Hollenderen Johnny Hoogerland syklet flere etapper i klatretrøyen under fjorårets Tour de France, men 29-åringen vil ikke bli husket for sine prestasjoner på sykkelsetet i 2011-utgaven av sykkelrittet.

Hoogerland og Juan Antonio Flecha ble brutalt meid ned av en bil fra fransk TV på den niende etappen.

Spanjolen ble kjørt ned av bilen, mens Hoogerland ble kastet i et piggtrådgjerde etter det påfølgende sammenstøtet med rytteren fra det britiske laget Team Sky.

Vacansoleil-rytteren kom fra det med dype kutt som resulterte i 33 sting. Bildene av en gråtende Hoogerland på podiet etter etappen for å motta klatretrøyen gikk sterkt inn på et samlet sykkelpublikum.

I 2012 går hollenderen for den samme trøyen, men vil beholde den helt til Paris.

Hoogerland: - Det blir ikke lett
- Øynene mine er rettet mot klatretrøyen, selv om jeg vet det ikke blir lett, forteller 29-åringen til De Telegraaf.

Hoogerland ledet klatrekonkurransen fra sjette til syvende og niende til ellevte etappe i fjorårets Tour de France. Han endte til slutt på niendeplass i konkurransen, 68 poeng bak Samuel Sanchez.

- I 2011 var det ikke et mål, men det skjedde. Det var synd at jeg aldri fikk sjansen til å slåss for den, sier Hoogerland.

d’Aubisque, Tourmalet, d’Aspin og Peyresourde
Vacansoleils klatrehåp har allerede sett seg ut etappene som vil bli avgjørende for klatrekonkurransen.

- Du trenger flaks og et par gode angrep. Det er noen etapper hvor du kan plukke mange poeng, mener Hoogerland.

Den ellevte etappen, hvor rytterne skal over Col de la Madeleine og Col de la Croix de Fer på over 2000 meter, og den sekstende etappen, hvor legendariske fjell som d’Aubisque, Tourmalet, d’Aspin og Peyresourde skal forseres, må sies å være de mest voldsomme og episke etappene i årets ritt.

Det er fem etapper i årets ritt som karakteriseres som fjelletapper, det er den tiende, ellevte, fjortende, sekstende og syttende.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Null poeng i Sveits
Hoogerland har gjennomført en beskjeden oppkjøring i Sveits rundt og har på ingen måte havnet i medienes søkelys gjennom sine prestasjoner, det uroer ikke hovedpersonen.

- Jeg fikk noen kilometer i beina, det trengte jeg for å forbedre meg. Det var suksessfullt, mener han.

- Nå skal jeg hvile et par dager og gjennomføre et godt nasjonalt mesterskapet med laget, fortsetter han. Vacansoleil skal forsøke å forsvare Pim Lightarts seier fra 2011, det ventes at rittet blir en kamp mellom Hoogerlands lag og Rabobank.

Kris Boeckman, Stijn Devolder, Romain Feillu, Gustav Erik Larsson, Pim Ligthart, Marco Marcato, Tomasz Marczynski, Wout Poels, Rafael Valls, Kenny Van Hummel, Fredrik Veuchelen og Lieuwe Westra er Vacansoleils Tour de France-aktuelle ryttere.

Johnny Hoogerland er ikke formelt tatt ut til rittet, men det virker overveldende sannsynlig at nederlenderen deltar.