Nå skinner «de svarte stjernene» i Sør-Afrika

Foto: Guillermo Arias (AP)

Ghana er klare for kvartfinalen etter VMs første ekstraomganger.

27.06.10 00:29

USA - GHANA 1-2 (etter ekstraomganger):

Aldri før har et afrikansk lag kommet seg til en semifinale i et verdensmesterskap i fotball. Bare to land har kommet så langt som til en kvartfinale.

Kanskje kan semifinalebragden oppnås når kontinentet endelig har fått arrangere verdens største idrettsbegivenhet denne sommeren.

For selv om Ghana bare så vidt kom seg videre fra gruppespillet, har Anthony Annan og resten av «de svarte stjernene», som laget kalles, alle muligheter til en historisk semifinale etter seieren over USA i åttedelsfinalen i Rustenburg lørdag kveld.

2-1-seieren etter ekstraomganger sikrer nemlig Ghana kvartfinale mot Uruguay 2. juli, og med den heroiske innsatsen som afrikanerne viste i lørdagens kamp vil ingenting være umulig for laget som er med i fotball-VM for bare andre gang i historien.

Uruguay ut av skyggen: Suárez avgjorde åttedelsfinalen

Redder Afrikas ære
Forventningene var store for de afrikanske lagene før VM, og skuffelsen ble dermed desto større da både Kamerun, Sør-Afrika, Nigeria, Algerie og Elfenbenskysten én etter én røk ut av gruppespillet i Sør-Afrika.

Også Ghana var nær ved å ryke ut, og mesterskapet - som skulle være Afrikas fest - var i ferd med å bli en gedigen nedtur for kontinentet.

Men Australias overraskende 2-1-seier over Serbia i siste kamp i gruppe D sikret Ghana åttedelsfinaleplass mot USA, og drømmen om afrikansk suksess fikk leve videre.

USA, rangert som nummer 14 i verden, var imidlertid favorittene før møtet med 32.-rangerte Ghana. Men sistnevnte gikk løs fra kampstart uten respekt for det amerikanske laget.

Kamerun snek seg videre: Reddet Afrikas ære

Svakt forsvar
Før fem minutter var gått var afrikanerne i ledelsen, etter at Portsmouth-spilleren Kevin-Prince Boateng utnyttet et slapt USA-forsvar.

23-åringen fikk avansere med ballen upresset fra midtbanen, og fyrte til slutt av fra 18 meter. Skuddet trillet inn i det nærmeste hjørnet til Tim Howard, og Ghana hadde fått den åpningen på kampen de bare kunne drømme om.

Og det var liten tvil om at ghaneserne hadde forberedt seg godt til matchen.

Laget fortsatte å føre spillet, og de gangene USA kom på visitt i nærheten av Richard Kingson i Ghanas mål, møtte de et godt organisert forsvar som hindret Landon Donovan og de andre amerikanske angriperne i å skaffe seg store målsjanser.

David James: - Ghana hadde vært verre

Tidlig bytte
Først da trener Bob Bradley gjorde sitt første grep etter en halv time, og satte inn Maurice Edu for en svak Ricardo Clark, begynte USA å nærme seg et initiativ i kampen.

Ti minutter før hvilen fikk Robbie Findley en kjempesjanse til å utligne, men alene med keeper Kingson satte han ballen rett på sistnevnte.

Ghanas ledelse holdt seg til pause, og etter hvilen startet USAs jakt på utligning for alvor.

Hvittrøyene rullet opp angrep etter angrep, men fortsatt holdt Ghanas forsvar - i godt samarbeid med Richard Kingson i mål - unna.

Inntil en drøy time var spilt på Royal Bafokeng Stadium.

Uruguay eller Ghana i semifinale: Sjekk dette VM-sjokket

Sikker straffe
Jonathan Mensah hadde hele tiden vært en av dem som slet mest i det ghanesiske forsvaret, og da unggutten måtte ty til ulovlige midler for å stoppe Clint Dempsey innenfor Ghanas felt, hadde dommer Viktor Kassai ingen andre muligheter enn å peke på straffemerket.

USAs store stjerne, Landon Donovan gjorde ingen feil. Straffesparket gikk via stolpen og inn, og plutselig var alt åpent i oppgjøret.

Begge lag yppet seg framover på banen for å jakte en avgjørende scoring, men etter hvert som kreftene hos spillerne ble mindre, ebbet kampen ut til mesterskapets første ekstraomganger.

Samleside: Alt om fotball-VM

Reprise av første omgang
Og første ekstraomgang startet på nesten nøyaktig samme måte som første ordinære omgang, bortsett fra at det denne gangen bare tok tre minutter før ballen lå i det amerikanske buret:

Denne gangen var det Asamoah Gyan som dro seg løs fra to forsvarsspillere, og fra skrått hold satte han ballen over Tim Howard og i mål.

Ghana var på nytt i føringen, og holdt ledelsen ut ekstraomgangene, på tross av at USA prøvde seg med en aldri så liten sluttspurt.

De amerikanske kreftene var imidlertid tomme, og Ghana er det tredje afrikanske laget i VM-historien som kvalifiserer seg til en kvartfinale i fotball-VM.

Tidligere har bare Kamerun (1990) og Senegal (2002) klart bragden.

Da kan man kanskje snart kalle VM i Sør-Afrika en afrikansk suksess likevel.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag