José Mourinho er ferdig som manager i Tottenham. Det bekrefter klubben i en kort melding mandag formiddag.

- José og staben hans har vært med oss gjennom en av de mest utfordrende periodene som klubb. Han er profesjonell og har opptrådt svært solid under pandemien, sier styreleder Daniel Levy i en uttalelse der han også takker Mourinho for hans bidrag.

Avisen The Telegraph og den velinformerte og The Athletic-journalisten David Ornstein meldte om at portugiseren var ferdig i jobben først.

Mourinho har vært manager i londonklubben siden han overtok etter Mauricio Pochettino i 2019. Portugiserens tid i Spurs har imidlertid vært turbulent og denne sesongen står klubben i fare for å havne utenfor de fire beste i Premier League.

TV 2-ekspert: - Utrolig pussig

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller er ikke overrasket over at Mourinho er ferdig i Tottenham.

LES OGSÅ: Pogba i oppsiktsvekkende intervju om Solskjær og Mourinho

- Det er logisk. Det har ikke vært noe progresjon og de har gått seg fullstendig inn i en blindgate, sier han til Nettavisen.

Men Stamsø Møller reagerer på tidspunktet det skjer, med tanke på at Tottenham skal spille ligacupfinale mot Manchester City allerede på søndag.

- Det er jo helt uvirkelig. Det er ikke uvirkelig i det hele tatt at Mourinho har fått sparken, men er det en ting den mannen der er hentet inn for så er det å vinne finaler. Og de har til og med slått Manchester City under hans ledelse. Så den så jeg ikke komme. Jeg tenkte dette var noe de kom til å ta etter sesongen, ikke nå. Utrolig pussig, sier han.

- Hva har gått galt for Mourinho i Tottenham?

- Jeg tror det har noe å si at spillerne på Tottenham ser hvilken fotball de andre topplagene spiller, hvordan det kan gjøres. Jeg tror det innvirker en del på gnisten i laget. For det har sett veldig dødt ut altfor ofte. Det ser ikke ut som de koser seg nok med fotball til å ledes av Mourinho. Han må ha et lag som brenner litt mer for det, og så må han brenne litt mer for det også. Han har jo vært blodfattig i det siste. Han ender opp som blodfattig hver eneste gang, og nå har det tatt veldig kort tid.

LES OGSÅ: Klopp ga klar beskjed om superligaen for flere år siden - nå er Liverpool med

- Misfornøyd med kritikk

Fredag spilte Tottenham 2-2 borte mot Everton, noe som betyr at klubben ligger som nummer sju i den engelske ligaen med 50 poeng fra 32 spilte kamper. Heller ikke i Europa League gikk det bra for Tottenham denne sesongen. Klubben røk ut av turneringen mot kroatiske Dinamo Zagreb allerede i åttedelsfinalen.

Ornstein melder at Ryan Mason og Chris Powell leder laget videre fram til en ny manager er på plass. Prosessen med å finne en ny manager skal være i gang og det er ventet at en ny vil være på plass i løpet av sommeren.

LES OGSÅ: Europeisk superliga bekreftet – mot borgerkrig i fotballen

Mourinho har ikke vært en populær mann blant Spurs-fansen etter at han overtok i klubben og mange har beskyldt ham for å legge opp til kjedelig og destruktiv fotball.

Det at Mourinho også ofte har uttalt seg kritisk til egne spillere og prestasjoner har vært med på å skape et enormt trykk rundt klubben i media og det har flere ganger blitt antydet at spillerne ikke har vært fornøyd med manageren.

Ifølge Ornstein så ble 58-åringen ansatt i Tottenham for å ta dem tilbake til Champions League, men dette ser altså svært vanskelig ut nå. Klubben skal også ha vært misfornøyd med managerens kritikk av egne spiller utad.

- Ville unngå protester

Journalisten skriver videre at klubbens supportere skal ha mistet troen på Mourinho og at det trolig ville blitt arrangert protester mot ham så fort publikum igjen kom tilbake på Tottenham Hotspur Stadium. Derfor har klubbens styre, med Daniel Levy i spissen, valgt å ta denne avgjørelsen nå, for å unngå slike protester.

LES OGSÅ: Følger Dortmund tett: Liker ikke det han ser av Haaland på banen

Nyheten om at Mourinho mister jobben kommer altså mindre enn en uke før lononklubben skal spille ligacupfinale mot Manchester City på Wembley.

Dette skjer også samme dag som 12 av de største klubbene i Europa annonserte at de starter en egen superliga. Tottenham er én av klubbene som er med på dette.

Mourinho har tidligere vært manager i klubber som FC Porto, Chelsea (to perioder), Inter, Real Madrid og Manchester United. Mourinho har vunnet trofeer med alle de nevnte klubbene, men forlater Spurs uten å ha vunnet sølvtøy der.