*Nettavisen* Sport.

Mosley tilbake på toppen

Foto: (Reuters/Scanpix)

Tidligere verdensmester Shane Mosley gjorde et sterkt comeback i sin gamle vektklasse.

Etter fem år med varierende form, resultater og en tilsynelatende usikkerhet i forhold til hvilken vektklasse han ønsker å konkurrere i, ser «Sugar» Shane Mosley endelig ut til å ha funnet svar på alle sine spørsmål.

Natt til søndag annonserte han for alvor sitt comeback i weltervektsklassen med en klar og sterk poengseier over nummer fem rangerte Luis Collazo.

De gamle er eldst
Det var en bestemt og skarp Shane Mosley som gikk til angrep og tok kontroll i det startskuddet gikk for helgens storkamp. Den rutinerte 35-åringen presset sin ti år yngre motstander i samtlige av kampens tolv runder, og varierte hele tiden sine angrep mellom sin motstanders hode og kropp. Den akkumulerte effekten av alle slagene sendte en utmattet Collazo i canvasen i kampens nest siste runde, men southpaw-bokseren fra New York kjempet seg opp på bena og klarte å stå tiden ut.

Ved endt distanse fikk Mosley tilkjent en poengseier med dommersifrene 119-108, 118-109 og 118-109.

- Det er godt å være tilbake i weltervektsklassen igjen. Jeg følte meg rask og lett på foten, uttalte den fornøyde seierherren etter kampen.

Det snakkes nå om en ny kamp for Mosley i juni måned, muligens mot regjerende IBF-mester Kermit Cintron eller den tidligere lineære mesteren Carlos Baldomir.

Verdifull seier
Flere eksperter ved ringside mener at den tidligere verdensmesteren ikke har bokset så mesterlig siden han tok weltervektstittelen fra Oscar De La Hoya for syv år siden. Luis Collazo er selv tidlligere WBA-mester i vektklassen og en bokser som få klarer å gjøre en overbevisende figur mot.

Senest for ni måneder siden ga 25-åringen den regjerende verdensmesteren i lett-weltervekt, Ricky Hatton, en meget vanskelig kamp der briten på ingen måte hadde grunn til å være fornøyd med noe annet enn den syltynne poengseieren han fikk tilkjent.

Ring Magazine rangerte Mosley som nummer én i lett-mellomvekt i forkant av møtet med Collazo, men det er nå ventet at han vil plassere seg blant topp fem i weltervekt ved neste oppdatering.

Weltervekt (66,8 kilo) anses som boksesportens sterkeste vektklasse i dag. I tillegg til at klassens lineære verdensmester Floyd Mayweather Jr. regnes for å være sportens beste utøver kilo-for-kilo, kan klassen også skryte av gode og kjente navn som Miguel Cotto, Antonio Margarito og Zab Judah.

Det er med andre ord tøff konkurranse som venter veteranen fra California.

Imponerende CV
Shane Mosley debuterte som proffbokser i 1993 etter en usedvanlig imponerende amatørkarriere der han vant en rekke turneringer og ble utropt som vinner i ca. 250 av sine omtrent 270 kamper. Kjente navn han beseiret i amatørrekkene inkluderer Oscar De La Hoya og Stevie Johnston.

I 1997 vant Mosley sin første store profftittel i lettvektsklassen da han beseiret sør-afrikanske Philip Holyday. Etter åtte tittelforsvar som alle endte i seier på knockout, hoppet han opp to vektklasser til weltervekt der han vant den lineære VM-tittelen i en klassisk kamp mot De La Hoya i 2000.

I de to påfølgende årene hadde han status som en av verdens beste boksere uansett vektklasse, men falt kraftig på rankingene da amatørrivalen Vernon Forrest tok både VM-tittelen og to poengseire over ham i 2002.

Klikk på bildet for å forstørre.

Året etter ble Mosley lineær verdensmester i lett-mellomvekt med en ny seier over De La Hoya, som hadde erobret denne klassen i mellomtiden. Gleden ble imidlertid kortvarig, Mosley tapte tittelen allerede i sitt første forsvar og klarte ikke å overbevise i sine neste kamper. Inntil seieren over Collazo i natt har 35-åringen slitt med å finne formen som bragte han til topps.

Fjorårets to seire over Fernando Vargas var gode, men følelsen har hele tiden vært at Mosleys naturlige vektklasse er weltervekt. I motsetning til skuespiller Alan Ladd i den klassiske westernfilmen fra 1953 har altså denne Shane nå kommet tilbake til der han er ønsket.

Elimineringskamp unnagjort
I nattens oppvarmingskamp posisjonerte Vivian Harris seg som førsteutfordrer til WBC-tittelen i lett-weltervekt da han beseiret meksikanske Juan «Hispanic Causing Panic» Lazcano på poeng over tolv runder. Harris har selv vært innehaver av WBA-tittelen tidligere, men tapte den overraskende til urangerte Carlos Maussa i 2005. 28-åringen vil nå få sjansen til å bli tittelholder for annen gang da han møter britiske Junior Witter i løpet av sommeren.

Ring Magazine rangerer Harris og Lazcano som henholdsvis nummer tre og nummer syv i vektlassen.

Helgens kamper fant sted i Las Vegas, Nevada i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.