Da Oskar Svendsen (19) ble juniorverdensmester på tempo tok det helt av.

Samtlige nettaviser kastet seg rundt og dekket gullet.

Hvor ofte skjer det med en juniorverdensmester?

I etterkant av mesterskapet ble han sågar invitert til talkshowet Golden Goal.

Hvor mange andre juniorverdensmestere har blitt invitert dit?

Før alt dette hadde Oskar allerede skapt overskrifter på grunn av sitt fantastiske oksygenopptak. Det var faktisk bedre enn Bjørn Dæhlis verdensrekord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nå har han blitt senior
Alt dette skjedde før han blesenior, i løpet av september måned 2012. Nå skriver vi 2013 og Oskar har blitt senior. Han har tatt samme veien som klubbkompis Edvald Boasson Hagen gjorde da han ble senior. Til Joker Merida og Gino Van Oudenhove.

Men etter overgangen har det vært stille.

Så hva har egentlig skjedd? Først gir vi ordet til Van Oudenhove.

- Vi legger ikke lista før høyt for de som ikke er ferdige på skolen. Vi tar mye hensyn til det. Internt hos oss kommer vi til å jobbe skikkelig fra nå. Likevel så har han fått noen sjanser til å prøve seg. Det har ikke gått sånn som han og vi tenkte. Vi kom fram til at han trenger litt mer tid. Det er ikke alle som takler overgangen til seniorklassen med en gang. Det store talentet hans er på temposykkelen. Det er litt annerledes å kjøre norgescup i Tønsberg som junior, for så å dra til Frankrike og Belgia for å kjøre etapperitt. Det har gått litt tregt, men Oskar er på godt på vei. Vi har ikke vært bekymret, sier Van Oudenhove til procycling.no.

- Du er like mye junior som juniorverdensmester, legger han til.

Fornøyd hovedperson
Alt tatt i betraktning, er hovedpersonen selv fornøyd med tingenes tilstand.

- Det har vært veldig hyggelig å komme inn i Joker. Det har vært noe helt annet. Det har vært veldig positivt. Jeg tror ikke jeg ville gjort noe annerledes. Det har vært veldig bra hos Joker med samlinger og alt, sier Oskar Svendsen til procycling.no.

Etter alt oppstyret rundt VM-gullet prøvde han å starte på nytt. Men det var ikke veldig lett.

- Jeg prøvde å nullstille etter VM-gullet. Det var ikke lett i starten, men det gikk. Men man blir hele tiden minnet på det. Det var det jeg prøvde da jeg nullstilte og begynte å trene igjen. Det gikk bra med skolen og sånt, forteller han.

Oskar er til daglig elev ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer. Avdelingen har siden oppstarten etter OL levert et stort antall ski- og ishockeystjerner til det norske folk. Skolen har et særdeles godt opplegg mellom utdanning og full satsing på idretten som Oskar nyter godt av.

19-åringen er ferdig på skolen denne våren, og det har også vært et fokus. I skrivende stund gjenstår én eksamen før han er ferdig.

- For å beskrive tiden fra VM gjennom vinteren og til nå, så ville jeg nullstille og så er det siste året på skolen og jeg hoppet over noen samlinger med Joker. Jeg har ikke vært like mye i utlandet som før. Oppkjøringen har ikke vært ideell, men det var jeg forberedt på. Tiden har vært grei, men det har vært mange utfordringer som jeg visste skulle komme, som jeg glemte litt på grunn av VM-gullet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vant lagtempo
Selv om ting ikke har gått helt som Oskar ønsket, har det likevel vært noen oppturer. Blant annet en seier på en lagtempo i Frankrike.

- Fram til Circuit des Ardennes gikk det egentlig helt greit. Vi vant lagtempoen der og jeg hadde en etappe hvor jeg var veldig fornøyd med selv. Det var mye skole i den perioden også ble jeg syk i tre uker etter det rittet. Da skulle jeg egentlig sykle Tour de Bretagne, men så endte jeg på flatene i Danmark med sidevind. Det passet ikke så bra, men jeg ville heller dit enn Tour de Bretagne siden jeg hadde vært syk. Etter det bestemte vi oss for å nullstille. Etter det har planen vært å trene seg opp til NM.

