Gå til sidens hovedinnhold

- Mulig å slå Kuitunen

Marit Bjørgen tror fortsatt hun kan vinne Tour de Ski – og får støtte av Virpi Kuitunens trener.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Virpi Kuitunen knallet til fra start og lekte med konkurrentene på lørdagens klassiske 15 km fellesstart. Bare landskvinnen Aino Kaisa Saarinen klarte å holde følge – i to tredjedeler av løpet.

Den finske superkvinnen vant 37,1 sekunder foran Saarinen og 1.06,5 foran Marit Bjørgen. Underveis rasket hun med seg alt av bonuspoeng.

Frykter ryggtrøbbel
Dermed har hun et forsprang på 1.40 på Saarinen og 2.09 på Marit Bjørgen før søndagens Tour-avslutning – den brutale klatreetappen opp slalåmbakken i Cavalese.

Likevel mener mange at ingenting er avgjort. Deriblant både Marit Bjørgen, Kuitunens trener Magnar Dalen – og hovedpersonen selv.

- Vi får se i morgen, sier Kuitunen, som slet med ryggen på sisterunden lørdag. Den har skapt trøbbel for henne før – og er på sitt verste når hun skal skøyte i bratte motbakker.

- Som alle vet, kan det bli katastrofalt for meg i skøyting, sier Kuitunen.

Vedder på at Kuitunen taper
Nettopp ryggen er også Magnar Dalens hovedargument for følgende påstand:

- Virpi Kuitunen er ikke først på toppen. Hun er ikke engang beste finne, sier Dalen, som har mer tro på både Aino Kaisa Saarinen og Riita-Liisa Roponen.

Så sikker er han på at det ikke blir Kuitunen-seier, at han etter lørdagens renn inngikk et veddemål med TV 2 Sportens Ernst A. Lersveen. Innsatsen ble imidlertid ikke mer enn ti euro.

- Selvfølgelig har jeg et visst håp, måtte finnenes norske trener strekke seg til å innrømme.

Ett gir for Bjørgen
Hvis Kuitunen får det tungt, lover Marit Bjørgen å være der som en hauk. Etter at Kristin Størmer Steira tapte hele 2.40 til Kuitunen, er nå Bjørgen igjen Norges største håp. Og lørdagens tredjeplass var en opptur.

- Jeg er fornøyd med dette. Jeg hadde ingen mulighet til å følge da finnene stakk fra start, og jeg kjenner at jeg fortsatt bare har ett gir i bakkene. Men det var en mye tyngre dag for meg i går, sier Bjørgen, som nå har tre pallplasseringer på de fem første Tour-etappene.

I likhet med de aller fleste, mener hun at det er helt umulig å spå utfallet av sisteetappen – fordi man aldri har gått en liknende bakke.

- Favoriserer ikke Kuitunen
- Men jeg tror i hvert fall ikke bakken favoriserer Kuitunen. Derfor mener jeg det er mulig å slå henne. Jeg gir ikke opp håpet, fastslår Rognes-jenta.

- Hvordan forbereder du deg til å gå den brutale avslutningen?

- Jeg skal prøve å tenke minst mulig på bakken. Jeg forbereder meg som om det er et helt vanlig renn. Bakken får jeg ta når den kommer. Det er viljen som kommer til å avgjøre.

En som tror det blir vanskelig å slå Virpi Kuitunen, er den norske landslagstreneren Egil Kristiansen.

- Hun er i hvert fall stor favoritt. Men selvfølgelig – det er mye som kan skje, sier Kristiansen.

Lurt å ikke følge
Den norske innsatsen lørdag var han godt fornøyd med.

- Både Marit og Vibeke Skofterud gikk gode renn. Og jeg tror det var lurt av Marit å ikke bli med da finnene stakk. Da kunne hun ha fått seg en smell, poengterer han.

Søndag klokken 15 foreligger svaret på hvem som er vinneren av tidenes første Tour de Ski.

PS. Kristin Størmer Steira snek seg unna pressen etter lørdagens skuffende innsats.

- Hun er rett og slett sliten, forklarer Egil Kristiansen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis