*Nettavisen* Sport.

Nå kommer prøvespillerne

Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

Ved midnatt stenger det internasjonale overgangsmarkedet. Det er ensbetydende med at antall spillere på jakt etter kontrakt i eliteserien vil øke.

- Vi som jobber med dette vil helt sikkert merke en større tilgang til kvalitetsspillere som søker seg til de skandinaviske ligaene, tror fotballagent Stig Lillejord.

Grunnen er selvsagt at mulighetene for å finne seg nye arbeidsgivere innskrenkes kraftig når de aller fleste ligaene i Europa setter strek for overganger ved midnatt mandag. Spillere som primært har søkt etter nye klubber i sine hjemland eller andre ligaer på kontintet eller i Storbritannia blir tvunget til å vurdere alternativer.

Langåpent i Skandinavia
I Norge og Sverige er det åpent for å hente forsterkninger helt frem til 31. mars. Også det danske og russiske markedet holdes åpent lenger enn resten av Europa.

- Jeg tror vi får en oppblomstring av spillere som tidligere ikke har vurdert Skandinavia, sier Lillejord til TV 2 Nettavisen.

- Dette vil primært være spillere i europeiske spillere som er frie til å flytte på seg. Men det kan også være spillere under kontrakt som kanskje er nummer 16 eller 17 i sin klubb, og som vurderer midlertidige utlån til klubber i Skandinavia, tror agenten, som har flere konkrete navn som avventer situasjonen frem til vinduet stenger ved midnatt.

Prøvespill
Dermed blir det trolig flere lykkejegere som kommer til å dukke opp på trening for å vise seg frem for eliteserieklubbene. Lillejord tror imidlertid ikke vi vil se noen økning i antall spillere som forlater Tippeligaen til fordel for spill i Norge eller Sverige.

- De som er fri til å flytte på seg har stort sett allerede reist. Jeg vet imidlertid at det er flere europeiske klubber som vurderer eliteseriespillere. For ligaene utenfor Skandinavia er er det sommervinduet som er det viktigste.

- Mange klubber følger norske spillere tett på La Manga og i Royal League. Det er ikke noe i veien for at de kan skrive kontrakt med spillerne for eksempel i april, og så henter de spillerne når vinduet åpnes 1. juli.

Siden serieslutt i fjor høst har tolv utenlandske spillere skrevet kontrakt med eliteserielag:
Kristjan Örn Sigurdsson (KR Reykjarvik, Island) til Brann.
Keijo Huusko (Finland) til Lyn.
Per Nilsson (AIK, Sverige) og Fernando de Ornelas (Kypros) til Odd.
Stefan Bärlin (Västerås, Sverige) til Start.
Daniel Torres (Costa Rica), Janne Hietanen (Las Palmas, Spania) og Benjamin Kibebe (AIK, Sverige) til Tromsø.
Robert Mambo Mumba (Örebro, Sverige) til Viking.
Stefan Iszhiaki (AIK, Sverige) til Vålerenga.
Haraldur Gudmundsson (Keflavik, Island) og Adin Brown (New England Revolution, USA) til Aalesund.

I tillegg har tyske Heniz Müller gått fra utlån i Odd til fast kontrakt i Lillestrøm, mens Lyn har hentet fire nigerianere fra fotballgymnaset opp i A-stallen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.