Gå til sidens hovedinnhold

Nå spør hele USA: Hvem er denne mannen?

I 2009 ble han kastet ut av universitetslaget. Nå er han på alles lepper.


Veteran Tom Brady var nok den mest omtalte mannen etter at New England Patriots vant en svært dramatisk Super Bowl mot Seattle Seahawks.

37-åringen sikret seg sin fjerde Super Bowl-ring og sin tredje pris for mest verdifulle spiller i finalen. Med fire Super Bowl-seire i karrieren tangerte Brady dermed legenden og barndomshelten Joe Montana natt til mandag.

Brady gikk også forbi Montana i antall touhdownpasninger i Super Bowl. Brady har nå 12 og det er mer enn noen annen i Super Bowls historie.

New England vant den dramatiske finalen med 28-24. Patriots åpnet svakt, men snudde kampen, mye takket være Bradys innsats som quarterback.

Se høydepunkter fra Super Bowl her

Kom gratis
Det er imidlertid en annen spiller som får minst like mye av æren for snuoperasjonen nå i etterkant, nemlig 24 år gamle Malcolm Butler.

Butler er en såkalt rookie, det vil si at han er inne i sin første sesong på proffnivå. Han har tidligere spilt i West Alabama, og ble hentet gratis til New England Patriots i forkant av denne sesongen.

24-åringen ble ikke plukket opp av neon klubber under den såkalte draften før sesongen, men i Super Bowl ble han altså en svært sentral skikkelse.

For bare ett år siden var Butler en anonym defensiv back fra Alabama som få speidere fra NFL fattet interesse for, men natt til mandag sto han bak et av de største og mest dramatiske øyeblikkene i Super Bowl noen gang.

Med 30 sekunder igjen av kampen, var det nemlig Butler som kastet seg fram og brøt et Seahawks-angrep og med det ga laget sitt en mulighet til å vinne kampen. Etter bragden trillet tårene hos den 24 år gamle rookien.

- Jeg hadde sett det for meg på forhånd, at jeg skulle gjøre noe stort i dag. Jeg er velsignet, jeg kan ikke si noe annet. Det er galskap, sier han til ESPN.

Quarterback Tom Brady sier han ikke trodde sine egne øyne:

- Malcolm vartet opp med årets beste prestasjon og reddet hele sesongen vår. Det at en rookie gjør noe slik, er helt utrolig, sier superveteranen.

Brady hadde i minuttene før Butlers bragd sett ut som en slagen mann på sidelinjen, men da han så hva som utspilte seg på banen fikk han fart i beina og hoppet opp og ned ved sidelinjen i ren glede og entusiasme.

Ble kastet ut
2015 har åpnet på best tenkelige måte for unge Butler, men karrieren på fotballbanen kunne fort endt opp på en helt annen måte. Butler slet nemlig med svake karakterer på skolen og til tross for et talent i fotballen, kom han ikke inn på noe prestisjetungt universitet. Han måtte i stedet ta til takke med å studere ved den offentlige skolen Hinds Community College.

Etter fem kamper av sin første sesong for skolen, ble han kastet ut av laget, ifølge Providence Journal. Butler har aldri villet oppgi grunnen til hvorfor dette skjedde, men det skal ha vært på grunn av besittelse av narkotika.

Det var først det påfølgende året at Butler virkelig tok seg sammen. Han fikk seg jobb på en restaurant og fikk ekstraundervisning på skolen. Etter en stund kjente han også hvor mye han savnet det å spille fotball.

- Det fikk meg til å forstå hvor mye jeg trengte fotballen. Du vet ikke hvor bra det er, før du ikke lenger har muligheten til å drive med det, sier han.

Til slutt fikk Butler muligheten til å returnere til Hind Community College og spilte én sesong der i 2011. Han dro deretter til West Alabama og etablerte seg som en av de beste cornerbackene i Gulf Coast Conference-ligaen.

Prestasjonene der var såpass gode at New England Patriots til slutt tok sjansen på å signere ham i mai 2014 og Butler tok vare på sjansen.

- Du kan ikke kaste bort slike muligheter. Du må dra fordel av de gode tingene som kommer din vei. Det har vært en lang vei mot toppen, med både oppturer og nedturer, men jeg ga aldri opp, sier Malcolm Butler.

På mange måter var det kun tilfeldigheter som førte til at Butler endte opp i Patriots før sesongen. Som nevnt var ikke 24-åringen den spilleren NFL-klubbene hadde øverst på ønskelisten, men trener Bill Belichick hadde tro på unggutten. Han lot seg imponere av Butler under sesongoppkjøringen.

- Han har gjort en god jobb hver eneste dag og er villig til å kjempe. Men han har en lang vei igjen og mye han må lære, sa han om spilleren i fjor.

Nå angrer nok ikke Belichick på at han ga Butler denne sjansen.