RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Mutter og fatter holdt på å le seg i hjel»

(Scanpix/Tim De Waele)
Sist oppdatert:
Ole Kristian Stoltenberg tok all skyld for stafettfiaskoen med Mads Kaggestad. 20 år senere kommenterer de sykkel sammen.

Året er 1992: Spente 14- og 15-åringer tripper foran starten på hovedlandsrennet i Harstad.

Blant de unge langrennsløperne har Mads Kaggestad fått startnummeret til Buskerud skikrets 6. lag på brystet. Den kortvokste Vikersund-gutten håper å legge et god grunnlag for lagkameratene som skal i ilden noe senere. Blant dem, en viss Ole Kristian Stoltenberg.

- Det var vel så vidt vi kom med på sistelaget til Buskerud, den gangen. Jeg synes selv jeg gikk en ganske bra 1. etappe. Jeg gikk oss i hvert fall ganske kraftig opp i forhold til startposisjonen vi hadde lagnt bak i feltet, forteller Kaggestad til procycling.no.

Det gikk ikke fullt så bra med rekkekompisen fra Krokstadelva.

- Ole Kristian gikk en dårlig etappe. Da han kom i mål, la han seg helt flat. Han så på seg selv som den store syndebukken. Jeg tror han sa: «Nå kan dere bare skyte meg», eller noe i den duren. Mutter og fatter holdt i hvert fall på å le seg i hjel.

- Har prøvd å fortrenge det
Lørdag er de samlet igjen. Duoen skal nemlig kommentere sykling sammen for aller første gang på TV 2. Det er brosteinsklassikeren Omloop Het Nieuwsblad som står på menyen, men vi skal dvele ennå litt til med deres ferdigheter med ski på beina.

Herr Stoltenberg har først og fremst satt spor etter seg som skiskytter, og det var den grenen han også kommenterte aller først, for NRK Radio, i 2002-sesongen. Sammen med Kaggestad var det langrenn som var øvelsen.

- Mads forteller om en langflat Stoltenberg i målområdet. Er det noe du kan kjenne deg igjen i?

- Jeg har en mistanke om at det kan stemme, ja. Jeg dreit meg loddrett ut, men jeg har egentlig prøvd å fortrenge det hele. Men jeg har en bronse fra hovedlandsrennet også, minner den ferske TV 2-kommentatoren om.

De største bragdene kommer fra tiden med børse på ryggen. Der har Stoltenberg tre NM-gull på samvittigheten. Heller ikke der gjennomsyres historiene som verserer om ham av glamour. Årsaken til det er nok navnene til de tre lagkameratene hans: Frode Andresen, Dag og Ole Einar Bjørndalen.

- Speakeren pleide å si før start at han var spent på hvor mye Stoltenberg kom til å rote det til i dag. Det var en gjenganger. I tillegg pleide Egil Gjelland å komme bort til meg å si: «Jeg synes du ser litt sliten ut i dag, Stoltenberg». Men han hadde nok rett i det. Jeg var nok bedre på banketten, og det var nok dels på grunn av innsatsen der at jeg fikk prøve meg som kommentator, flirer han.

Erfaren signering
I Eurosport kommenterte han skiskyting fram til 2004, før han skiftet fokus til sykkelsporten to år senere. Dermed er det en rutinert makker Mads Kaggestad får ved sin side under Omloop Het Nieuwsblad. Den tidligere sykkelproffen kommenterte det samme rittet i sin debut på kanalen for fire år siden.

- Det er veldig betryggende at det nettopp er Ole Kristian som sitter ved min side. Kjell Erik Kristiansen har kommentert mange sykkelritt, men jeg tror ingen i Norge har kommentert flere enn Stoltenberg. Han er dyktig og har klart å holde det gående selv om han har sittet alene på sending også. Jeg har hørt mye på Ole Kristians kommentering de siste årene, forteller Kaggestad.

Utover en hektisk sykkelsesong på TV 2 vil Kaggestad/Stoltenberg avløse Christian Paasche og Johan Kaggestad.

- Blir det en forskjellig tone når TV 2s yngre og eldre kommentatorduo er på skjermen?

- Christian har veldig bra humor han også, så det er vanskelig at tonen ikke blir god sammen med ham. Jeg synes det er viktig at man har det gøy når man kommenterer også. Man skal ha det morsomt på arbeidsplassen, og vi tilbringer tross alt ganske mange timer i kommentatorbua sammen. I forhold til tonen avhenger den også litt av hvilken kanal man sender rittet på. Sammen med Christian har jeg hatt en litt løsere tone når vi har kommentert ritt etter klokka 22.00 på TV 2 Zebra (California rundt), mens man legger det opp på en litt annen måte om det går ut på hovedkanalen, svarer Kaggestad.

Han fylte for øvrig 35 år for fire dager siden, mens Stoltenberg blir 35 i dag! Feiringen foregår altså med Het Nieuwsblad på TV 2 Sport.

Tror på Boonen
Dessverre har Edvald Boasson Hagen meldt forfall på grunn av sykdom, men med Thor Hushovd, Vegard Stake Laengen, Alexander Kristoff og Gabriel Rasch på startstreken bør det likevel bli et spennende sykkelritt.

- Har du noen stalltips, Kaggestad?

- Tom Boonen. Det virker som om han og Quick Step laget har fått gnisten tilbake, og det er viktig for belgisk sykkelsport. Jeg synes det er interessant å se hvordan en sterk ledelse og påfyll av mannskap fra HTC-Highroad har bidratt til å heve hele laget. Nå får de resultatene som har uteblitt de sesongene, og det er morsomt å se.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ettersom TV-kanalen opprinnelig ikke hadde planlagt å vise rittet, innrømmer Kaggestad at forberedelsene til rittet ikke har vært de aller beste.

- Vi møttes i forbindelse med «Sportlunsj» på Nyhetskanalen og har ellers holdt kontakten via telefon. Foran dette rittet har vi lagt opp til at jeg skal lese meg opp på rytterne, mens Ole Kristian skal ta seg av det som har med løypa å gjøre.

Tonen mellom de to bør det likevel ikke være noe fare med, ettersom de har kjent hverandre siden tenårene. Det er heller ikke mer enn knappe tre mil mellom Vikersund (der Mads kommer fra) og Krokstadelva (som har fostret Ole Kristian).

Krokstadelva vs. Vikersund
Men hvilket av de to stedene som er det beste, vil de nok ikke enes om med det første.

- Hva har Vikersund som Krokstadelva ikke har?

- Vel, vi har en skiflygingsbakke for eksempel. Jeg vet ikke hva Krokstadelva har en gang? Det er en diskusjon jeg gleder meg til. De har vel en elv, da. Og et par veikryss og kanskje et slags landhandleri, svarer Kaggestad.

- Tja, vi har jo kebabsjappe og Burger King, samt et par store kjøpesentre. Dessuten har vi en del flere folk og et fotballag i 2. divisjon, påpeker Stoltenberg.

Diskusjonen fortsetter trolig et stykke inn i sendetiden til Het Nieuwsblad på TV 2 Sport fra 14.15 i dag (lørdag).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere