*Nettavisen* Sport.

Mourinho-lærling i sensasjonslag

En fotballklubb etablert for 30 år siden av flyktninger fra Midtøsten debuterer i dag i den svenske toppserien. Trener: José Mourinhos tidligere assistent.

12.04.05 17:39

Assyriska ble stiftet av immigranter i 1974, og har gradvis steget i divisjonssystemet. Tirsdag debuterer sensasjonslaget på det øverste nivået i svensk fotball.

Den assyriske kirke er en kristen retning som skilte seg fra de vestlige kirker i år 431. Den var trolig en periode den største kirken utenom den katolske, med mange medlemmer fra Midtøsten og helt til Øst-Asia.

I dag er den spredt gjennom emigrerende kristne fra særlig Irak, Iran, Syria og Libanon.

Nå har Assyriska blitt en stor klubb i Sverige, og et samlingspunkt for mange innvandrere med bakgrunn i den samme kristne kirken. Fans i 82 land fulgte kampene deres på satelitt-tv i fjor, via kanalen Suroyo-TV. Til og med fra USA og Australia har det vært folk som har fulgt klubben.

Gode nok?
Så spørs det om det store støtten er nok for å holde laget i Allsvenskan.

- Målet vårt er å klamre oss fast i toppserien. Vi har en bra stall, og jeg er ganske optimistisk, sier formannen i klubben, Ferit Varli.Mange av spillerne er amatørspillere, uten proffkontrakt. Men til trener har klubben fått en portugiser med en spennende bakgrunn. José Morais har vært assistenttrener i Benfica, under José Mourinho!

Morais har vært profesjonell trener i ti år, og takket ikke nei til den spennende utfordringen.

- Jeg er glad over å være her, sier Morais til Aftonbladet.

- Nå får jeg jobbe med fysisk sterke spillere, som har en bra mentalitet og er pasningssikre, skryter portugiseren.

Tøff oppgave
Men han innser at oppgaven med å holde Assyriska i Allsvenskan blir tøff.

- Vi må være realistiske. Vi må gi alt i alle kamper. Etter en kamp skal vi være mentalt og teknisk utmattede, maner Morais.

- Da vet vi at vi har gjort vårt beste.

Støtten på tribunen kommer også til å bli massiv i debuten. Et døgn før kampen mot Hammarby var 9000 billetter solgt, og fans fra store deler av Sverige kjempet for å få seg en billett. Det blir selvfølgelig ny klubbrekord for laget som har vært kjent for sin tekniske og offensive fotball.

Svenske medier har liten tro på oppkomlingene, og dømmer dem nord og ned med et brak. Morais har imidlertid startet arbeidet mot målet, som ligger klart.

- Målsettingen er å holde plassen i Allsvenskan. Og viljen til å vinne er stor i dette laget, sier han.

Og har han plukket opp litt av José Mourinho på veien bør ingen ta lett på møtet med Assyriska i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag