*Nettavisen* Sport.

«Møt opp tidsnok, eller spill med juniorlaget»

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Magnus Haglund har innført knallharde regler for sine spillere. Bare slik blir man best, mener han.

16.03.12 09:30

TIPPELIGATIPSET:
8.PLASS: LILLESTRØM

Lillestrøm valgte å se mot Sverige da de skulle hente en trener til å erstatte sparkede Henning Berg. Magnus Haglund ble hentet inn, og nå har han startet jobben med å få Lillestrøm tilbake i toppen av norsk fotball.

På Åråsen er det nemlig slik at ingen er fornøyde med å bare være i Tippeligaen. En klubb som Lillestrøm skal alltid være helt i toppen.

For å klare det, har Magnus Haglund vært krystallklar fra første stund: Her måtte det gjøres forandringer.

Nytt regime
Den karismatiske svensken har innført nye regler for LSK-spillerne, og nekter å rikke seg. Kommer man for sent til trening, får man ikke være med. Kommer man for sent flere ganger, blir man sendt ned til juniorlaget i én uke.

- Ja, men slik skal det være. Vi begynner alltid til avtalt tid, og man får ikke være med om man ikke er der til det tidspunktet. Da blir man kastet ut. Det er det samme med spillermøter. Om vi starter 9.15, skal man være der før det. Klokken 9.15 låser jeg døren, og man får ikke være med, forteller Haglund til Nettavisen.

Det virker som om LSK-spillerne har lært.

- Første gang var det fem stykker som kom for sent, men nå kommer alle tidsnok. Men det var viktig for meg å være tydelig fra første stund. Først må man fortelle hvordan det skal være, og man må ta det ved roten hvis noen ikke hører etter. Man må være hard og konsekvent, enten det er Bjørn Bergmann (Sigurdarson) eller en juniorspiller som bryter reglene, det spiller ingen rolle. Man bedømmes likt, og sånn skal det være, sier Haglund.

- Kan være ubehagelig
Han snakker varmt og lenge om viktigheten av å skape det han kaller en «profesjonell hverdag». Tar man ikke jobben sin seriøst, får man heller ikke resultater, mener han.

LSK-bossen har også gjort det til en vane å være dønn ærlig med sine egne spillere, og tar ikke fem øre for å fortelle en spiller at han ikke har vært god nok.

- Jeg er veldig direkte og ærlig, og det kan være ubehaglig hvis man ikke er vant til det. Men som fotballspiller ønsker man en ærlig trener. Det er ubehagelig der og da, men det er det som gir utvikling, sier han.

Og fortsetter:

- Jeg peker selvsagt også på de positive tingene, men jeg er tydelig på å trekke frem det som ikke er bra nok. Det blir ikke bedre hvis jeg velger å overse det. Man må trekke det frem og jobbe med det, sier Haglund.

Mannen som gjorde Elfsborg til et gullag i Allsvenskan, har som mål at den profesjonelle tilnærmingen skal bli en vane hos spillerne. Han mener det må være like stor automatikk i å forberede seg riktig til kamp, som det er å pusse tennene før man legger seg om kvelden.

- Jeg følger opp hver enkelt spiller til det blir en vane. Skal man ha et lag som blir bra over tid, må man ha en god og riktig hverdag, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

LSK-treneren forteller at kravene har medført en stor omveltning i hverdagen til spillerne.

- Jeg oppfatter det som at det er en stor forandring for dem, og for noen går det ut over selvtilliten. Men det finnes ikke en annen vei, for vi må forbedre de tingene som er for dårlige. Jeg har en «rak og ærlig» metode, og det er mye trening, hardt arbeid og direkte kommunikasjon som gjelder, sier han.

Rensket opp i spillergruppa
Da det stormet som verst på Åråsen i fjor, kom skittentøysvasken frem i offentligheten. Det ble snakket om dårlig harmoni i LSK-garderoben, og at spillerne ikke var et lag, men mange små klikker. Det har Haglund tatt ved roten.

- Det har vi kommet langt med, og jeg har jobbet hardt med gruppa. Vi har også vært bevisste i rekrutteringen av spillere, og har sett etter spillere i mellomsjiktet aldersmessig. Før var det unge spillere, gamle spillere og afrikanere, nå har vi fått inn spillere som er i midtsjiktet, og som både kommuniserer med de yngre og eldre, forteller han.

Og legger til:

- De som er 18 år snakker om TV-spill, de som er 30 snakker om renta på huslånet eller barn og bleier. Da får man ikke en samlet gruppe. Nå lager vi en gruppe som kommuniserer utenfor banen, og man kan ikke kommunisere banen om man ikke gjør det utenfor, sier Haglund.

Lillestrøm har ikke hatt en god vinteroppkjøring. Kun mot Strømmen har LSK gått seirende av banen, og forsvarsproblemene virker å være like tilstedeværende som i fjor.

- Vi har sluppet inn masse mål, men fremover har det sett veldig bra ut, hvert fall mot Molde. Da var det «mästarklass» fremover, men bakover har vi vist nedrykkstakter, sier Haglund.

