Nå starter krigen om United

Foto: EPA/Scanpix

Manchester United-fansen ruster seg til kamp mot Glazer-familien.

31.01.10 09:58

Samme helg som Manchester United spiller en av sin viktigste kamper denne sesongen mot tittelrival Arsenal, kommer nyheten om at United-fansen planlegger å kjøpe klubben tilbake fra den amerikanske Glazer-familien.

Som mange sikkert husker var det store protester i 2005 da Malcolm Glazer var i ferd med å ta over klubben. Da lyktes ikke fansen i å hindre den amerikanske forretningsmannen å ta kontroll over klubben.

Men denne gangen skal truslene være mer reelle. I alle fall om vi skal tro finansmannen Keith Harris, mangeårig Manchester United-fan og mannen United-supporterne setter sin lit til.

- Kreftene samler seg
For etter at det den siste tiden har kommet fram akkurat hvor stor gjeld United faktisk har, samt truslene fra Uefa-president Michael Platini om at gjeldstyngede klubber ikke får spille Mesterliga, er fansen nå beredt til å ta klubben sin tilbake.

- Man merker at kreftene samler seg og at fansen denne gang virkelig mener det, sier Harris til BBC.

- Nå sier de at nok er nok, og at utnyttelsen av denne fotballklubben har tatt overhånd og at det er usunt.

Manchester Uniteds Supporters Trust har hatt møter med flere av klubbens mer innflytelsesrike personligheter, blant annet Harris, og diskutert muligheten for å ta over eierskapet i klubben.

Og Harris er klokkeklar på at tiden nå er kommet.

- Klubben i enorm fare
Harris har selv gjennom sin rolle som sjef i Seymour Pierce vært involvert i fire eierovertakelser i Premier League, og har lenge vært kritisk til Manchester United enorme gjeld.

For da Glazer-familien tok over klubben ble overtakelsen primært finansiert gjennom lån. Det er rentene på disse lånene som har økt Uniteds gjeld de siste årene. Blant annet skal United, til tross for salget av Cristiano Ronaldo til Real Madrid for 800 millioner kroner, ikke ha gått mer enn 500 millioner kroner i pluss i 2009.

Foto: Afp/scanpix

- 75 pence av hvert pund fansen bruker på Manchester United går enten direkte i lomma til Glazer-familien eller til å betale gjeld, sier Harris

- Hvis denne misnøyen utarter seg til en revolusjon og fansen ikke går på kamp, uansett hvor vanskelig det er, og pengene ikke kommer inn så står klubben i enorm fare.

Det er årsaken til at United-fansen nå planlegger å kjøpe klubben tilbake.

Hvorvidt det i det hele tatt er realistisk er ikke Keith Harris sikker på, men han mener tidspunktet kan være heldig for fansen sin del.

- Det avhenger av Glazer-familiens holdning. De brydde seg ikke om protestene da de først tok over. Men de er sjeldent på kamper, holder seg i USA og forretningene deres kan ikke ha gjort det så godt de siste årene. Hele verden har slitt, så det er rart om deres forretninger har blomstret, sier Harris.

Og på grunn av dette tror Harris at United-fansen kan lykkes i å ta tilbake klubben sin.

- De er sikkert veldig opptatt av disse forretningene sine, og hvis de får muligheten til å ta pengene og forlate klubben, så håper jeg de lytter til det tilbudet. Det er selvfølgelig avhengig av at nok penger kan bli samlet inn og det er jeg trygg på det kan de bli, forteller Harris.

Manchester United fornøyde med eierskapet
United-ledelsen derimot sier de er fornøyd med eierskapet i klubben. Og presiserer at Sir Alex Ferguson står fritt til å bruke pengene fra Ronaldo-salget til kjøp av nye spillere.

Men likevel er det fansen som til slutt sørger for det meste av klubbens inntekter. Skulle de velge å protestere mot klubben kan det fort sette Glazer-familien i en ubehagelig situasjon.

Blant annet skal fansen ha planlagt en protest mot eierskapet i hjemmekampen mot Milan i Mesterligaen. Der har supporterne planlagt å vente med å entre kampen til ti minutter er spilt, for å sende et signal til ledelsen om tomme tribuner.

Men hvor mye penger må fansen samle inn for i det hele tatt å ha noen mulighet til å ta tilbake Manchester United?

- Det er for tidlig å si. Men gjelden må forsvinne. I tillegg kan det være en fordel om det er nok penger til at Glazer-familien får en viss profitt for å ha eid klubben i fem år og samtidig sette klubben i hender som virkelig bryr seg, sier Harris.

- Dette er nå seriøst. Man vet ikke hva Glazerne vil si, men man vet at det er en seriøs plan fra mennesker som ikke bare har støtte til klubben i sin hjerter, men som også har den økonomiske evnen til å gjennomføre dette og timingen føles riktig.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag