*Nettavisen* Sport.

Mye «oppoverbakke» for Hushovd foran Tour de France

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB, Scanpix)

Nordmannen må prestere i beintøft Critérium du Dauphiné. Studér alle etappeprofilene her.

31.05.13 20:23

2012 ble første gang på elleve år at Thor Hushovd ikke kjørte Tour de France.

Et ganske uvant scenario for bortskjemte norske sykkelfans, som har kunnet oppleve en til tider svært dominant Hushovd på franske landeveier hvert år siden 2001.

Ti etappeseire, ti dager i gul ledertrøye og to grønne poengtrøyen utgjør nordmannens formidable fangst fra verdens hardeste sykkelritt.

Alle veier til «Le Tour»
Hushovd har også vunnet etapper og båret den gule ledertrøyen i Critérium du Dauphiné, rittet hvor 35-åringen må imponere skal han være garantert å reise videre til Korsica og Tour de France-start 29. juni.

Sett bort i fra noen små gnist under Tour du Haut-Var – et sjarmerende, men like fullt underordnet etapperitt i februar måned – har «Tordenguden» Thor Hushovd forårsaket lite rumlinger med bukkekjerra si så langt denne sesongen.

Prestasjonene fra brosteinsklassikerne gjør det svært vanskelig «å friskmelde» den Monaco-baserte nordmannen, etter at 2012-sesongen ble spolert på grunn av et muskelvirus.

Grimstad-syklisten viste riktignok friske takter i Tour of California med en rekke topplasseringer. Han ble blant annet tredjemann på etappen Avila Beach, bak soloeskapaden til Jens Voigt, og kun slått av Tyler Farrar i spurten om andreplassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men BMCs sportslige ledelse – som til årets tour nok en gang bygger opp et lag rundt sammenlagtkandidaten Cadel Evans, med aspiranten Tejay van Garderen som en troverdig plan B – ønsker nok flere bekreftelser fra Hushovd som ikke har fullført en grand tour siden Tour de France 2011.

Contador vs. Froome
Men den 65. utgaven av Critérium du Dauphiné handler ikke bare om en aldrende storhets kronglete comeback. Rittet som starter søndag er også den sedvanlige forsmaken på sesongens store høydepunkt – Tour de France. Og denne gangen ser vi frem til duellen mellom Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) og Chris Froome (Team Sky).

Se nærmere på alle etappeprofilene nederst i saken!

I årets svært kuperte trasé, som for første gang starter i Sveits, bør vi få se favorittene føle hverandre skikkelig på tennene allerede fra starten av. Contador går sjeldent hjem uten å prøve, mens Team Skys sammenlagtkandidater har gjort det for vane å vinne når de en sjelden gang deltar i konkurranse.

Froome er nok rytteren i mest medgang om dagen, men Contadors grand tour-meritter taler for seg selv. Kenyansk-fødte Froome fikk sin Tour de France-debut i 2008. Samme året da hans spanske konkurrent fullbyrdet sin grand tour-trippel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Allerede på de tre første etappene av årets Dauphiné kan vi se den rutinerte spanjolen duellere mot sin relativt ferske rival. Men den første skikkelige bataljen komme nok på etappe fire, en 32.5 kilometer lang tempo i Villars-les-Dombes. Den paddeflate og ukompliserte traseen er designet for spesialistene og mye tyder på at Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) får sin sjette tempotriumf for sesongen.

Dagen etter venter toppavslutningen til Valmorel (12.7km à 7 prosent), hvor også ryttere som Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol), Alejandro Valverde (Movistar), Pierre Rolland (Europcar) og Joaquim Rodríguez (Katjusja) bør vise hva de har i tanken foran Le Tour.

Glem heller ikke Jakob Fuglsang (Astana), Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) og Andrew Talansky (Garmin-Sharp), som også kan lyse opp asfalten i det kuperte terrenget.

Les også: - Team Sky-stjerne kan miste Tour de France

Den mye omtalte sjuende etappen til Superdévoluy har også en krevende finale, men er mest interessant fordi den er dekorert med selveste Alpe d’Huez, etter 51 kjørte kilometer.

Der krysser rytterne i tillegg Col de Sarenne, som også figurerer under årets Tour de France, når feltet skal bestige Alpe d’Huez to ganger på den 18. etappen.

Se Dauphiné-bildene: Fra Armstrong til Wiggins

Siste konkurransedag bringer Dauphiné-feltet til Risoul og er en fryktinngytende finale hvor Col de Vars (10,4 km à 6.9 prosent) åpner for siste stigning, Montée de Risoul, med sine 13.9 kilometer over 6.7 prosent i gjennomsnittlig stigning.

Etappe 1: Champéry- Champéry (121 km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etappe 2: Châtel - Oyonnax (191km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etappe 3: Ambérieu-en-Bugey - Tarare (167 km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etappe 4: Villars-les-Dombes - Parc des Oiseaux (32.5 km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etappe 5: Grésy-sur-Aix - Valmorel (139 km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etappe 6: La Léchère - Grenoble (143 km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etappe 7: Le Pont-de-Claix - Superdévoluy (187.5 km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etappe 8: Sisteron - Risoul (155.5 km)

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.