ALICANTE (Nettavisen): I januar 2022 ble Joel Mvuka solgt fra Bodø/Glimt til franske Lorient for godt over 60 millioner kroner.

20-åringen fra Bergen gikk gradene i Åsane.

Da han skulle utvikle seg videre i karrieren tok han ikke veien til det som kanskje kunne vært et naturlig steg for enhver ung og ambisiøs bergenser – å signere for Brann.

Mvuka valgte istedenfor Bodø/Glimt. Et valg han aldri har angret på.

Den offensive kantspilleren sier til Nettavisen at han ble frarådet å gå til Brann da han skulle forlate Åsane.

– Det var ikke så bra tidligere, det kunne man se. Det var ikke mange som fikk slippe til på A-laget. Det var med på å avgjøre om jeg skulle velge Brann eller ikke, forteller Mvuka til Nettavisen.

Han har tidligere snakket om valget til lokalavisen BA. Han sier til Nettavisen at storklubben fra hjembyen tidligere har hatt lite fokus på å utvikle spillere, og at flere i fotballmiljøet ga han tydelige råd om å styre unna Brann Stadion.

– De har hatt et dårlig rykte, sier han.

– Burde få blomster i posten

Tidligere Brann-spiller og nåværende TV 2-ekspert Yaw Ihle Amankwah mener den driblesterke kantspilleren i sin tid gjorde et svært lurt valg da han flyttet nordover.

– Den som ga Mvuka rådet om å ikke velge Brann burde få blomster i posten. Det salget hadde ikke skjedd fra Brann, sier han til Nettavisen.

Amankwah sier han ser positive tegn i Bergen om dagen, men at det fortsatt gjenstår å se om unge spillere ikke lenger får de samme rådene som Mvuka i sin tid fikk, eller om de vil gå til Brann og gi drømmen en sjanse der fremover.

Mvuka forteller at det er drømmen til mange unge bergensere å spille for Brann. Likevel var valget for hans del om å velge bort klubben fra hjembyen enkelt.

– Bodø/Glimt hadde gjort det bedre med unge spillere. De tenkte utvikling, sier han.

Hektiske dager før storovergangen

Mvuka angrer neppe på Glimt-valget i dag. Like før den internasjonale overgangsfristen gikk ut ble det klart at kantspilleren fortsetter karrieren i franske Lorient fra sommeren av.

Fra Nettavisen avslørte overgangen som var på trappene og til han ble presentert noen dager senere skjedde det mye.

– Telefonen min ringte veldig mye fordi broren min «spammet» meg, sier Mvuka og forteller om det som skjedde i kulissene.

På det tidspunktet hadde det kommet rapporter i franske medier om at Mvuka ikke hadde bestått den medisinske testen. Det ville i så fall betydd at overgangen ville kollapset.

Da han endelig kom i kontakt med broren i den mest hektiske perioden, fikk han gitt tydelig beskjed om at det ikke stemte.

– Jeg lurte på hvor det kom ifra. Det var litt rart å høre, forteller han.

Da alt endelig var på plass satt han seg ned med sine rådgivere og ledelsen i Lorient og diskuterte hva som var best for ham både på kort og lang sikt. Da kom alternativet om å lånes tilbake til Glimt fram til sommeren på bordet.

– Jeg var innstilt på å flytte med en gang, men jeg synes det som skjedde er det beste, sier Mvuka som nå er en del av Glimt fram til sommeren.

Mvuka spilte begge Conference League-kampene mot Lech Poznan og scoret ett mål i 4-0-seieren i cupen mot Ranheim forrige helg.