*Nettavisen* Sport.

Moyes - en manager uten spillere?

IKKE BRA: United-spillerne depper etter at Olympiakos gikk opp till 2-0. Foto: Aris Messinis

Manchester United har ikke noe valg annet enn å sparke Moyes.

28.02.14 10:32

Mer interessant og mer diskutert enn kampen om ligagullet i England er Manchester Uniteds manager, David Moyes. Det har snart gått ett år siden sir Alex Ferguson annonserte at han heller vil bruke tiden sin på å reise verden rundt sammen med sin kone, i stedet for å trene et av verdens beste fotballag.

Der Ferguson var en manager mange unnlot å kritisere, gjelder det stikk motsatte for David Moyes. Skotten har fått mer kjeft enn en gjennomsnittlig NAV-konsulent, og i dette blogginnlegget skal jeg se på om kritikken har vært vel fortjent.

Resultatene har ikke vært gode nok.

En manager vil først og fremst bedømmes etter resultat, ikke fremgangsmåte. Man kan kritisere treningsmetoder, pressekonferanser, spillerkjøp, fair play, formasjoner og spillestil opp og ned og i mente, men til syvende og sist er det resultatene det står og faller på. Manchester United ligger i dag på en syvendeplass; tre poeng over Southampton, og tre poeng bak Everton. Sistnevnte har også en (vanskelig) kamp til gode. I tillegg er det hele 11 poeng opp til Liverpool på den utrolig viktige og avgjørende Champions League-plassen. Det er (12 kamper * 3 poeng = ) 36 poeng igjen å spille om, men ingenting tilsier at Manchester United skal klare fjerdeplassen i år. Da blir veien fort enda lengre neste år.

Supporterne er ikke fornøyde.

En klubb med gode fans er som regel sin egen største fiende i motgang. De supporterne som er best i medgang er også ?best? i motgang, i den forstand at de ofte er kritiske til sin egen klubb. Dette er helt naturlig ? de som vil det beste for klubben vil naturligvis også kritisere når alt ikke er som det skal være. De fleste Manchester United-supporterne under 25 år har aldri opplevd stort annet annet enn suksess for klubben, og det er nok ekstra hardt for dem å takle at det nå ikke går så bra som det har gjort før. Min personlige mening er at debatten på sosiale medier ofte vil være med på å sette premissene for hvilke knapper journalister vil trykke ekstra hardt på når man er på pressekonferanse eller skriver ledere, og vil igjen kunne påvirke beslutningstagerne, fordi presset fra omverdenen blir så stort.

Den dårlige starten ødela.

David Moyes er definitivt IKKE på listen min over ?Personer jeg gjerne vil møte i en mørk bakgate?, men man må ikke glemme at personen han erstattet var sir Alex. Man kan ikke utelukke at spillerne har begynt å tvile på Moyes? metoder etter den forholdsvis svake innledningen (og fortsettelsen?) på sesongen. Får ikke skotten rettet opp inntrykket ved å begynne å vinne kamper snart, så frykter jeg at han mister mye respekt i garderoben, og slike situasjoner har vist seg å være svært vanskelig å snu.

Spillerkjøpene har vært for dårlige.

Først av alt vil jeg si at vi bare har to overgangsvinduer å vurdere Moyes etter, men at to overgangsvinduer faktisk er ganske normalt med tanke på hvor kort tid mange managere får ha jobben sin. I sommer kjøpte den tidligere Everton-manager Marouane Fellaini fra sin gamle klubb. Belgieren har vist seg som en meget god Premier League-spiller, men har feilet å gjøre det David Moyes kjøpte han for ? for å unngå at Moyes skulle få en dårlig start på sesongen. På samme måte ble Juan Manuel Mata kjøpt inn for at Manchester United skulle få fart på poengsankingen og kjempe om en topp 4-plassering, men spanjolen har ikke bidratt særlig i så måte. Til sammen har Manchester United betalt i overkant av 600 millioner kroner for de to, og det spørs om ikke pengene kunne blitt brukt annerledes og bedre førstkommende sommer. Det er helt essensielt å treffe på spillerkjøpene, fordi kvaliteten på spillerstallen i ekstremt stor grad avgjør hvor på tabellen laget havner.

Det er blitt vanlig å få sparken.

Å sparke en manager er ikke lenger en ?big deal?, virker det som. Åtte Premier League-managere har allerede fått sparken denne sesongen, og det blir helt sikkert flere. I løpet av de siste årene har vi også sett en trend med at klubbene sparker manageren før krisen kommer, fordi man vil være føre var, og fordi man ikke nødvendigvis er direkte misfornøyd med resultatene, men fordi man føler at andre kan stake ut en mer langsiktig og fremgangsrik kurs. Eksempler på dette er Roberto Mancini i Manchester City, Nigel Adkins i Southampton, André Villas-Boas i Tottenham og Michael Laudrup i Swansea. Selv om Manchester United ikke sparke David Moyes, er klubben neppe fornøyd med retningen de tilsynelatende er på vei i.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.