Gå til sidens hovedinnhold

Møt de utrolige VM-tvillingene

Jammen skal ikke lillesøster til junior-VM, også!

ASKER (procycling.no): Den ene heter Øystein, den andre Vegard. Den ene har blå øyne, den andre brune. Den ene er reservert, den andre mer pratsom. Den ene sykler for Plusbank Cervélo, den andre for Team Joker Bianchi.

Men tvillinger er de to. Toeggede, sådan.

- Det er egentlig helt utrolig, utbryter Gino van Oudenhove.

- Hva er den største forskjellen på de to?

- Det er vel utseende det, da, flirer sportssjefen i Joker Bianchi.

Ville prate inn broren
Han var ikke sen med å ringe etter at Joker ekspederte tre proffer på samlebånd i løpet av 2009-sesongen. Da åpnet det seg en plass for Vegard – men ikke for broren.

Siden har 21-åringen forsøkt å gjenforene de to.

- Jeg var litt usikker. Det var mange lag som var interessert, og jeg spurte om brutter’n fikk være med. Det hadde verken Sparebanken eller Joker interesse av. Jeg lurte fælt på hvordan dette kom til å gå, men usikkerheten på sponsorsiden i TREK-Adecco gjorde at jeg valgte å flytte på meg, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

- Ser du for deg at du og Øystein kommer til å sykle på lag igjen?

- Jeg prøver å spørre litt forsiktig en gang iblant. Vi har alltid et håp, og det hadde vært morsomt å få det til.

VM sto ikke på sesongplanen
Denne uka ble både Øystein og Vegard tatt ut på U23-laget som reiser til VM i Melbourne i slutten av september.

I den grad det var overraskende, må man nok si at Joker-Vegard var sikrere på laget enn broren. Øystein har lagt en overbevisende vårsesong bak seg. Den ble kronet med poengtrøya under Ringerike Grand Prix, men også i norgescupen har han og lagkameratene i Plusbank Cervélo overbevist.

- Det sto ikke på planen min før sesongen at jeg skulle blande meg inn i VM-diskusjonen. Men jeg tenkte litt på det etter vårsesongen, innrømmer han.

Hittil i sesongen har brødrene kun syklet mot hverandre under Festningsrittet, Oslo Grand Prix og i NM. Øystein er en bruddsterk rytter med en god avslutning. Vegard har større motor og henger relativt lett med i motbakkene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Øystein har en velutviklet intuisjon som gjør at han ofte velger det riktige bruddet. For Vegard må det være ganske klare beskjeder og oppgaver før han henger med. Det er en fokusoppgave for ham utover, at han må lære seg å lese rittene bedre, sier van Oudenhove.

Holder øye med hverandre
Brødrene medgir at de lærer litt av hverandre også.

- Når vi kjører mot hverandre, vet jeg sånn cirka hva Øystein pønsker på. Jeg ser på kjørestilen hans om han ønsker å gå i brudd.

- Hvordan ser du det?

- Det har litt å gjøre med at jeg kjenner ham godt. Jeg ser hva han gjør i feltet og hvordan han kjører med når andre forsøker å komme seg av gårde. Dessuten snakker vi litt taktikk og deler erfaring underveis. Jeg vet at Øystein er en ren bruddrytter. Det er en rytter å holde et øye med om jeg selv har tenkt meg i brudd, forklarer Vegard.

Det har faktisk ikke skjedd ennå. At de to har vært i brudd sammen, altså.

- Tidligere var det mer sånn at man ikke kjørte foran i feltet, dersom den andre lå i brudd.

Vegard best i langrennssporet
Både Øystein og Vegard tilbrakte mest tid i langrennssporet under oppveksten. Vegard kan slå seg på brystet med brødreparets beste prestasjon:

En 40. plass i et norgescuprenn som junior.

- Vi fant vel ut at resultatene kom enklere på sykkelen, humrer Øystein.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra 14-årsalderen konkurrerte de to i terrengsykling, før det gradvis ble mer og mer sykling i sommerpause og en gradvis overgang til landeveien i junioralder:

- Vi fikk prøve oss i Ringerike Grand Prix for Asker CK som førsteårs. Vi kjørte i hvert fall godt nok til at TREK ringte oss, forteller Vegard.

Lillesøster til Canada
I slutten av september reiser de for første gang sammen til U23-VM. Vegard er tatt ut for tredje gang, mens Øystein er førstereisgutt. Som om ikke det er nok reiser lillesøster Torunn Stake Laengen i disse dager til Quebec og junior-VM i Mountainbike.

- Hun sykler litt på landeveien også, men foreløpig trives hun best i terrenget, sier Vegard om sin 18 år gamle søster.

Landslagssjef Steffen Kjærgaard er mannen som har sikret familiebillett til «The Stake Laengens» foran høstens mesterskap. Hadde han fortsatt hatt hår, hadde han klødd seg i det av den morsomme naturfenomenet fra Asker.

- Det som er helt spesielt, er at en familie hvor ingen av foreldrene har hatt noen nær relasjon til sykkelsporten, klarer å fostre tre stykker på et såpass høyt nivå. Det er mange gode syklister som ikke kommer fra typiske idrettsfamilier, men at tre av tre etablerer seg i nærheten av landslagsstammen innenfor sine grener – er nok til å pirre min nysgjerrighet, sier Kjærgaard til procycling.no.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken