*Nettavisen* Sport.

Nå slår supertalentet Bøkko igjen

Foto: Scanpix

Det 17-årige stortalentet Sverre Lunde Pedersen får sin ilddåp når han lørdag debuterer i verdenscupen.

Sverre Lunde Pedersen er spådd en lysende karriere på skøyteisen.

Tidsmessig ligger 17-åringen foran det Norges skøytestjerne Håvard Bøkko gjorde på samme alder.

Les også: De knuser Bøkkos tider

- Blir stort
I utgangspunktet var Pedersen ikke tatt ut til verdenscupstevnet, men i Eskil Erviks sykefravær får unggutten sin verdenscupdebut.

- Det skal bli stort å få prøve seg. Ikke minst her i Heerenveen foran mye publikum. Det blir litt av en opplevelse, sier Sverre Lunde Pedersen til Nettavisen.

Distansene han skal gå er 5000 meter i B-gruppa lørdag, samt lagtempo på Norges A-lag søndag. Den siste øvelsen består av tre løpere som går 3000 meter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vil sikre en OL-plass
Lagtempoen er øvelsen der Peter Mueller har åpnet for at Pedersen kan få en plass i OL, og dessuten den øvelsen der Norge har et uttalt mål om å ta gull.

- Sverre kan bli en viktig mann på lagtempoen i årets sesong, sa Peter Mueller til Nettavisen på Hamar tidligere i sesongen.

I Heerenveen får Pedersen med seg Håvard Bøkko og Mikael Flygind Larsen, mens Eskil Ervik har gjort comeback foran årets sesong i hovedsak med tanke på en OL-plass på lagtempolaget.

- Det er ikke alle forunt å få være med på det laget, så det blir spesielt gøy. Jeg håper å gjøre en god søknad for å få være med videre. Jeg skal gjøre alt for å sikre en OL-plass, sier Pedersen.

Slår Bøkko
Når Pedersen går 5000 meter lørdag blir han samtidig den nest yngste nordmann gjennom tidene til å starte i verdenscupen, med sine 17 år, 3 måneder og 26 dager.

Han blir bare slått av Fredrik van der Horst som var en drøy måned yngre da han debuterte i februar 2007.

Derimot slår Sverre Lunde Pedersen skøyteess Håvard Bøkko. Bøkko var et drøyt halvår eldre enn Pedersen er nå da han debuterte i november 2004.

- Det er stort, og jeg visste det ikke før fredag. Men jeg ser at Fredrik slo meg så vidt, sier Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Går for ny pers
Sportssjef Øystein Haugen har stor tro på eleven sin på lørdagens 5000 meter.

- Jeg håper han kan gå et solid løp og bygge opp selvtilliten. Kanskje han kan få en tid mellom 6.35 og 6.40. Det vil i så fall være personlig rekord, og klarer han det er det et bra steg, sier Haugen til Nettavisen.

Sverre Lunde Pedersen har i dag 6.44,58 som best på distansen, og han sier seg enig med Haugen.

- Jeg satser absolutt på personlig rekord, men jeg tenker ikke så mye på sluttiden. Jeg skal gå jevnt og godt på skøyter, så får jeg se hva tiden blir når jeg er kommet i mål, sier Pedersen.

Sprakk i NM
Han fikk seg en liten nedtur på distansen under NM enkeltdistanser på Hamar for tre uker siden. Tiden 6.49,58 holdt bare til en 10. plass.

- Sverre møtte veggen i NM. Han åpnet vel optimistisk, sier sportssjef Haugen.

- Jeg fikk det tungt der, men jeg har lært av den smellen. Jeg skal gå et mye jevnere løp i Heerenveen, og dessuten er jeg i mye bedre form nå, sier Pedersen selv.

Dobbeltseier forrige helg
De siste ukenes formstigning ga seg blant annet utslag i at Pedersen vant 3000 meter under Scandinavian Cup i Gøteborg forrige helg, der han blant annet slo flere av løperne som var foran ham i NM. Også på 1500 meteren gikk han til topps.

- Det gikk bra i Gøteborg, og det var godt å få til de gode løpene, sier Pedersen.

Sportssjef Øystein Haugen har tro på at fremgangen fortsetter i helgen.

- Sverre har sett veldig bra ut på trening her nede. Jeg tror han vil få en positiv opplevelse av å gå her, sier Haugen.

PS. Dette er distansene som skal gås lørdag og søndag. Lørdag: 500m kvinner og menn, 1500m kvinner, 5000m menn. Søndag: 1000m kvinner og menn, lagtempo kvinner og menn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.