*Nettavisen* Sport.

Mundine WBA-mester - igjen

Foto: (Scanpix)

Det australske multitalentet Anthony Mundine fortsetter eventyrkarrieren.

I 2000 overrasket rugby-stjernen Anthony Mundine sine landsmenn da han avslo et lukerativt tilbud fra et av landets ledende klubber. Overraskelsen gikk over i forferdelse da idrettstalentet annonserte sin avgang fra rugbysporten for å i stedet satse på en karriere som proffbokser. Mundine hadde da aldri bokset en eneste amatørkamp. I dag regnes 31-åringen som en av Australias beste proffboksere gjennom tidende.

Uoppgjort fortid
Mundine og landsmannen Sam Soliman kjempet mot hverandre for første gang i 2001. Den gang bød Soliman på store problemer for den ferske Mundine, som ikke klarte å overbevise noen om at han hadde gjort det rette yrkesvalget. Publikum svarte med pipekonsert da den tidligere rugbyspilleren fikk tilkjent en upopulær 2-1 poenavgjørelse etter tolv runders boksing. De to rivalene har siden kjempet seg til topps i mellomvekt- og super-mellomvektsklassen, hele tiden vel vitende om at de skyldte publikum og hverandre en omkamp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da startskuddet gikk for det etterlengtede returoppgjøret i Sydney tirsdag kveld, var det en helt annen kamp enn for seks år siden. For det første ville vinneren belønnes med den ledige WBA-tittelen, dessuten pågår det en tøff konkurranse i Australia om hvem som er den beste bokseren i super-mellomvekt og lett-tungvektssjiktet.

Fjernet all tvil
Selv om både Mundine og Soliman kunne vise til imponerende resultater i løpet av de siste årene, ble det straks tydelig at Mundine hadde hatt den brattere lærekurven av de to. Allerede i annen runde måtte den uoffiselle vinneren fra forrige gang løfte seg fra canvasen etter et møte med en høyre krysskombinasjon fra Mundine. Derfra var det en klar forskjell i nivået mellom de to så lenge kampen varte – Soliman klarte ikke å måle ferdigheter med sin landsmann, som var blitt merkbart raskere, sterkere og langt mer presis med slagene sine enn hva tilfellet var ved deres første møte. Kampdommer Stanley Christodoulou brøt inn og stoppet oppgjøret etter Solimans tredje besøk i canvasen i niende runde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Anthony Mundine er dermed ny WBA-mester i super-mellomvekt og går inn i historiebøkene som Australias første bokser til å vinne to titler i den vektklassen.

Før kampen rangerte Ring Magazine Mundine som nummer to i super-mellomvekt, mens Soliman kom inn med en nummer fem plassering i mellomvekt.

Søker storkamp
Den nye mesteren ønsker seg nå godt betalte kamper mot de største navnene tilgjengelig, men er forberedt på at han muligens må søke lykken i naboliggende vektklasser. En storkamp mot den lineære verdensmesteren Joe Calzaghe er i beste fall et år unna – waliseren møter reality-stjernen Peter Manfredo Jr. fra den amerikanske TV-suksessen "The Contender" i april. En seier der forplikter ham til et forsvar mot WBOs førsteutfordrer, noe som i praksis utelukker en eventuell kamp mot australeren før 2008.

Mikkel Kessler er klassens nummer én rangerte utøver bak Calzaghe, men har allerede beseiret Mundine tidligere og virker lite interessert i å forsøke å gjenta suksessen. Dansken, som nyter stor popularitet i hjemlandet, vil uansett ikke kunne møte Mundine igjen med mindre en av dem sier fra seg sin WBA-tittel. Forbundet oppretter nemlig en egen "WBA-regulær" tittel når den virkelige WBA-mesteren også er innehaver av en an de andre forbundstitlene samtidig. Kessler vant WBC-tittelen da han beseiret tyske Markus Beyer i fjor høst. WBAs praksis på dette området har gått kraftig utover forbundets troverdighet i boksemiljøet ettersom den bokstavelig talt umuliggjør at en bokser kan forene forbundstitlene.

Også store hel-australske oppgjør mot Paul Briggs eller Danny Green virker uaktuelle med det første da ingen av dem er villige til å risikere deres plasseringer og tittelutsikter i lett-tungvektsklassen.

- Kanksje må jeg ned til mellomvekt og se hva som byr seg der, uttalte Mundine når konfrontert med fremtidige muligheter og umuligheter etter tirsdagens seier.

Medfødt boksetalent
Selv om Anthony Mundine var ukjent i bokseverden før proffdebuten i 2000, var det likevel flere som dro kjensel på etternavnet. Far og trener Tony var selv en høyt rangert mellomvekter på første halvdel av 1970-tallet. I 1974 utfordret han den legendariske Carlos Monzon om VM-tittelen, men måtte innse nederlag i syvende runde. Likevel gjorde Mundine senior en bra karriere og kunne vise til nærmere hundre proffkamper samt britiske og britisk samvelde titler i flere vektklasser da han trakk seg tilbake i 1984. I tillegg til Monzon delte Mundine senior ringen med flere kjente boksere, deriblant Bennie Briscoe, Yaqui Lopez og Murray Sutherland.

Lang og populær tradisjon
Boksing er en populær sport i Australia. Landet har omtrent 250 aktive utøvere på proffsiden i dag og nasjonale oppgjør vekker stor interesse i befolkningen. I fjor kjempet Mundine og rivalen Danny Green foran 37.000 betalende tilskuere i Aussie Stadium i Sydney, mens kontinentets øvrige innbyggere så kampen på betal-TV. Superstjerner som Russell Crowe, Nicole Kidman og Paul Hogan er ofte å se ved ringside på de største kampene.

Australia kan dessuten vise til en lang og rik historikk innen boksing. Sporten fikk sin offisielle fødsel i landet så tidlig som 1814, da John Bellinger ble første australske mester ved å slå ut Charles Sydney i 56. runde. Begge boksere var livstidsdømte fanger depotert fra Storbritania.

I 1891 gikk fjærvekteren Young Griffo inn i historiebøkene som Australias første verdensmester, og siden den gang har landet produsert en rekke boksere i verdensklasse, både på proffsiden såvel som i amatørrekkene. Australerne har dessuten sin egen Boxing Hall of Fame for deres utøvere. Konkurransen i Mundine-familien nå står om hvem som blir førstemann innlemmet i æresgalleriet – far eller sønn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.