Det er flere ryttere som kommer til å få flere muligheter til å kjøre for egne sjanser når de i år vil tre ut av skyggen til Mark Cavendish.

For det koster å ha verdens beste spurter på laget. Mange toppryttere må se egne sjanser bli nedprioritert for lagets beste.

En av rytterne som har merket dette er Matthew Goss.

Til tross for at australieren vant Milano-Sanremo og ble nummer to i VM ble han ofte ofret for å bringe Cavendish først over målstreken.

Nå må han levere
Neste år trer han ut av Cavs skygge, når han blir kaptein på det nyoppstartede GreenEdge-laget. Men mer frihet betyr også mer press.

- Jeg har ikke lenger Cavendish som lagkamerat og langt mer press kommer til å legges på mine skuldre, men det er noe jeg trives med

- Det ligger selvsagt i bakhodet at jeg må prestere i rittene hvor GreenEdge ønsker at jeg skal gjøre det bra. Men jeg legger mer press på mine egne skuldre gjennom mine personlige forventninger, forteller en åpenhjertig Goss til cyclingnews.

Goss har bygget opp karrieren sin skritt for skritt, og tror derfor han er godt forberedt på det mediekjøret som fort kan komme.

- I mitt første år hos CSC-Saxo Bank hadde jeg ikke noe press i det hele tatt. Da jeg gikk til HTC i 2010 var det litt mer press i og med at jeg kjørte noen av klassikerne, men jeg var fortsatt bak Cavendish og Greipel i hierarkiet. I fjor delte jeg kapteinsrollen med Cavendish, så det har vært en gradvis prosess.

Og litt erfaringer med medietrykket fikk han da han gikk til topps i monumentet Milano-Sanremo.

- Dagene etter Sanremo tror jeg telefonen min gikk tom for batteri to eller tre ganger daglig, smiler han.

Sterkt spurtlag
Det australske laget GreenEdge har satset mye på å ha sterke spurtere når de skal prøve å ta sykkelverden med storm.

Tankegangen minner noe om den HTC hadde da de inntok plassen som verdens mestvinnende lag. Robbie McEwen, Aidis Kroupis, Leigh Howard og Allan Davis er alle en del av GreenEdge-troppen.

Men det er Matthew Goss som er den spurteren laget har mest tro på. Det er han som skal gå foran og lede laget til suksess. Det er han som skal utfordre Mark Cavendish.

Men hvem kommer til å vinne en spurt mellom Goss, Cavendish og Renshaw?

- Jeg kan ikke si noe annet enn Cavendish. Han er rett og slett mer eksplosiv enn meg. Jeg kan komme opp i en veldig stor toppfart, men jeg har ikke den råe akselerasjonen til Cavendish.

- Jeg liker å bruke litt tid på å komme opp i toppfart, slik er det for Renshaw også tror jeg. Men det er mulig han forandrer litt på stilen nå som han ikke skal være opptrekker lenger. Så det blir spennende å se.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tøffe dueller
Tour de France og OL blir to viktige ritt for Goss. Australieren viste med sølvmedaljen I fjorårets VM at han er en mesterskapsrytter. Samtidig må han slå mannen som slo han i København, Mark Cavendish. Briten kommer helt sikkert ikke til å være mindre seierssugen under OL i London.

Det som er sikkert er at med spurtere i større grad enn tidligere fordelt på flere lag, vil det bli et år fylt med fantastiske duller.

- Det kommer sikkert til å bli en del prøving og feiling, men det kommer garantert til å bli mye spennende sykling. Ting kommer til å bli veldig annerledes, og kanskje vinner ikke Cavendish sine første ritt, håper mannen som satser på å slå sprintkongen.