Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må vi sjekke hodene våre litt

Åge Hareide lette etter gode forklaringer på 1-2-tapet for Skottland, men fant ingen. - Dette var en katastrofal kveld for oss, sa han.

NORGE-SKOTTLAND 1-2: - Nei, hva kan man si. Dette var en katastrofal kveld for oss, men det er sånn som skjer i fotball. Skottland var ikke nær målet vårt de første tjue minuttene, og plutselig gir vi dem to mål ut av ingenting. Det er feil som forandrer kampbildet og holdningen til spillerne, og målene løftet skottene, sa landslagssjefen til pressen etter kampen.

Skottland var best i alt, og vant fullt fortjent. Diskuter det pinlige tapet i Veggavisen.

- Vi kommer tilbake
- Vi var ikke gode nok verken taktisk eller teknisk. Skottland forsvarte seg godt og spilte godt. Nå må vi sjekke hodene våre litt, men det ligger fortsatt i våre hender med tanke på 2. plassen. Så lenge vi er to poeng klar av Skottland, har vi en fair sjanse, hvis vi klarer å ta oss sammen til neste kamp. Da får vi tilbake Morten Gamst Pedersen og Steffen Iversen, som gir oss styrke og kvalitet, noe vi trenger i laget. Men vi kommer tilbake

Nok en gang gjorde Norge skjebnesvangre feil bakover på banen som resulterte i mål. Andre Bergdølmos målgivende nikk til Kenny Miller er en av tidenes gavepakker på Ullevaal.

- Dette er spillere som normalt sett ikke skal gjøre sånne feil, men det skjer i fotball. Det er det som gjør det så frustrerende noen ganger. Andre ganger får du også sånne gavepakker. Fotball blir forandret dramatisk av feil, store og små, og i dag gjør vi for store feil. Jeg synes vi begynner friskt nok, og prøver å trykke dem tilbake, men skottene forsvarte seg godt. De lå lavt, og da er det vanskelig å få noe i gang, å få rytme i spillet.

John Carew, som selv mente Norge hadde spilt feigt, fantasiløst og nervøst, antydet etter kampen at Åge Hareide ga spillerne en durabelig skyllebøtte i pausen.

Ta det som menn
- Nei, jeg var ikke så veldig sint, jeg måtte bare presisere en del ting. Vi var verken feige eller redde i begynnelsen, men det skjer noe i et lag når det gjøres feil. Det sprer seg usikkerhet i rekkene. Vi får ta det som menn og ta kollektiv skyld, og ikke skylde på enkeltspillere, forklarte han.

Høyresiden var et stort spørsmål før kampen, og viste seg å være et problemområde også de første 45. Åge Hareide tok ut både Jan Gunnar Solli (back) og Alex Valencia (kant) i pausen, i tillegg til at Egil Østenstad måtte forlate banen. Hadde Hareide hatt muligheten til det, ville han ha byttet ut enda flere spillere.

- Jeg tok en stor risiko ved å gjøre tre bytter i pausen. Vi kunne fått skader på spillere som har spilt to kamper på kort tid, men vi virket trøtte og motløse.

Landslagssjefen fikk naturlig nok spørsmål om de vurderingene han hadde gjort i forhold til både spillervalg og taktikkeri. Etter kampen var han ikke sikker på om han hadde valgt annerledes om han hadde fått muligheten igjen.

- Hvis vi hadde lyktes, så hadde det ikke vært noen spørsmål om det. Men det er helt korrekt og betimelig å spørre om det også. Svaret kan være nei, mulig andre kunne ha gjort det bedre, men det får man aldri svart på.

Roste Martin og Doffen
Norge scoret et mål på dødball tidlig i 1. omgang, men scoringen ble annullert. Dommeren så ett eller annet som Claus Lundekvam gjorde seg skyldig i, men for Hareide var det vanskelig å se noe som helst.

- Jeg vet ikke helt hva dommeren blåser for, sa han.

Istedenfor å fordele skyld etter kampen, roste Hareide et par av spillerne:

- Jeg synes Martin spilte seg opp utover i kampen, og prøvde å ta tak i det i 2. omgang. Doffen kom inn og løp mye, men vi fikk ikke så mye ut av det kollektivt. Sånn er det på vanskelige dager.

I tillegg til høyresiden, som virker å være et evig, åpent sår for Hareide, viser brølerne i forsvaret at vi må skjerpe oss der også.

- Forsvaret må det jobbes kolossalt med. Vi kan ikke spille kvalik med å slippe inn to mål i hver kamp.

Carew utestengt
Nå venter Moldova i neste omgang for Norge. Også den kampen går på Ullevaal.

- Hvis kveldens kamp var viktig, så blir Moldova-kampen enda viktigere. Vi ser nå først og fremst fram til den kampen, så blir Hviterussland et kapittel for seg.

John Carew må stå over mot Moldova, etter at han pådro seg nok et gult kort.

- Vi må prøve å ikke gjøre for mye ut av det, slik at det blir en sak i seg selv. Vi skal bygge opp de folkene vi skal ha med til å prestere. Så har vi med Steffen og Gamst, pluss at Erik Hagen også vil være disponibel igjen. Men det viktigste blir kantrollen og en erstatning for John Carew.

Norge er fortsatt nummer to i pulje 5, men må trolig vinne de siste to kampene for å være sikre en billett til playoff-kampene.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken