Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal han bli en seiersmaskin igjen

Åtte seirer ikke godt nok for den tyske storspurteren.

Med åtte seire er det vanskelig å påstå at Andre Greipel hadde noen dårlig 2011-sesong.

Men når du er vant til å vinne tosifret antall seirer hver sesong er det allikevel rom for forbedring.

Les også:Nå får du kamp, Cavendish!

Greipel, eller «Gorillaen» som spurteren kalles på grunn av sin ekstremt muskuløse kropp, ble hentet til Omega Pharma-Lotto laget foran forrige sesong. Det belgiske laget hadde hatt en tung 2010-sesong og så på tyskeren som en sårt tiltrengt seiersmaskin.

Trer ut av Gilberts skygge
Det var likevel Philippe Gilbert som stjal oppmerksomheten, mens Greipel, som hadde vunnet omtrent alt han stilte opp i mens han kjørte for HTC, måtte innse at han spilte andrefiolin.

- Philippe er en av de beste, om ikke den beste rytteren i feltet. Han var nærmest uslåelig i fjor, og det var en sann glede å jobbe med ham.

- Når han ikke lenger er en del av laget betyr det at jeg får mer frihet. Det skal jeg nyte, forteller tyskeren til velochrono.

Som kjent valgte Gilbert å flytte til BMC, mens Greipel forble en del av Lotto-laget, som nå har skilt vei med Omega Pharma og i år heter Lotto-Belisol.

Les også:- Uten Gilbert hadde jeg vunnet mer

Nå ønsker rytteren, som i løpet av de tre siste sesongene i HTC-laget vant utrolige 56 sykkelritt, å bli en seiersmaskin igjen.

- Jeg har to mål for sesongen. Det første er å dele erfaringene mine med de yngre rytterne i laget, det andre er å være konkurransedyktige gjennom hele sesongen. Jeg ønsker virkelig å vinne flere sykkelritt igjen.

Det er ikke bare kvantitet tyskeren bryr seg om, for med en etappeseier i Tour de France på merittlisten, har han bevist at han også kan kjempe om de seirene som virkelig betyr noe.

- Paris-Roubaix ingen umulighet
Derfor vil tyskeren prøve seg i en del klassikere denne sesongen.

- Flandern rundt er for hardt for meg, og Paris-Tours kommer så sent i sesongen at det er vanskelig å beholde toppformen så lenge, men når det kommer til Paris-Roubaix sier jeg «hvorfor ikke?»

- Det er kanskje den klassikeren som passer meg best, selv om jeg ikke har avskrevet Milano-Sanremo heller. Dette er ritt jeg kommer til å forberede meg grundig til.

Skal seiersmaskinen håpe på toppresultater i slike ritt er han nødt til å bli enda sterkere, og skal vi tro lagkamerat Adam Hansen, har storspurteren blitt nettopp det.

- Se opp verden, Andre Greipel satt nettopp ny personlig rekord ved å tråkke 1940 watt, meldte australieren på twitter tidligere denne uken.

Det bør være bevis nok i massevis på at Greipel blir en lei mann å ha med å gjøre i spurtene også denne sesongen.

Grønn trøye interesserer ikke Greipel
Men de hårete målene i klassikerne og den nye personlige rekorden til tross, når det kommer til Tour de France er ikke Greipel like offensiv. I hvert fall ikke når det snakkes om den grønne trøyen.

- Jeg går ikke for den grønne trøyen, kun seire. Slik jeg ser det favoriserer ikke det nye poengsystemet (kun èn innlagt spurt per etappe, hvor det deles ut mange spurtpoeng, red, anm.) spurterne. Bare to eller tre ryttere kan realistisk sett rette seg inn mot den trøyen, mener Greipel.

Men før klassikerne og Tour de France starter er det Tour Down Under som står for tur. Dette er et ritt tyskeren har ekstremt gode erfaringer med.

Med to sammenlagttriumfer (2008 og 2010) på merittlisten blir Lotto-rytteren å regne med både på enkeltetapper og sammenlagt også denne sesongen.

- Det å få en seier så tidlig som mulig er viktig for å få tillitt i laget. Det er også viktig for samholdet, samtidig som jeg ikke skal legge skjul på at det er UCI-poengene som lokker oss hit.

- Men en seier vil gi både meg og laget en god start på sesongen, mener tyskeren.

Tour Down Under starter tirsdag 17. januar, men allerede på søndag får Greipel møte resten av verdenseliten under et kriteriumsritt, som fungerer som oppvarming til World Tour-rittet.

Kommentarer til denne saken