Gå til sidens hovedinnhold

- Nå blir det krig

Petter Northug fnyser av russernes protest mot Martin Johnsrud Sundbys bronse.

SOTSJI (Nettavisen): - Nå blir det krig, russerne skal få mer å protestere over, sier Northug til Nettavisen etter herrenes 30-kilometer.

Bakgrunnen er en protest russerne la inn mot bronsevinner Martin Jonsrud Sundby, der de krevde at Maksim Vylegsjanin skulle tildeles bronsen.

Grunnen er at de mente nordmannen byttet spor på oppløpet og på den måten forstyrret Vylegsjanins medaljesjanser.

Protestesten ble avvist, og landslagslege Roar Lunder bekreftet overfor Nettavisen at Martin Johnsrud Sundby beholder bronsen og at han får et såkalt «gult kort» - en advarsel for å ha byttet spor.

LES OGSÅ: Sundby beholder bronsen

Petter Northug reagerer når han får høre at russerne la inn en protest. Han mener Martin Johnsrud Sundby ikke gjorde noe galt da han gikk inn til bronse.

- Det er typisk dem å begynne med sånne ting nå, jeg så bare oppløpet i slow motion, og jeg synes heller Vylegsjanin bør trene på å spurte. Det jeg så på oppløpet, var en dårlig spurt av Vylegsjanin, mener Northug.

- Blir krig
Når han blir bedt om å utdype noen minutter senere, svarer han slik:

- Det er typisk dem. Men de skal få mer å protestere på fremover, sier Northug til Nettavisen.

Landslagstrener Trond Nystad forteller at Sundby var så sliten at han ikke merket at Vylegsjanin kom i sporet ved siden av.

- Vi snakket med Vylegsjanin, og han var heller ikke klar over det, forteller Nystad.

- Hva synes du om at de protesterer?

- Det er forskjellige synsvinkler, alt skjer veldig fort og det er ikke sikkert de har sett video. De må reagere på det de mener er rett, og de gjør jobben sin, og så får vi gjøre vår jobb, sier han til Nettavisen.

- Ville aldri hindret med vilje
Sundby bekrefter Nystads versjon.

- Jeg visste ikke dette før jeg ble kalt inn i juryrommet. Jeg var så sliten på de siste hundre meterne. Jeg hadde store problemer med å holde meg på beina. Jeg hadde aldri hindret en konkurrent med vilje. Jeg tror ikke at jeg var nær skiene hans. Forhåpentligvis føler ikke han at jeg hindret ham fra å vinne en medalje. Jeg synes TV-bildene viser at jeg var ganske langt foran ham, sier Sundby på pressekonferansen.

Ifølge Adresseavisen varsler russerne at de vil anke protest-avslaget, og at saken fortsatt ikke er endelig ute av verden.

Artikkelen fortsetter under bildet

Søndag var ikke dagen da Petter Northug skulle ha full klaff. Han måtte til slutt ta til takke med en 17.-plass. Northug så svært sliten ut da han krysset mållinjen.

- Tungt
Det var i den siste bakken før de gikk inn på stadion det sa stopp for Northug. På spørsmål om hvordan det føltes, svarer han slik:

- Det var som det så ut, det var tungt. Jeg var halvtom på sisterunden også, men klarte å holde hodet over vannet. Jeg manglet giret man må ha for å være med teten opp, sier Northug.

På tirsdagens sprint lover Northug at han er trygg på å være med å kjempe om gull.

- Hvis ikke, hadde jeg ikke vært her. Sprintløypa passer meg bra. Nå handler det bare om å gjøre ting riktig og ha fokus på å være i slag, sier Northug.

Det var Dario Cologna fra Sveits som vant løpet. Sveitseren var sterkest i avslutningen og hadde god kontroll inn på oppløpet.

- Det er en stor dag. Det var veldig emosjonelt for meg å vinne gull i dag, sier Cologna.

- Etter i dag kan jeg si at foten ikke er hundre prosent. Men med teip fungerer den. Når jeg sprinter som i dag, kjenner jeg fortsatt til den. Men hvem bryr seg, jeg vant gull i dag. Jeg er i veldig god form, fortsetter han.

Martin Johnsrud Sundby sier følgende om sitt bronseløp:

- Det var en tøff kamp. Jeg husker ikke mye fra de siste meterne. Når jeg ser bildene, tenker jeg at de siste ti meterne ikke var fair play. Det var ikke min intensjon. Heldigvis hadde det ikke noen påvirkning på løpet. Jeg var foran ham, og hadde vært det selv om jeg hadde blitt i mitt spor. Han følte heller ikke at jeg hindret ham. Jeg synes det er synd det som skjedde. Jeg hadde ikke håpet at det skulle skje, men jeg var så sliten og mistet balansen. Derfor byttet jeg spor like før mål. Heldigvis påvirket det ikke resultatet, sier han.

Marcus Hellner fra Sverige tok andreplassen.

P.S: De russiske løperne og trenerne hadde forlatt intervjusonen da Nettavisen forsøkte å få en kommentar fra dem.

MER OL-STOFF:

Kommentarer til denne saken