RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)

Nå starter millionjakten

Mandag starter Jens Arne Svartedal hardkjøret som forhåpentligvis skal sikre ham millionpotten i Tour de Ski.

En million kroner er nemlig det som venter på den som tar med seg rubbel og bit av etappeseirer og spurtpriser i skisportens svar på Tour de France.

Akkurat det har Svartedal ingen ambisjoner om å klare. Men sammenlagtseieren vil Trøsken-løperen være med å kjempe om.

Les også:Slik blir Tour de Ski

- Nest etter VM blir Tour de Ski det største målet til vinteren. Og hvis alt klaffer, håper jeg å kunne kjempe om seieren, medgir Jens Arne Svartedal.

Hovedårsaken til den berettigede optimismen er formutviklingen etter OL – da klassiskeksperten plutselig begynte å hevde seg i begge stilarter, både i korte og lange løp, og klatret opp til en andreplass i verdenscupen sammenlagt.

- Riktig utvikling
- Skøytinga blir en utfordring. I fjor kom fremgangen fordi jeg begynte å kjøre flere hardøkter i skøyting etter OL. Nå kommer jeg nok til å gjøre det også tidligere i sesongen, medgir 30-åringen.

Svartedal innrømmer at premiepengene er en motivasjon. Men det er også andre ting som gjør at han satser for fullt mot nyvinningen.

- Tour de Ski passer som hånd i hanske med det jeg mener er en riktig utvikling av sporten. Den sporer til allsidighet. Jeg mener det er viktig at det ikke blir for mye spesialisering i langrenn, sier østfoldingen, som selv satser mot både sprinten og femmila i vinterens VM i Sapporo.

Mandag starter hele distanselandslaget forberedelsene til skitour’en. Da samles de i Oslo til hardkjør fem dager på rappen. Det er uvant kost for norske herreløpere, som har tradisjon for å spre hardøktene.

- Jeg har aldri vært med på noe tilsvarende. Det er viktig å venne kroppen til høy intensitet flere dager på rad. Det må man takle for å hevde seg i Tour de Ski, poengterer Svartedal.

- Må skaffe oss erfaring
Landslagstrener Morten Aa. Djupvik omtaler treningsuka som «Tour de Ski, light».

- Det blir konkurranseliknende øvelser fem dager på rad. Skal vi ha ambisjoner om å hevde oss, må vi gi guttene så mye erfaring som mulig gjennom denne typen forberedelser, sier Djupvik til TV 2 Nettavisen.

- Ikke minst blir det viktig å skaffe oss erfaring i forhold til restitusjon, poengterer han.

Landslaget skal igjennom en tilsvarende uke i september, mens selve Tour de Ski innledes i tsjekkiske Nove Mesto 29. desember – og består av åtte løp på ti dager.

Treningssamlinga kommende uke avsluttes med testløp fra Bogstad til Tryvann. Den skal simulere avslutningsetappen i Tour de Ski, som også er en ren klatreetappe.

Tror på Svartedal og Northug
Morten Aa. Djupvik har stor tro på nettopp Svartedal når alvoret tar til, men han tror også andre nordmenn kan hevde seg.

- Jens Arne og Petter Northug vil nok begge ha gode muligheter. Men Eldar Rønning og Tor Arne Hetland fra sprintlandslaget tar nok også mål av seg til å kjempe i toppen. Jeg ser heller ikke bort ifra at en kar som Tord Asle Gjerdalen kan bite godt ifra seg, sier Djupvik.

Norge får stille med ni herreløpere i tidenes første Tour de Ski.

Her er programmet for Oslo-samlinga:

Mandag 26. juni: Elghufs (løpintervaller med staver). Høy intensitet.
Tirsdag 27. juni: Sprint. Prolog + heat. Høy intensitet, opp mot maks.
Onsdag 28. juni: Rulleskiintervaller. 3x8 min. klassisk, 3x8 min. skøyting. Middels intensitet.
Torsdag 29. juni: Klassiske rulleskiintervaller. 5x5 min. Høy intensitet med innslag av maks.
Fredag 30. juni: Testløp på rulleski. Klatreetappe i fristil, fellesstart. Konkurranse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere