*Nettavisen* Sport.

Mot tidenes fotballsesong

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Tippeligastarten er drøye tre uker unna. Ekspertene er enige om at vi går tidenes fotballsesong i møte. Aldri før har interessen for norsk fotball vært større.

19.03.04 09:12

- I år satser vi på at å bryte den magiske grensen på 7000 tilskuere i snitt på kampene, sier Dag Vestlund til TV 2 Nettavisen. Vestlund er arrangementsjef i Norges Fotballforbund, og en av dem som følger norsk toppfotball tettest.

I 2003 så i gjennomsnitt 6541 tilskuere hver av Tippeliga-kampene. Ikke siden 1977 har flere mennesker funnet veien til fotballstadionene rundt i landet. Og vi må helt tilbake til 60-tallet for å finne sist interessen var på et så stabilt, høyt nivå som nå. Rekorden på 7840 tilskuere ble satt i jubelåret 1963.

Fulle hus
Dag Vestlund føler seg sikker på at den positive trenden fra de siste årene fortsetter.

- Vi håper og tror at økningen i tilskuertallene stiger i år også. Det er veldig mange interessante kamper, og vi kommer til å oppleve at det blir utsolgt en rekke ganger, tror Vestlund.

- Lillestrøm kan selge ut Åråsen mange ganger. Fredrikstad er også kjempespennende. Det er en voldsom interesse rundt klubben og de har potensial til å trekke fulle hus flere ganger. Det samme har Bodø/Glimt, med en tilsvarende sesong som i fjor. Og Viking kommer til å trekke mange til sitt flotte, nye stadion, mener NFF-sjefen.

- All erfaring viser at klubber med nye arenaer får en markert oppgang i tilskuertallene.

Topp fasiliteter
Nettopp stadionutbygging og bedrede fasiliteter er ifølge Vestlund en av de viktigste faktorene for å dra flere folk på kampene. Det er Olav Boksasp, leder for interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, enig i.

- Det har kolossalt mye å si at anleggene bygges ut. Klubbene har dessuten gjort en formidabel innsats for å bedre arrangementsavviklingen de siste årene, hevder Boksasp.

Moldenseren peker dessuten på en rekke andre faktorer som bidrar til å skru forventningene i været.

- Det har aldri vært mer fokus på Tippeligaen enn nå. Vi har en massiv tv-dekning, og det skrives side opp og ned om norsk fotball. Når vi i tillegg ser en tendens til at stadig flere unge, lokale talenter slår igjennom, fører det til at interessen når nye høyder, tror Boksasp.

Rekordjevnt
Viktigst av alt er likevel det faktum at årets Tippeliga tegner til å bli den jevneste og mest spennende på mange år. Stadig flere tør si høyt at de ønsker å utfordre Rosenborg, og å spå rekkefølgene på tabellen bak Norges fotballokomotiv er umulig.

- Det er jevnere enn noen gang. Nytt av året er at det kommer til å bli lukrativt å havne blant de fire beste – og dermed kvalifisere seg for Royal League. Dermed får vi enda et nytt spenningselement, spår Boksasp. Og legger til:

- Jeg gleder med som en unge!

Det er vanskelig å være uenig i det¿

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.