Sammenlignes med Edvald
Siden Oskar er klubbkamerat med Edvald Boasson Hagen er det mange som sammenligner de to. Men som syklister og typer er de to helt forskjellige.

Sportssjef Van Oudenhove kan styre sin begeistring for sammenligninge.

- Ting vil ta tid. Jeg tror en del folk rundt han har hatt skyhøye forventninger. Da er det ingen fordel å komme fra Lillehammer siden han blir sammenlignet med Edvald, som kom over til seniorklassen og vant allerede i april. Oskar kommer dit han også, men det blir en annen vei.

Selv har Oskar forståelse for sammenligningen og sier han ikke føler noe ekstra press på grunn av det.

- Jeg skjønner at det blir sånn siden vi er fra samme sted og jeg vant junior-VM. Jeg skjønner godt at folk forventer at jeg skal fortsette å levere varene. Jeg har aldri følt noe resultatpress på ritt selv om folk forventer at jeg skal prestere. Det har bare blitt sånn når du får høre at du er den neste store og du blir sammenlignet med Edvald. Det er ikke sånn at du tenker at sånn er det ikke i det hele tatt, at jeg har ikke denne sjansen. Det har på en måte blitt mine egne forventninger som jeg har satt og det har ikke blitt som jeg hadde håpet. Jeg har visst at det kom til å bli en utfordring, sier Oskar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jobber med svakhetene
Sesongen 2012 var fantastisk for Oskar. Han vant to NM-gull, dominerte i harde ritt i norgescupen og leverte varene i utlandet, toppet med VM-gullet.

Derfor ble det lett å glemme egne svakheter. De ble gjemt bort og rammet han ikke. Steget over i seniorklassen har blottlagt svakhetene igjen.

- Jeg har trodd at det skulle gå lettere å komme over i seniorklassen med lengre distanser. Jeg har jo kjent til svakhetene mine i juniorklassen, og det er det som har begrenset meg i år. Det er sånne ting man glemmer når man får resultater, sier Oskar.

- Hva er svakhetene dine?

- Jeg er ikke så flink på lange distanser. Det er små ting som å ligge teknisk i feltet når det blir hektisk i flate ritt over lange distanser. Sånn var det i juniorklassen også. Men man setter jo høye forhåpninger når man får gode resultater. Det blir litt andre utfordringer og litt uventet. Joker har taklet det veldig bra og jeg har fått det jeg har bedt om. De har tilpasset opplegget i forhold til hva jeg skulle kjøre. De har hele tiden sagt, og det står de på, nå skal du bli ferdig med skolen og gjøre det ordentlig også legge løpet annerledes etter det. Gino har vært veldig ålreit.

Oskar begynte å sykle sent. Tidligere drev han med alpint. Den sene starten med en ren utholdenhetsidrett virker inn på den manglende evnen til å tåle lange distanser.

- Ja, jeg tror det. Jeg hadde ikke noe stort treningsgrunnlag før jeg startet å sykle. Jeg gikk ikke mye på ski. Det er ikke som man har trent mange år på rad. Det henger sammen med det, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hva nå?
Torsdag er Svendsen tilbake i konkurranse utenlands med Joker Merida. Da starter han Ronde de l'Oise sammen med fem lagkamerater.

- Rittet er en del av oppkjøringen til NM. Det har vært mye trening de siste ukene nå, så dette er det siste før NM-uka. Jeg tror det blir gøy å sykle i utlandet med gutta. Det ser ut som vi har et spennende lag. Jeg tror det blir morsomt og spennende. Jeg har ikke toppet formen, men det blir spennende å se hva jeg kan få til, sier Svendsen.

- Han sykler Ronde de l'Oise nå, for å få en kort periode med høy intensitet med tanke på NM. Etter det skal vi evaluere det og se om det blir noe landslagsuttak. Det er en del fine løp her i Norge også. Vi må se hvor han kommer utover og legge planer for neste år, sier Van Oudenhove.

PS: Dette er Jokers lag i Frankrike: Vegard Breen, Stian Remme, Martin Olsen, Oskar Svendsen, Vegard Robinson Bugge og Edvin Wilson