*Nettavisen* Sport.

Nå blir unge engelske talenter billigere

Foto: PA Photos/Scanpix

- Premier League-klubbene vil ha alt og de er ikke villig til å betale for det.

20.10.11 20:23

Klubbene i den engelske «Football League» - The Championship, League One og League Two - har vedtatt å innføre et nytt system for utvikling av unge talenter.

Det nye systemet vil garantere klubbene mer penger til spillerutvikling over de fire neste årene, men vil også bety at klubbene får mindre overgangssummer for spillere under 17 år.

Premier League-organisasjonen hadde truet med å trekke all sin støtte til mindre klubber for spillerutvikling, om ikke den såkalte «Elite Player Performance Plan» ble godtatt.

- Etter en nøye vurdering har «Football League» stemt for å innføre forslaget til Premier League vedrørende «Elite Player Performance Plan», heter det i en pressemelding.

- Vi vil nå holde ytterligere diskusjoner med Premier League om hvordan denne nye planen skal iverksettes, opplyser Football League-organisasjonen ifølge BBC.

Bestemt prissats
Ifølge BBC skal flere klubber har vært skeptiske til å godta det nye talentsystemet, men ligaorganisasjonen skal ha overtalt klubbene til å stemme for forslaget.

46 av klubbene i de tre ligaene stemte for forslaget, mens 22 stemte imot. Tre klubber valgte å ikke møte opp til avstemmingen, mens kun én klubb valgte å stemme blankt.

Om klubbene hadde nektet å godta det nye systemet, ville de ha mistet rundt 5 millioner pund i årlig støtte fra Premier League.

Det nye systemet innebærer at klubbene vil få 3000 pund for hvert år de har utviklet en spiller i alderen mellom ni og elleve år. Videre vil de få et sted mellom 12.500 og 40.000 pund for hvert år de har utviklet en spiller i aldersspennet fra 12 til 16 år. Hvor mye hver klubb vil få utbetalt avhenger av statusen til klubbens ungdomsakademi.

Akademiene vil få en statusrangering fra en til fire. En er såkalte superakademier, mens fire er de minst moderne.

- Ikke rettferdig
Dette vil dermed sette en stopper for svært høye priser for unge talenter på balløya. Tidligere har overgangssummen bli fastsatt av en uavhengig komité, men nå blir det altså gitte satser.

Chelsea skal nylig skal ha lagt ut et sted mellom 1,5 millioner og 2 millioner pund for 14 år gamle Oluwaseyi Ojo fra Milton Keynes Dons. Prisen hadde blitt svært lavere under det nye systemet.

MK Dons har et svært produktivt ungdomsakademi og hele sju egenutviklede spillere er innlemmet i årets A-stall. Klubbens manager mener pengene fra spillersalg har vært helt avgjørende.

- Om du begynner å miste unge talenter for småpenger, hvordan skal du da overleve? Det nye systemet er ikke rettferdig, synes jeg, sier MK Dons-manager Carl Robinson til BBC.

- Unggutter utvikler seg enormt raskt i disse dager på det høyeste nivået, men er det slik at våre unggutter skal spille førstelagsfotball i en alder av 16-17 år? spør MK Dons-sjefen.

- Hva er vitsen?
Peterborough er en annen klubb som har tjent gode penger på å selge talenter til Premier League. Nå er klubbdirektør Barry Fry redd for at klubbens akademi vil bli stengt.

- Det som skremmer meg mest med dette nye systemet er at flere klubber vil droppe å ha et ungdomsakademi. Det koster å drive en slik ordning, sier Fry.

- Hva er vitsen med å bruke mye penger på spillerutvikling, om Premier League-klubbene bare kan komme å rappe de beste spillerne for småpenger? fortsetter direktøren.

Peterborough tjente rundt 6 millioner pund på salgene av Luke Steele til Manchester United og Matthew Etherington og Simon Davies til Tottenham.

- Vi ville ikke fått noe i nærheten av det under det nye systemet. Premier League-klubbene vil ha alt og de er ikke villig til å betale for det, sier Fry.

Dette innebærer «Elite Player Performance Plan»:
* Ungdomsakademiene vil bli delt inn i fire kategorier, og rangert fra 1 til 4.

*Overgangssummer på unge spillere vil nå bli regnet ut etter en bestemt sats.

*Regelen om at en ung spiller må bo maks en og en halv times kjøretur unna klubben han spiller for, blir opphevet.

*Systemet vil føre til at mindre klubber får større støtte til å drive spillerutvikling.

*Systemet vil bli innført fra og med 2012/2013-sesongen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag