Nå kjører han som i gamle dager

Foto: Wayne Drought (Scanpix)

Petter Solberg leder – Sebastien Loeb har trøbbel.

07.05.10 09:46

Tre strake pallplasser kan meget vel bli til fire for spydebergingen Petter Solberg og kartleser Phil Mills søndag. Det meste går nemlig Citroën-duoens vei så langt i helgens VM-runde i området rundt Auckland.

Etter at fredagens ni fartsprøver er unnagjort, leder Solberg hele rallyet – riktignok med meget knapp margin til finske Jari-Matti Latvala. Bare 1,4 sekunder skiller dem.

Uansett var det en smørblid Solberg som parkerte bilen for kvelden.

- Det har vært en kjempebra dag. Jeg har vært rolig, kontrollert og jeg føler meg strålende. Hovesaken nå er å holde Seb bak meg, oppsummerte han til wrc.com.

Dørtrøbbel for Loeb
«Seb» er naturligvis regjerende verdensmester Sebastien Loeb. Rallykongen leder også kampen om årets VM-tittel med formidable 40 poeng før helgens VM-runde, men seier på New Zealand blir det trolig ikke.

På den fjerde etappen fredag gjorde nemlig mannen mange anser som verdens beste bilfører en meget sjelden feil. Loeb kom langt ut i en sving og traff en smal bro med sin Citroën.

- Jeg mistet kontroll over bakenden på bilen etter en krapp sving ved en bro. Jeg trodde bilen klarte seg bra, så vi kjørte videre, men dden klarte seg ikke bra, sa Loeb – som ikke klarte å lukke døra på førersiden.

- Jeg vurderte å ta av hele døra, men måtte beholde den i og med at vi bare hadde enkel service etter etappen. Jeg klarte heller ikke lukke den, så da måtte jeg pent sitte og holde den inntil. Det støvet fryktelig, konkluderte franskmannen.

Problemene kostet ham nesten halvannet minutt, og etter første dag er VM-lederen nesten ett minutt og 20 sekunder bak Petter Solberg. Den luka skal det bli vanskelig å tette.

Først på veien
Utfordringen for Petter Solberg lørdag er at han i kraft av å lede er førstemann på veiene i New Zealand. Det betyr at østfoldingen må manøvrere seg fram på underlag med mye løsgrus – hvilket ofte gir tidstap i forhold til konkurrentene.

- Det må jeg bare håndtere. Sebastian har gjort en god jobb i dag, og jeg har klart meg bra sjøl også, sa Solberg – vel vitende om at han selv og Loeb har ledet an feltet på fredagens etapper uten å tape nevneverdig mye tid.

Petter Solberg vant åpningsetappen fredag – og beholdt ledelsen fram til etappe nummer tre. Der måtte han overlate tetplassen til spanske Dani Sordo.

Avstandene mellom de beste var imidlertid små gjennom hele dagen, og på den nest siste etappen klatret Solberg igjen til topps på resultatlista.

Ved siden av nevnte Latvala er tre andre førere på skuddhold i kampen om seieren for andre dag. Sebastien Ogier, Dani Sordo og Mikko Hirvonen er alle innenfor 20 sekunder bak Solberg. Dermed ligger alt til rette for en ny spennende dag på New Zealand lørdag.

Girkasse-støy
For storebror Henning Solberg ble åpningsdagen på årets femte VM-runde slett ikke så verst. Sammen med kartleser Ilka Minor hang han godt med på de aller fleste prøvene.

På den tredje ble det imidlertid problemer. Solberg og Minor ga bort nesten 50 sekunder til teten og klaget etter målgang på stygge lyder fra girkassa.

Problemene så imidlertid ikke ut til å vedvare – for ved endt dag er duoen nummer åtte – ett minutt og 45 sekunder bak lillebror i tet. Det lar seg høre.

Lørdag skal det kjøres ytterligere åtte etapper på New Zealand.

(ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.