Gå til sidens hovedinnhold

- Myggen slipper fengsel

Erik Mykland tar tilståelsesdom. Han slipper å havne i fengsel, og å få privatlivet blir brettet ut i en lang rettssak.

Det er advokaten til Erik Mykland, Arne Seland, som bekrefter dette overfor Nettavisen.

- Når han skal møte i retten er ikke bestemt, sier Seland til Nettavisen.

Han håper på at det blir et kort møte med minst mulig offentlighet. Seland ønsker ikke å gå i detalj på siktelsen, og hva han har kommet til enighet om med påtalemyndigheten, men sier:

- Han slipper ubetinget fengsel, sier Seland til Nettavisen.

Minst like viktig ved en tilståelsesdom, er at Mykland slipper flere dager i rettssalen der privatlivet blir brettet ut for offentligheten. En tilståelsesdom betyr at Erik Mykland fullt ut erkjenner seg skyldig i de lovbrudd som politiet mener at han har begått.

Dermed trenger han bare å møte i Oslo tingrett for å forhandle om straffeutmålingen. Det hele vil trolig være over på en time eller to.

Minst mulig offentlighet
Flere kjendiser har kjørt den samme taktikken tidligere for å bli fort ferdig med straffesaken, og for å slippe en lang mediesak.

Fordi det ikke er noen tiltale, men bare en siktelse i slike saker, vil detaljer fra lovbruddet bli offentliggjort før rettsmøtet. Årsaken er at siktelser ikke er offentlig etter norsk lov. Bare tiltaler som altså ikke eksisterer i slike saker, blir offentliggjort før rettsmøte.

- Selve rettsmøtet er offentlig og det er vanlig referatadgang, sier informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tinghus.

- Når dommen kommer så er forklaringen klippet ut, men dommen er også offentlig, sier hun.

Kjendiser tok tilståelse
Blant dem som tidligere har tatt tilståelsesdom, er sønnen til biskop Ernst Baasland som erkjente underslag av 26.6 millioner kroner. Dermed slapp han å bli like kjent som pappaen i den mye omtalte gjeldssaken.

Mer relevant er tilståelsesdommen til en ikke navngitt tv-kjendis våren 2008. Mannen ble tatt for besittelse av brukerdoser med kokain og amfetamin i forbindelse med en politiaksjon. Den gang ville politiet ha 15.000 i bot og 15 dager betinget fengsel. Han slapp altså å sone.

Også Anne-Kat Hærland tok tilståelsesdom etter at hun krasjet to biler i påvirket tilstand i 2003. Tv-kjendisen ble dømt til 30 dagers fengsel i rettsmøtet, som riktig nok var godt dekket av pressen. Likevel slapp Hærland at vitner fortalte hele Norge hvordan hun hadde oppført seg denne dagen.

Blant idrettskjendiser som har tatt tilståelsesdom, nevner vi skihopper Lars Bystøl (betinget fengsel for fyllekjøring), og tidligere alpinist Trine Bakke (14 dager fengsel for råkjøring).

Slipper å sone
Det var i forbindelse med etterforskning av en større narkotikaring på Romerike at politiet kom over den kjente fotballproffen og kokainkjøperen. Gjennom avlytting av telefoner til hovedmenn i dette nettverket hørte man Erik Mykland ringe får å kjøpe kokain. Saken ble offentlig etter at VG refererte fra disse telefonsamtalene.

Seland ønsker ikke å gå i detalj på hva Mykland har tilstått. Det som er klart, er at Mykland har erkjent kjøp av kokain, og at Mykland selv brukte dette i en periode i 2006. Seland sier at Mykland ikke risikerer å måtte sone i fengsel for lovbruddet.

I september i fjor ble det kjent at Mykland var involvert i en større narkotikasak på Romerike.

Politiet hadde da allerede tatt nærmere hundre personer, hvorav flere allerede var domfelt. Det var gjort beslag i rundt 100 kilo amfetamin, 160 kilo hasj, 16 kilo heroin og tre kilo kokain.

Politiadvokat Håvar Undeland ved Romerike politidistrikt sa fotballstjernen hadde hatt en perifer rolle i narkotikanettverk. Det ble aldri gjort beslag direkte i forbindelse med Mykland. Han ble siktet ut fra samtalene som ble avlyttet.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken