Gå til sidens hovedinnhold

Mourinho avslører Kanes straffehemmelighet

Kylian Mbappe ble syndebukk i EMs første straffekonkurranse. Nå fantaserer engelsk og tysk presse om et nytt straffedrama.

EM-kampen mellom Tyskland og England starter ikke før klokken 18.00 tirsdag, men allerede nå skriver tyske og engelske aviser om en mulig straffesparkkonkurranse.

England tapte på straffer mot tyskerne både i VM-semifinalen i 1990 (Vest-Tyskland) og i EM-semifinalen i 1996, da nåværende landslagssjef Gareth Southgate bommet.

Bare to ganger på åtte forsøk i mesterskapssammenheng har England vunnet en straffekonk - mot Spania i 1996-EM og mot Colombia i 2018-VM.

Rekdal om Brasil-straffen: - En enorm påkjenning

Tidligere norsk landslagskaptein og straffeekspert Kjetil Rekdal mener det er nesten umulig å forberede seg på straffer etter 120 minutters spill, både for spillerne og trenerne.

- Det finnes ingen fasit på dette, og det er det som er sjarmerende. Det viktigste er at skytteren føler seg komfortabel med å ta straffe og er forberedt på det trøkket som kommer når du går fra midtbanen og frem til straffemerket. Den veien er lang, sier Rekdal til Nettavisen.

Han har selv tatt det mest berømte straffesparket i norsk fotballs historie - riktignok ikke i en straffekonk - men under enormt press i sluttminuttene mot Brasil under VM i 1998.

- Kjente du på nervene før den straffen?

- Nei, jeg gjorde ikke det, men jeg var forberedt og hadde tenkt gjennom at det kunne skje, og det skjedde jo. Jeg var på offensiven i stedet for å bli sjokkert eller satt ut for at vi fikk straffe rett før slutt. Det tror jeg at jeg hadde en stor fordel av.

Han innrømmer imidlertid at han i ettertid kjente at kroppen og hodet hadde vært med på noe utenom det vanlige.

- Jeg merket etterpå at påkjenningen var enorm. Da kampen var ferdig, og jeg fikk pustet, slappe av litt og fikk tenkt gjennom det, da merket jeg at kroppen og hodet hadde vært under et enormt press. For da slapp jeg inn igjen inntrykkene rundt meg.

Mourinho: - Slik trener Kane på straffer

En av hovedrolleinnehaverne i tirsdagens storkamp er også vant med å håndtere press i krevende situasjoner.

Harry Kane har tatt flere straffespark for Tottenham og England, og hans tidligere manager José Mourinho avslører i et ferskt Talksport-intervju hvordan Spurs-spissen trener fra elleve meter.

- Presset kan du ikke gjenskape. Det er til og med folk som tar med spillerne til stadion, spiller av lyd av publikum for å gjenskape det, men det er ikke mulig. Så det handler om å øve, sier Mourinho.

- Det jeg elsker med Harry er at når han kommer til en kamp, og det blir straffe, vet han hvordan han skal ta den. Han er ikke en som bestemmer seg i siste øyeblikk. Harry bestemmer seg noen dager før kampen. Så terper han det skuddet i tre-fire dager før kampen, sier Mourinho videre.

Se intervjuet med Mourinho her:

Tror det kan ende med straffer

Rekdal er enig i at du ikke kan trene på det psykiske aspektet ved en straffekonkurranse, men jo tryggere du er på selve utførelsen, jo bedre sjanser har du for å lykkes når presset er som størst.

- Det du kan trene på er sparket ditt - at du er presis, treffer der du sikter og prosessen med selve skuddet. Du får ikke trent på settingen, for det opplever du ikke mange ganger.

HamKam-treneren håper selv på stor underholdning når Tyskland og England møtes, men frykter det kan bli en forsiktig fremtoning fra begge lag, dersom ingen får hull på byllen tidlig.

- Nå er utslagsrundene i gang, og vi har sett i de to siste kampene her at hvis ett lag scorer, så vil laget som ligger under slippe seg løs og kjøre på det remmer og tøy holder for å ta det igjen. Vi så det både med Kroatia og Sveits.

- Får vi en tidlig scoring i kveld til ett av lagene, da kan vi få en artig kamp. Da blir det tut og kjør, men jo lenger tid det går, og det står 0-0, jo døere tror jeg kampen blir. Mitt tips er uavgjort, sier Rekdal.

- Straffer?

- Det skal du ikke se bort ifra.