RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan LSK bruke alle tre

Sist oppdatert:
Fra og med neste sesong kan Tippeliga-klubber spille med tre spillere som kommer fra land utenfor EU.

Det ble bestemt etter et styremøte i NFF torsdag.

- Det betyr at man kan starte med tre spillere utenfor EU også. Man kan ha tre mann blant de 18 på kamprapporten, og man kan bruke dem som man vil, sier NFFs informasjonssjef, Roger Solheim, til Nettavisen.

- Fremgang
I år har Lillestrøm til hver eneste kamp måttet vrake Kasey Wehrman, Olivier Occean eller Khaled Mouelhi. Neste år kan de bruke alle tre - hvis de skulle ønske det.

- Jeg er veldig fornøyd. Jeg synes jo at NFF her har reagert raskt og gjort tiltak i tråd med det vi ønsket og mente var et minstekrav. Det viser jo at de har sett på dette som viktig og riktig, sier LSK-leder Per Mathisen til Nettavisen.

- Akkurat nå er det kanskje vi som først ser virkningen av det. Men det vil helt sikkert være andre som også gjør det. Det er vel andre klubber som har tre spillere som de ønsker å bruke, legger han til.

Han poengterer at Wehrman, Occean og Moulhi er utlendinger som Tippeligaen ønsker - gode utlendinger.

- Dette er ikke spillere som kommer hit for å dra ut penger og ikke gjøre nytte for seg. Dette er spillere som gjør nytte for seg og som nok ville vært i de fleste førsteelleverne i Tippeligaen.

Mathisen avviser imidlertid at Lillestrøm nå vil spekulere i endringen, og fylle på med enda flere spillere fra utenfor EU/EØS.

- Vi har jo en spiller til på vei, Diomande, som vi håper får arbeidstillatelse. Men det er ikke sånn at vi vil spekulere i å ha enda flere utlendinger, for det ønsker vi ikke. Men nå er det i alle fall lettere å komme fra et ikke-EU-land.

Også fornøyde
- Det er i hvert fall fremgang, sier Lyns sportsdirektør, Torgeir Bjarmann.

Lyn har sammen med Lillestrøm og et stort flertall av de norske klubbene ønsket en regelendring.

- Men dette vedtaket gjør det ikke noe lettere å hente inn unge spillere, påpeker Bjarmann.

UDI-kravet står
Kravet fra UDI er fremdeles at spillere fra utenfor EU og EØS-området skal være nødvendige for driften for å få arbeidstillatelse. Det betyr altså at det ikke vil bli noe lettere å få hentet inn spillere som kommer fra områder utenfor EU/EØS.

Sammenliknet med resten av verden har Norge hatt meget strenge regler om bruk av spillere fra områder utenfor EU og EØS. Nå er de norske reglene blitt like reglene som praktiseres i både Sverige og Danmark.

Samtidig ble det bestemt at alle klubbene må ha minst åtte såkalt egenproduserte spillere i troppen fra 1. januar 2008. Regelen blir da lik den som resten av Europa må forholde seg til, og går på at minst fire av spillerne i en tropp på 25 må ha vært utviklet i klubben. Ytterligere fire må ha vært utviklet i en annen norsk klubb, i tiden fra de var 15 til 22 år.

For å bli definert som lokalt utviklet spiller, må spilleren ha vært minst tre år i klubben, eller i en annen klubb i Norge, fra spilleren er 15 til 21 år.1

Strengere senere?
Fotballpresident Sondre Kåfjord tror reglene om egenproduserte spillere kan bli enda strengere etter hvert.

- Vi må ta en grundig diskusjon om dette i hele vår organisasjon, og saken vil derfor bli sendt ut på høring til klubbene i 2007. Kanskje har vi mer å hente på å satse enda hardere på spillerutvikling, enn på spillerimport, hvis vi skal hevde oss internasjonalt i fremtiden, sier fotballpresidenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere