*Nettavisen* Sport.

Nå avslører han hemmeligheten

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Mannen som «ødelegger» langrennssporten gir konkurrentene drahjelp.

27.02.13 10:59

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Etter å ha sikret sju av ni mulige individuelle VM-medaljer (!), har de norske langrennsjentene fått høre at de ødelegger langrennssporten.

Resten av verden mister interessen, mens vi er opptatte med å juble.

- Vi er vant til at det er sånn her. Vi hadde ikke regnet med noe annet, sier Tomas Petterson, som er langrennsekspert i svenske Expressen.

Han synes likevel diskusjonen er urettferdig.

Svensk støtte
- Jeg forstår diskusjonen - det er klart at det er bra for FIS (det internasjonale skiforbundet) hvis en tysker vinner, på grunn av TV-avtaler - men den er samtidig litt dum. Hvorfor skal man klage på dem som er best? De må jo gå så fort de kan. Det er opp til Sverige, Finland og de andre nasjonene å bli bedre, sier han til Nettavisen.

Marit Bjørgen, som må ta på seg mye av «skylden» for debatten, er enig med den svenske journalisten.

- Vi er en sterkt lag som gjør jobben som gjøres, så må de andre gjøre det samme.

Therese Johaug demonstrerte tirsdag den totale norske dominansen, da hun slo Bjørgen på 10 kilometer friteknikk og tok gull foran lagvenninnen. Hun har, selvfølgelig, ingen skyldfølelse av den grunn.

- Vi er en treningsvillig gjeng som har lagt ned mye solid trening over flere år, og vi er flinke til å dra nytte av hverandre. Vi har bygd opp en solid tropp og får igjen for det nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Han er verdens beste
Vi har ikke bare Bjørgen og Johaug, men også noen av deres aller tøffeste konkurrenter, som Heidi Weng, Kristin Størmer Steira og Maiken Caspersen Falla.

Alle har utvilsomt enorme talenter, men viktigst er alle treningstimene de har lagt ned for å bli så gode som de er.

Hvorfor kan ikke alle andre gjøre det samme? Hvordan kan det ha seg at et helt landslag klarer å prestere på nivået de norske jentene gjør i dag?

Landslagssjef Egil Kristiansen skal ha mye av æren, skal vi tro den ferske verdensmesteren, Therese Johaug.

- Egil skal ha veldig mye av æren for suksessen. Han ofrer vanvittig mye for at vi skal lykkes, og legger til rette hver enste treningsøkt så den skal bli best mulig. Vi trenger nesten ikke spørre om noen ting. Alt er tilrettelagt når vi kommer på samlinger, og utenom samlinger ringer han og følger opp. Det er helt klart at vi har verdens beste trener, og det er grunnen til at vi har suksessen vi har, skyter Johaug.

- Svenskene behersker den ikke
Kristiansen har vært kvinnelandslagstrener siden 2005, og i tillegg til å fostre opp Johaug, har han vært med på Bjørgen sitt imponerende comeback i verdenstoppen. I løpet av Kristiansen sin tid på landslaget, har norske langrenskvinner vunnet sju OL-medaljer og 15 VM-medaljer (uten å telle medaljene fra Val di Fiemme).

- Jeg er ikke noen vidundermann. Det er hardt arbeid over tid. Det er det eneste, sier landslagstreneren besjedent til Nettavisen.

Æren skal gulljentene ha, mener han.

- Jeg er stolt over laget, og føler meg privilegert som får være trener for en så treningsvillig gjeng, som prioriterer det sportslige fremfor alt. Trene mest mulig, og hvile mest mulig, det er det som gjelder, avslører han.

Skal vi tro Petterson, har det norske landslaget også skjønt en annen viktig ting.

- De norske jentene er ekstremt gode teknisk. De har en fristilsteknikk som ikke svenskene behersker. Det har gjort sitt til at det har blitt så mange norske medaljer, mener han, og forsikrer samtidig om at konkurrentene har tatt fatt på oppgaven med å hente inn det norske forspranget.

- Du kan være veldig sikker på at i Sotsji så kommer alle de svenske jentene til å gå med samme fristilsteknikk som Bjørgen gjør nå. De norske jentene ligger langt foran nå, men det kommer til å være utjevnet om et år.

Skryter hemningsløst av hverandre
På tirsdagens 10-kilometer snek russiske Julia Tsjekaleva seg med på pallen, men fire av fem norske jenter plasserte seg blant de ni beste. Helt øverst på resultatlista sto Johaug og Bjørgen.

- De har vært de to desidert beste fristilsløperne i hele vinter, og det er helt fortjent at de er nummer én og to. Men det er helt greit at gullmedaljene fordeles litt, og at vi ser at det går an å hamle opp med Marit, sa Kristiansen etter at Johaug hadde slått Bjørgen med ti sekunder.

De to norske jentene gir hverandre mye av æren for at de har blitt så gode.

- Thereses guts og motivasjon til å bli best, smitter over på meg. Jeg ser de unge jentene utvikle seg og skjønner at jeg gjorde i fjor, ikke er godt nok i år, så jeg må hele tiden utvikle meg og pushe grenser. Hvis jeg har litt lyst til å ligge på soffaen en dag, vet jeg at Therese og Heidi er ute og jobber for å bli bedre, og da skjønner jeg at der kan ikke jeg ligge, sa Bjørgen tidligere i mesterskapet.

- Marit betyr kjempemye. Vi er priviligerte som får gå på lag med verdens beste langrennsløper. Hun gir en ro og trygghet i gruppa som vi andre drar nytte av, og tar mye av støyten så vi andre kan senke skuldrene, har Johaug sagt om den åtte år eldre lagvenninnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.