Gå til sidens hovedinnhold

- Nå skal svenskene få

NABEUL (TV 2 Nettavisen): Det er i år 100 siden Norge ble fri fra svensk herredømme. I kveld tjuvstarter de norske håndballherrene feiringen av jubileet.

«Da statsrådets samtlige medlemmer har nedlagt sine embeter, da Hans Majestet Kongen har erklært seg ute av stand til å skaffe landet en ny regjering, og da den konstitusjonelle kongemakt således er trådt ut av virksomhet, bemyndiger Stortinget medlemmene av det i dag avtrådte statsråd til inntil videre som den norske regjering å utøve den Kongen tillagte myndighet i overensstemmelse med Norges rikes grunnlov og gjeldende lover - med de endringer som nødvendiggjøres derved, at foreningen med Sverige under en konge er oppløst som følge av, at kongen har opphørt å fungere som norsk konge», het det i vedtaket fra Stortinget 7. juni 1905.

Fra den dato har Norge vært et fritt land. I kveld kan de norske håndballherrene tjuvstarte feiringen av 100-årsjubileet.

- Ja, nå skal vi sette dem på plass. Nå skal vi vise dem hvordan det alltid skulle ha vært. At vi er på topp, gliser Kristian Kjelling til TV 2 Nettavisen.

Men svenskene har ingen planer om å la nordmennene få begynne feiringen allerede nå.

- Dere får gjerne prøve på det. Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for at det ikke skal bli så moro for dere, smiler Sveriges lagkaptein Stefan Lövgren.

Aldri vunnet
For også på håndballbanen har svenskene vært oss overlegne.

- Det er bare å se på historien. Vi har ikke slått dem en eneste gang i tellende kamper. Vi kan ikke forvente at vi skal slå dem nå da, selv om vi nærmer oss den første seieren, sier landslagstrener Gunnar Pettersen.

Men ingenting hadde vært bedre enn å markere at det er 100 år siden unionsoppløsningen med en seier over «Söta Bror» i kveld.

- Vi kommer til å slå dem en eller annen gang og det hadde jo vært perfekt å gjøre det i kveld, sier Pettersen.

Alt å vinne
Med seieren over Kroatia viste de norske guttene at de kan slå hvem som helst. Derfor er det ingen nerver foran møtet med Sverige.

- Vi har alt å vinne og de er et antatt bedre lag enn oss, sier Frode Hagen.

Og Gunnar Pettersen mener Norge aldri har vært nærmere svenskene nivåmessig enn man er nå. Og den første seieren over dem er nærmere enn noensinne.

- Hvis vi hadde 15-20 prosent sjanse tidligere, så har vi kanskje 30-35 prosent nå. Men det er ikke noe mer enn det, mener han.

Ti seirer på 92 kamper
Totalt har Norge møtt Sverige 92 ganger. Ti ganger har vi gått seirende av banen. Halvparten av disse seirene kom før 1978 og alle seirene etter det har vært mot svekkede svenske lag. Fire ganger har vi møttes i VM-sammenheng, samtlige har endt med norsk tap.

Det er 100 år siden vi ble fri som land. Nå er det på tide å bli kvitt marerittstatistikken på håndballbanen også.

- Kanskje det blir i kveld? smiler Rune Skjærvold.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken