Gå til sidens hovedinnhold

Nå er hun Danmarks største

Men hvem er egentlig Caroline Wozniacki (19)?

Hun er fortsatt tenåring, elsker å spille piano, og det polske folket bryter ut i latter når de hører etternavnet hennes.

Nå er tennisesset Caroline Wozniacki klar for sin første Grand Slam-finale noensinne, og er allerede i ferd med å bli en dansk idrettslegende.

Men nabofolket kan først og fremst rette sin takk til pappa Piotr for at Danmark nå er representert helt i toppen i en av verdens mest prestisjetunge idretter.

For som aktiv fotballspiller valgte Piotr Wozniacki på slutten av 1980-tallet å avslutte karrieren i Odense-klubben B1909, etter lang tid i tysk fotball.

Sammen med sin kone Anna, som spilte for det polske landslaget i volleyball, valgte Wozniacki å slå seg ned i H.C. Andersens fødeby, og noen få år senere - i 1990 - kom datteren Caroline til verden.

Se videointervju med Caroline nederst i saken.

Piano og tennis
Riktignok med feil navn. I foreldrenes hjemland brytes det nemlig ut i latter når man hører etternavnet hennes: Wozniacki er en hannkjønnsform av navnet, og en jentes riktige navn blir dermed Wozniacka.

Det volder imidlertid ikke Caroline Wozniacki så stort bry.

Konsentrasjonen dreier seg heller om idretten, som den lille jenta tidlig viste at hun var interessert i. I tillegg en hel del pianoøving brukte hun mye tid på sport sammen med sin fire år eldre storebror Patrik.

Så da broren startet med tennistrening ved siden av fotballen (Patrik spiller i dag i den danske førstedivisjonsklubben BK Frem), var det naturlig for Caroline å følge i hans fotspor.

Og talentet utviklet seg fort.

Seks WTA-titler
Ni år gammel slo hun de andre familiemedlemmene i tennismatcher, og etter hvert var det tydelig at Odense-jenta kunne nå langt.

I oktober 2004 vant hun singelturneringen i Osaka Mayor’s Cup i Japan, og siden hun ble profesjonell spiller har Caroline Wozniacki vunnet seks WTA-turneringer.

Men det er ikke mer enn et drøyt år siden hun debuterte i en Grand Slam-turnering, da hun røk ut mot Ana Ivanovic i fjerde runde av Australian Open.

Sammen med årets Wimbledon-turnering - der det ble tap for Sabine Lisicki i fjerde runde, er det den beste plasseringen hun har oppnådd i en Grand Slam-finale.

Helt fram til nå.

For med 2-0 (6-3, 6-3)-seieren over Yanina Wickmayer i semifinalen i US Open på lørdag, er Caroline Wozniacki klar for finalen i New York.

Da det gikk opp for den danske yndlingen, brast hun i gråt på Billie Jean King National Tennis Centre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kan ikke beskrives
- Jeg er 19 år gammel og står i finalen i en Grand Slam. Det kan nesten ikke beskrives med ord, sier hun til danske Ekstra Bladet.

- Jeg har sett alle Grand Slam finalene på TV og drømt. Nå står jeg der selv.

Og Ekstra Bladet er ikke alene om å hylle tennisspilleren.

I en avstemming på avisens nettsider mener fire av fem som har stemt at Caroline Wozniacki er Danmarks største idrettsnavn akkurat nå.

En annen idrettshelt i Danmark, tidligere fotballspiller Brian Laudrup, er full av lovord om 19-åringen:

- Vi som dansker kan være riktig, riktig stolte. Tennis er tross alt ikke en så stor sport i Danmark, så jeg tror ikke at der er noen som noensinne hadde regnet med at vi ville få en spiller med så stort potensial, mener han.

Populær på nettet
Også amerikanerne har falt for den sjarmerende ungjenta, melder den danske avisen.

Flere internasjonale firmaer har åpnet øynene for Wozniacki etter den imponerende innsatsen i US Open, men spesielt er det kanskje den mannlige befolkningen som trykker tennisesset til sitt bryst - og drømmer om det motsatte.

«Caroline Wozniacki breasts» var i alle fall oppe på fjerdeplass over den mest søkte frasen på Google på tirsdag.

Om dansken skulle slå belgiske Kim Clijsters i finalen natt til mandag, vil populariteten stige til nye høyder.

Og Danmark vil få et idrettsikon like stort som landslaget var det da de sikret EM-gullet i Sverige for 17 år siden.

Se videointervju med Caroline her:

HTML EMBED

Kvinnenes finale i US Open starter klokken 02.00 natt til mandag, norsk tid.

(Kilder: Wikipedia, carolinewozniacki.dk)

Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken