Gå til sidens hovedinnhold

Nå er han bedre enn noensinne

Men fortsatt har Patrick Thoresen (26) én ting å bevise.

Denne sesongen har Patrick Thoresen for alvor gjort seg bemerket i internasjonal ishockey. Gjennom sitt gode spill for den russiske klubben Salavat Julajev har hamargutten etablert seg som en av stjernene i den fortsatt unge ligaen Kontinental Hockey League (KHL).

- Det er fantastisk at han gjør det så bra i KHL, for dette er en veldig bra liga. Det står det respekt av, sier landslagssjef Roy Johansen til Nettavisen.

- Det er gledelig for alle i norsk ishockey at en nordmann klarer å slå seg fram og være såpass dominerende i den ligaen, legger Johansen til.

Hat trick
I forrige kamp scoret Patrick Thoresen hat trick da Salavat vant 6-1 mot Vitijaz Tsjehov.

Thoresen spiller i Ufa-klubbens førsterekke, sammen med Alexander Radulov og Sergej Zinovijev, som begge ble tatt ut i Russlands OL-tropp – og det forteller ganske mye om hvilket nivå vi snakker om.

Radulov topper KHLs poengliga, mens Thoresen er nummer fem med sine 17 mål og 44 poeng på 40 kamper. I tillegg er Thoresen aller best i hele KHL når man ser på den trenerviktige pluss/minus-statistikken.

- De to årene i NHL lærte meg mye om hvor viktig det defensive er, hva det betyr for et lag. Treneren setter pris på det offensive, men det defensive er minst like viktig. Når vi møter de beste lagene, vet han at han kan stole på meg, sier Thoresen til Nettavisen.

Og treneren er i Thoresens tilfelle den legendariske senteren Vjatsjeslav Bykov, som vant både VM- og OL med Sovjetunionen på 80-tallet og i forrige tiår også vant VM som trener.

Mer komplett
Landslagssjef Roy Johansen mener at Patrick Thoresen er bedre nå enn noensinne tidligere, selv om han ikke lenger spiller i National Hockey League (NHL).

- Han er blitt mye mer komplett det siste året, mener Johansen, som satser på at den velkjente og suksessfulle rekkekombinasjonen Patrick Thoresen/Tore Vikingstad vil hjelpe Norge i vår tøffe OL-gruppe, som byr på Canada, USA og Sveits.

Men før OL skal han spille 15 kamper for klubblaget. Den første nå i ettermiddag, den siste 7. februar.

Thoresen er for øvrig helt enig i at han har utviklet seg.

- Jeg føler at jeg har vokst. Det jeg kanskje har vokst mest på, er det mentale. Jeg er ikke like hard mot meg selv. Hvis det ikke går bra, klarer jeg lettere å glemme det som har skjedd og heller se framover, sier han, og legger til:

- Men jeg har også jobbet hardt. Jeg kunne sikkert ha sklidd gjennom treningene, men når du er på jobb, er du på jobb. Det har alltid vært en styrke.

Noe å bevise
I NHL spilte Patrick Thoresen en rekke forskjellige roller. Han var alt fra defensiv sliter i fjerderekka til offensiv poengplukker i førsterekka. Som regel måtte han likevel nøye seg med en nokså beskjeden rolle, langt unna den statusen han har i Salavat Julajev nå.

- I NHL var jeg mer en rollespiller enn tidligere, og da fikk jeg akseptere det. Det var kanskje derfor jeg tok en plass i laget også, det at jeg aksepterte at jeg kanskje ikke fikk en plass i topp 6 og fokuserte på det defensive og det fysiske. Det har alltid ligget i blodet mitt, det offensive, og det har jeg fått vist i Europa igjen. Det er kanskje en av styrkene mine, at jeg kan spille overalt.

- Er du bedre enn noensinne?

- Ja, jeg synes det. Nå har jeg bevist at jeg er en av de bedre i Sveits, og jeg henger godt med her i Russland. Men jeg har lyst til å prøve NHL igjen. Da vil jeg til et lag som gir meg en ordentlig sjanse, sånn som jeg fikk i Philadelphia da jeg kom dit, sier Thoresen.

Han føler nemlig fortsatt at han har noe å bevise.

- Jeg lurer jo på om jeg – hvis jeg får sjansen med to gode rekkekamerater i NHL – er god nok til å være blant de seks beste løperne i et NHL-lag. Jeg har lyst til å bevise det, både for meg selv og alle rundt.

NHL-klausul
I Salavat Julajev henger han mye sammen med tsjekkeren Miroslav Blatak, ettersom barn og samboer er hjemme i Norge mens Thoresen spiller i KHL. Det er nok hovedårsaken til at han gjerne reiser tilbake til NHL, hvor de språklige utfordringene er betydelig enklere for hele familien.

- Det er ikke ideelt å være borte fra familien. Jeg har blitt litt vant til det, men man går jo glipp av alle dagligdagse ting. Hver gang du møter dem, har den lille sneipen lært seg en haug av nye ord. Det er litt sånne ting som jeg kommer til å ta med i betraktningen. Vi er jo et team, så vi får ta det som det kommer, forteller 26-åringen til Nettavisen.

Han har kontrakt med KHL-klubben ut neste sesong, men den inneholder samtidig en klausul som gir ham muligheten til å slå til på et NHL-tilbud. Og det kommer nok, nå som Thoresen herjer i KHL.

Spesielt dersom han også imponerer i OL og VM.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken