*Nettavisen* Sport.

Mot store endringer for Estil & co

Foto: Daniel Raunig (EPA/Scanpix)

Verdenscupen i langrenn kan få færre renn, færre rennsteder og utvidede helger neste sesong.

Det endelige verdenscupprogrammet for 2004/5-sesongen blir ikke bestemt før i slutten av mai i Florida, men internt i langrennsmiljøet blir det som vanlig diskutert heftig rundt både øvelser og program på denne tiden av året.

Press
Jürg Capol, renndirektør i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS), presses fra flere hold og nasjoner som vil ha gjennomslag for sine meninger.

- Øvelsesprogrammet mener jeg er lagt for en periode. Nå må vi utvikle produktet slik at det blir mer interessant for flere, sier Capol til NTB.

Flere NTB snakket med i Tsjekkia i helgen, mener at det blir mye å holde styr på alle arrangørstedene selv for utøverne. Mange vil dessuten utvide konkurransehelgene, slik at det blir renn for eksempel fredagene i tillegg til lørdag og søndag som det er i dag.

Ikke fremmed
Andre er opptatt av å knytte sprintrennene tettere opp mot steder der det blir arrangert tradisjonelt langrenn. Capol er ikke fremmed for enkelte av ideene som stadig dukker opp:

Her er noen tanker som Capol selv har:

- I framtida vil det bli 1/3 løp med individuell start. Resten vil være fellesstarter (inkludert jaktstarten). Vi skal fortsatt ha individuelle starter, men må jobbe for å gjøre produktet mer forståelig. Blant annet er bedre TV-sendinger viktig.

- I dag blir det arrangert 34 vc-renn for kvinner, og 34 for menn. Jeg tror det er for mange. Vi må få færre, men større konkurranser. Det betyr at vi kunne ha arrangert flere storhelger med renn fredag ettermiddag som et eksempel. Slik kan vi få lagt inn et par frihelger også.

- I år har vi 21 arrangementssteder. Det optimale tallet bør være 12-13.

Vil ha gammel jaktstart
Dagens jaktstart (med klassisk først og direkte skøyting etterpå som fast regel) er omdiskutert. Flere av de norske vil ha tilbake den gamle jaktstarten som gikk over to dager, de misliker dagens øvelse sterkt. I det minste mener mange at første del burde alternert mellom klassisk og skøyting.

- Det siste blir diskutert, det er slett ikke utenkelig at det blir alternering neste sesong. Men dagens jaktstartformat mener jeg står fast. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra publikum på dagens jaktstartform. Jaktstartformen over to dager er død, det samme er formen med pause imellom samme dag. Dagens jaktstart består, mener den 39 år gamle sveitseren.

Til stor irritasjon til karer som for eksempel Frode Estil og Kristen Skjeldal.

Hva mener du? Er det på tide med enda noen endringer i langrennssporten? Er det for mange endringer? For få? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.