Han har derfor en utfordring de siste dagene før Hønefoss venter i seriestarten, men han har ikke dårlig tid. Haglund vil gjøre Lillestrøm til et fotball-lokomotiv, som med riktig jobbing over lang tid skal bli et lag som går av seg selv. Men der er ikke Lillestrøm helt ennå.

- Toget står fortsatt på perrongen, og vi har ikke kommet av sted ennå. Men jeg håper at motoren snart skal starte, slik at vi kan rulle ut av stasjonen, avslutter han.

Og skal man være med på toget, får man se å komme tidsnok. Hvert fall så lenge Magnus Haglund er LSKs Tony Soprano.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Winje Øijord / SCANPIX

Vår analyse av Lillestrøm:

Lillestrøm har vært svært aktive på overgangsmarkedet i vinter. Én trener og ni nye spillere er hentet inn. Entusiasmen er tilbake på Åråsen, og det knytter seg stor spenning til profiler som Johan Andersson, Sead Ramovic og Petter Vaagan Moen. Det kan bli morsomt å gå på Åråsen i år hvis de gutta får det til å stemme.

Det er vanskelig å tippe Lillestrøm i år. På den positive siden har LSK enkeltspillere som på egenhånd kan avgjøre kamper. En spiller som Bjørn Bergmann Sigurdarson er på et eget nivå når han har dagen, og plusser man på med artister som Petter Vaagan Moen og Johan Andersson ser det meget sterkt ut. Magnus Haglund har også gjort et meget solid inntrykk på sin korte tid i LSK-jobben, og har tidligere bevist at han er i stand til å skape gode fotballag.

På papiret ser LSK meget sterke ut fremover på banen. En midtbane med Petter Vaagan Moen og Guy Roger Toindouba sentralt, og Johan Andersson eller Bjørn Bergmann Sigurdarson som hengende spiss, er blant de sterkeste konstellasjonene i Tippeligaen.

Men alt er ikke rosenrødt av den grunn.

Slik vi ser det, er Lillestrøms absolutte akilleshæl den defensive kvaliteten. Kun nedrykkslagene Start og Sarpsborg slapp inn flere mål i fjor, og vinterens treningskamper tyder på at det fortsatt lekker i Lillestrøms bakre firer.

Stopperparet Frode Kippe/Isak Scheel har ikke fått det til å fungere, og det kan fort bli Espen Nystuen som danner stopperpar med Frode Kippe når alvoret braker løs. Alt tyder nemlig på at Magnus Haglund ikke liker det han har sett av Scheel foreløpig. På backene ser det også tynt ut. Nykommer Jesper Westerberg trenger tid på seg på høyrebacken, og svensken har ikke imponert i treningskampene. På venstreback finner vi trolig Stian Ringstad eller Steinar Pedersen, og det er et dårlig tegn at ingen av dem har etablert seg som et klart førstevalg.

Etter Nettavisens mening, er LSK-forsvaret for dårlig til at kanarifuglene kan regnes som et topplag.

Vinterens store utskiftninger kan være et pluss for Lillestrøm i det lange løp, men det vil trolig føre til problemer i år. Av spillerne som spilte for LSK forrige sesong, er det kun Kippe, Ringstad/Pedersen, Sigurdarson og Bolly som går mot fast plass på årets LSK-lag. Med såpass store utskiftninger i førsteelleveren, er det naturlig at ting vil lugge i god tid fremover.

Hvis vi skal oppsummere, tror vi Lillestrøm trenger tid, og gultrøyene vil etter Nettavisens skjønn få en sesong preget av varierende prestasjoner og en plassering midt på tabellen.

Plusser:

+ Matchvinnere i Sead Ramovic, Johan Andersson, Bjørn Bergmann Sigurdarson og Petter Vaagan Moen.

+ Gode ledere i Magnus Haglund, Torgeir Bjarmann og Per Mathisen.

+ Kanarifansen, en av Norges beste supportergrupper.

+ Har blant Norges beste treningsfasiliteter, egen innendørshall, oppvarmede utendørs kunstgressbaner og gressbaner.

Minuser:

- Mye nytt, ting vil ta tid.

- Forsvaret ser alt annet enn solid ut.

Se opp for:
Guy Roger Toindouba (23).

Kameruneren ble hentet til LSK etter at han ble seriemester med Esperance Sportive de Tunis i 2011. En Rudolph Austin-type, om mulig enda sterkere. Toindouba er i tillegg veldig ballsikker, og kan fort vise seg å bli en general på Lillestrøm-midtbanen i år. Spørsmålet er bare om han får opp tempoet i spillet sitt, og fortsatt går det et halvsekund for tregt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Egil Sande/Mediehuset Nettavisen

VÅRT TIPS:
8.plass.

Magnus Haglund om tipset:

- Jeg har ikke god nok oversikt over de andre tippeligalagene til å kommentere tabelltips, men nøkkelen hos oss er forsvarsspillet. Får vi orden på det, blir vi å regne med. Hvis ikke, kommer vi til å slite oss gjennom sesongen.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.