Gå til sidens hovedinnhold

- Nå tror jeg at det kan gå veldig bra

Mens gutta kan måle krefter med Aksel Lund Svindal, må Lotte Smiseth Sejersted finne veien mot verdenstoppen selv.

MAJORSTUEN/SOGNSVANN (Nettavisen): Det begynner å bli mange år siden en norsk kvinnelig alpinist kunne slippe jubelen løs for en pallplassering i et av de store internasjonale mesterskapene.

Vi må faktisk helt tilbake til 2001 for å finne en norsk kvinne på pallen. Den gangen var det Hedda Berntsen som tok bronse i VM i St. Anton. For mens herrene, med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud i spissen, har hatt mye å juble for de siste sesongene, har de norske jentene fortsatt en vei å gå.

Forrige sesong håpet mange at stortalentet Lotte Smiseth Sejersted skulle ta det siste steget og endelig hevde seg helt i verdenstoppen, men 22-åringen endte opp med en 9. plass i superkombinasjonen i franske Meribel som beste plassering.

- Tenkte at det gikk dårlig
Til Nettavisen innrømmer Sejersted at hun var svært skuffet da hun avsluttet forrige sesong, men 22-åringen tror hun lærte mye av feilene som ble gjort.

- Det var mye opp og ned forrige sesong. Hadde du spurt meg rett etter sesongen, så hadde jeg tenkt at det gikk veldig dårlig, for da sitter man igjen med litt dårlige minner. Men etter å ha tenkt litt mer over det, så er det også positive ting å ta med seg, sier Sejersted til Nettavisen.

- I utfor og super-G oppnådde jeg kanskje ikke helt de resultatene jeg ønsket, men jeg lærte mye. Så selv om ikke resultatene var helt der jeg hadde håpet, så tror jeg at det var en bra oppbygging til neste sesong, for nå har jeg lært mye. Jeg ser veldig fram til vinteren, forklarer Sejersted.

- Må klare seg uten en som Aksel
Sejersted har ikke hatt noen enkel vei mot verdenstoppen, skal vi tro sportssjef Claus Ryste. For mens guttene kan måle krefter med kanskje verdens beste mannlige alpinist, har Sejersted måttet finne ut av mange ting på egen hånd.

- Lotte har måttet lete etter veien selv. Disse yngre guttene kan måle og sammenligne seg med den beste og råeste karen noensinne i Aksel, men den personen har ikke Lotte hatt på kvinnesiden. Hun har måttet prøve å finne denne veien selv, sier Ryste til Nettavisen.

I den kommende sesongen vil imidlertid Sejersted få hjelp på veien av lagvenninne Ragnhild Mowinckel, som også skal være med å kjøre verdenscup til vinteren.

Det tror Ryste vil hjelpe 22-åringen.

- Jeg tror miljøet har mye å si for en alpinist. Hun hadde et miljø med Ragnhild og noen av de andre før, men Ragnhild kjørte ikke så mye verdenscup. Det var ikke noe vits å sette inn noen som ikke holder nivået. Men det som har endret seg nå er at jentene begynner å nærme seg det nivået som kreves i verdenscupen, sier Ryste.

Samarbeider med Mowinckel
Og nå får altså Mowinckel flere muligheter i verdenscupen til vinteren.

- Ragnhild er den jeg har trent mest med og den jeg kommer til å være mest i vinter. Jeg merker at vi pusher hverandre hele tiden. Jeg synes det er veldig gøy å ha med henne, sier Sejersted.

- Hun gjorde det veldig bra i fjor og skal være med i verdenscupen i år. Jeg gleder meg veldig til å ha med henne. Jeg tror det blir lettere for begge å være mer et lag. Jeg har klart meg bra alene, men jeg tror det er godt å ha henne der, forklarer 22-åringen.

Men Lotte tror hun vet hva som skal til for at hun tar det siste steget.

- Jeg har alltid bra mellomtider og har ofte vært blant de beste på trening. Tidligere sesonger så har jeg slitt en del i de flate partiene, mens jeg har vært god i de bratte partiene. Men på slutten av forrige sesong så var det veldig gøy å se at jeg flere ganger hadde bestetid på de flate partiene. Så hvis jeg kan kombinere den kjøringen med det jeg allerede skal være bra på, så tror jeg at det kan bli veldig bra.

- Men det er mye som skal klaffe. Jeg skal også fortsette å jobbe med det mentale. En ting jeg må jobbe med er at når jeg kjører så må jeg fortsette å fokusere på de oppgavene som ligger foran meg, i stedet for å tenke på eventuelle feil jeg har gjort. Det har skjedd flere ganger og da gjør jeg ofte flere feil.

- Kanskje en grunn til at jeg dro til Sotsji
Til vinteren er det, som for de fleste, Sotsji-OL som blir det store høydepunktet for Sejersted.

- Jeg har aldri vært med i et OL før, så det blir veldig spennende. Jeg tenker ofte på det. Sotsji-OL har lenge vært et mål, men jeg tenker egentlig generelt at jeg ønsker bare å bli raskest i verden. Jeg har lyst til å kjøre fortest så ofte som mulig. Men jeg tenker selvfølgelig at det snart er OL. Det sitter ofte i hodet mitt. Også på trening så fungerer det som en ekstra motivasjon. Man orker ofte et siste løft fordi jeg tenker at det er en OL-sesong. Jeg kjenner at det er spesielt, forklarer Lotte.

Mens flere utøvere ikke helt vet hva som venter de i den russiske OL-byen har Hosle-jenta allerede besøkt Sotsji to ganger. Det tror hun kan være en stor fordel til vinteren.

- Jeg har kjørt i Sotsji to ganger. En gang i verdenscup og en annen gang i europacup. Jeg kom akkurat ikke med til verdenscupfinalen forrige sesong og var veldig skuffet på grunn av det, men i stedet fikk jeg vært med europacuplaget til Sotsji. Da tenkte jeg at «kanskje det er en grunn til at jeg får prøve å kjøre i Sotsji en gang til», humrer Sejersted.

- Selv om det var litt dårlig vær da vi var der, og noen renn ble avlyst, så synes jeg det var veldig godt å se hvordan det var der. Det er ikke sånn at jeg nå kommer dit neste år og må bruke tid på å bli kjent med et nytt sted, forklarer Hosle-jenta.

Forberedt på streng sikkerhet
Hun mener det er en fordel at hun er forberedt på alle sikkerhetskontroller og lignende som trolig vil foregå under OL.

- Det er veldig strengt der og de har sikkerhetskontroller før heisene. Da jeg var der sist måtte jeg sende utstyret mitt gjennom en sånn skanner før jeg fikk ta heisen, men det blir jeg ikke overrasket over det når jeg drar dit til vinteren, sier Sejersted.

Sejersted forteller også at hun likte bakkene i Russland svært godt.

- Jeg liker de veldig godt. Jeg kjørte bra der på trening, selv om jeg falt i selve rennet. Jeg tror bakken passer meg veldig bra, for det er ganske teknisk krevende, sier Sejersted.

Verdenscupen for kvinnene starter i Sölden med storslalåm 26. october, da forhåpentligvis med Lotte Smiseth Sejersted fra start.

OL i Sotsji arrangeres mellom 7 og 23. februar.

Kommentarer til denne saken