Nå frykter de at han skal gå konkurs

PENGEMASKIN: Floyd Mayweather poserer med en haug penger på sin Instagram-konto.

PENGEMASKIN: Floyd Mayweather poserer med en haug penger på sin Instagram-konto. Foto: Floyd Mayweather (Instagram)

Selv om han snart er verdt 4,5 milliarder kroner.

01.05.15 12:59

- Gjør han de rette tingene, vil han være sikret for resten av livet. Men du kan bruke opp alt av penger, uansett sum, i løpet av to år. Eiendeler, turer, biler og kvinner, alt koster penger. De fleste boksere går i den fellen. Og når de gjør det, forsvinner vennene, samtidig. Slik er livet.

Det sier Floyd Mayweather senior, faren til boksestjernen Floyd Mayweather junior. For til tross for at sønnen vil få rundt 1,37 milliarder kroner for supermøtet med Manny Pacquiao og da ha en formue på rundt 4,5 milliarder kroner, er faren bekymret for sønnens framtid.

- Mange går konkurs
- Det er mange millionærer som går konkurs. Det er ikke alltid lett å holde kontrollen når man har så mye penger. Har du mye penger, har du også masse muligheter og det er fristende, advarer Mayweather senior.

Akkurat nå er holdningen til Mayweather junior å bruke, bruke og bruke penger. Bokseren er både kjent og beryktet for sitt pengebruk og sin luksuriøse livsstil med privatfly, luksusbiler og suiter på fine hotell.

Både i 2012, 2013 og 2014 ble amerikaneren ansett som den rikeste idrettsutøveren på planeten av anerkjente Forbes Magazine.

Mayweather har heller aldri lagt skul på rikdommen og liker å skryte av formuen på sosiale medier, der han ofte legger ut bevis på rikdommen.

38-åringen skal blant annet ha kjøpt 16 Rolls Roycer for rundt 1-3 millioner dollar per stykk i løpet av de siste 18 årene.

To privatfly
Utøveren med kallenavnet «Pretty Boy» skal også ha en klokkesamling verdt en halv million dollar og smykker til rundt seks millioner dollar.

I tillegg skal Mayweather den yngre ha et enormt forbruk av joggesko. Han bruker aldri samme par to ganger og etterlater ofte skoene han har brukt på hotellrom, som en gave til de som senere skal rydde rommet.

Bokseren er også generøs overfor venner og utallige kjærester, og både biler og dyre smykker blir ofte gitt bort som presanger til de rundt ham.

Privatflyet til Mayweather skal være verdt rundt 42 millioner dollar. Ifølge Daily Mail har han ikke bare ett slik fly, men to av dem.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

LEKEGRIND: Floyd Mayweather viser fram noen av leketøyene sine.


Det er kanskje ikke rart faren er en smule bekymret. Han er heller ikke den eneste som vet at det er mulig å bruke bort så mye penger.

Kan bli som Tyson
Bokselegenden Mike Tyson har tidligere sløst bort lignende summer. Pacquiao-trener Freddie Roach tror Mayweather kan gjøre det samme.

- Jeg var mye rundt Mike Tyson tidligere og har sett det kan skje. Så, ja, jeg kan se for meg at Mayweather kan gå i samme fellen, sier han.

- Tyson var helt klart den som brukte mest penger i sin tid. Vi var i Las Vegas en gang og han kjøpte seks Rolls Roycer. Fem av dem ga han til såkalte venner, men som Floyd senior sier, så var disse vennene borte så fort de siste pengene til Mike forsvant. Men ikke en gang Tyson brukte så mye penger som det Mayweather junior bruker nå, sier Roach.

Det som virkelig bør gi pappa Mayweather grunn til å bekymre seg, er sønnens trang til å bruke store summer på gambling og spill.

Junior kan ofte spille bort 100.000 dollar på black jack i løpet av en kveld. Han spiller også store summer på oddsspill, spesielt basketballkamper.

- Banket opp av pappa
I likhet med mange andre som har slått seg opp i bokseverdenen har aldri penger og rikdom vært noen selvfølge for Mayweather. 38-åringen vokste opp i strøket Grand Rapids i Michigan og kommer fra en boksefamilie.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

OMSTRIDT: Boksetrener og far, Floyd Mayweather senior. Foto: Ethan Miller (AFP / NTB scanpix)


Både pappa Floyd senior og onklene Jeff og Roger var alle boksere. Faren gikk kamp mot legenden Sugar Ray Leonard i sin tid, mens Roger vant to store titler i løpet av sin karriere på 1980- og 1990-tallet.

Oppveksten til stjernen var preget av kriminalitet og et anstrengt forhold til både moren og faren. Mayweather har aldri lagt skjul på at faren, som også langet narkotika, ga ham bank både titt og ofte.

- Faren min banket meg for den minste ting. Selv de gangene jeg ikke hadde gjort noe. Jeg pleide å be til høyere makter om at jeg en dag skulle bli voksen. Jeg ville bort fra ham, jeg var lei av å få bank, sier han.

Selv føler Mayweather senior at han var en mentor for guttungen.

- Jeg lærte ham de rette tingene. Jeg prøvde å lære ham hvordan han ikke skulle gjøre det som er galt. Allerede i krybben var han på vei til å bli en bokser, det er helt sant. Allerede da delte han ut slag. Da han ble litt eldre, slo han løs på dørhåndtakene, forteller Mayweathers far.

Dop og kriminalitet
De to hadde likevel boksingen til felles og unge Floyd prøvde å få farens respekt gjennom det han utrettet i ringen. 11 år gammel tok Floyd farens etternavn, før dette hadde han hatt morens etternavn, Sinclair.

Alt handlet om boksing, sier Mayweather junior.

- Livet mitt var på mange måter likt Michael Jacksons. Som ung, var jeg på gymmen hver eneste dag. Jeg kunne boksing, før jeg kunne noe annet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SUPERMØTE: Floyd Mayweather møter Manny Pacquiao 2. mai. Foto: John Gurzinski


På mange måter ble boksesalen Mayweathers fristed. Det var ikke slik at familien ble samlet til middag, der han kunne fortelle om sine framganger. Moren slet nemlig med et stort narkotikaproblem og faren ble stadig trukket dypere og dypere inn i Michigans gatekriminalitet.

Vold og dop var en del av hverdagen for den unge bokseren.

- Vi var syv som sov i samme rom om natten. Vi hadde ikke varme, innlagt vann, eller noe slikt, minnes boksestjernen om oppveksten.

Faren måtte i fengsel
Men til tross for den tøffe hverdagen ble Floyd Mayweather en stadig mer habil bokser. I 1993 vant han det nasjonale Golden Gloves-mesterskapet.

Samme år ble faren arrestert for salg av det forbudte stoffet kokain. Han måtte sone fem og et halvt år i fengsel og Floyd sto plutselig uten trener.

- Jeg ville bare gråte når jeg så ham slik. Men jeg måtte oppføre meg som en mann, så jeg lot være å gråte, forteller 38-åringen.

Floyd junior har også hatt sine problemer med lovens lange arm opp gjennom sin karriere og har blitt dømt for lovbrudd ved fem anledninger. Alle disse episodene har vært i forbindelse med vold mot kvinner.

Bokseren har vært i fengsel for dette. Mayweather ble for første gang dømt i 2002. Den hittil siste dommen mot ham kom i desember, 2011.

Men det var på tiden da faren satt inne at Floyd junior skulle ta sine lengste steg mot verdenstoppen og pengetoppen. Men Floyd senior bak lås og slå, steppet nemlig onkelen Roger «Black Mamba» Mayweather inn.

Han har på mange måter vært drivkraften bak det hele, men pappa Loyd senior tok det langt fra pent at broren nå hadde involvert seg.

- Floyd har oppnådd det han har gjort, på grunn av meg, ikke på grunn av Floyd senior. Han gjorde selvsagt noe av grunnarbeidet, men det er jeg som gjorde ham til en pengemaskin, har onkelen tidligere uttalt.

- Faren min er sjalu. Hans karriere tok aldri av på samme måte. Han vet at han aldri var en like god bokser som meg. Han var aldri bedre enn meg på noe, har Mayweather junior sagt om faren tidligere.

Senior er tilbake
I disse dager, før supermøtet med Manny Pacquiao 2. mai, ser imidlertid de to ut til å være bedre venner enn på lenge. Onkel Roger har blitt syk og dermed er det Floyd senior som igjen skal styre sønnens karriere.

For selv om det har vært turbulent rundt Mayweather-slekten, så er familie fortsatt viktig for Floyd junior og han har blant annet flyttet de nærmeste til sitt hjem i Las Vegas og tar ofte initiativ til slektstreff.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

MESTER: Floyd Mayweather mot Oscar De La Hoya i 2007. Foto: Robyn Beck (AFP / NTB scanpix)


- Faren min er en magiker innen boksing og det samme er onkel Roger. Med én av de to i hjørnet ditt, kan det ikke gå galt. Nå er faren min hovedtrener, men jeg har ikke gitt noen sparken. Faren min er litt syk, han, også, men han har mye bedre helse enn Roger, sier 38-åringen.

Weltervekt-møtet med Manny Pacquiao er en av de mest etterlengtede boksekampene på lang tid, men det er også ventet å bli en av Mayweathers siste. Han står med 47 seirer og null tap i proffkarrieren så langt og har en kontrakt med betal-TV-kanalen Showtime og HBO som strekker seg til én kamp til, etter det omtalte møtet 2. mai.

Kilder:Daily Mail, New York Times, Sports Illustrated, Rolling Stone Magazine, Forbes Magazine, Interview, The Guardian.

Kampen kan du se på Viasat og Viaplay. Sendingen starter allerede 23.55.

LES MER: Her viser han sin elleville rikdom

Her er flere av Mayweathers Instagram-bilder:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.