Nå vet Cavendish hvem dette er

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

- Jacopo Guarnieri? utbrøt Cavendish. - Å, Guardini, la han kjapt til.

31.03.11 13:59

Fem etappeseirer fra Tour of Langkawi og en imponerende gevinst under Tour of Oman. Så ble det stille fra Andrea Guardini, men tirsdag er den talentfulle sprinteren tilbake.

Under Settimana Coppi E Bartali får blant annet norske Team Sparebanken Vest-Ridley stifte bekjentskap med 21-åringen.

Italieneren ble allerede i november presentert over en helside i La Gazzetta dello Sport. Her kunne Farnese-Vini-duoen Luca Scinto og Angelo Citracca fortelle at noe helt spesielt var i emning i det italienske laget:

- Andrea er en eksepsjonell sprinter, fortalte Citracca.

- Han har en unik eksplosivitet som gjør at han kjapt vil utfordre de beste sprinterne i verden, supplerte Scinto.

Inspirerende lesing
Noen måneder senere har Guardini bevist nettopp det.

Det franske sykkelnettstedet velochrono.fr tok en prat med rytteren i forkant av Settimana-starten. Da bekreftet unggutten at avisartikkelen i La Gazzetta inspirerte ham.

- Jeg ble glad for å lese dette. Jeg tror også jeg er nødt til å si meg enig med dem, men jeg forsøker stadig å utvikle meg videre under deres ledelse. Oppslaget i La Gazzetta gleder meg, fordi det viser at jeg allerede la ned et godt stykke arbeid som amatør, sier Guardini.

Guardini vs. Cavendish
Der vant han hele 19 seirer, før han ble plukket opp av herrene Scinto og Citracca. Etter at han tok sine første seirer som proff i Malaysia i slutten av januar, tok det ikke lang tid før sammenligningene med Mark Cavendish blomstre opp igjen.

- Han er en sprinter av samme lest som Mark Cavendish, og han har også fått sitt gjennombrudd via banesykling, forteller Scinto.

Uten at det får Guardini til å steile:

- Det legger ikke press på meg. Det får meg til å ville gjøre det enda bedre. Jeg vet at ordene til Luca og Angelo ikke er ufarlige, for de sammenlignet med Cavendish. Men jeg kan ikke gjøre noe annet enn det jeg pleier: Arbeide hardt og utvikle meg som rytter, understreker han.

Som en god italiener, spilte Guardini fotball som liten guttepjokk. Da han var sju år fikk han sin første sykkel. Det forandret alt.

- Jeg vant alltid spurten, erindrer han.

Jo varmere, jo bedre
Dermed var det vel ingen stor grunn til at det skulle endre seg i proffenes rekker?

- I desember foreslo lagledelsen at jeg skulle starte sesongen i varme strøk. I løpet av en måned skulle jeg til Malaysia, Qatar og Oman. Jeg svarte ja med en gang, selv om jeg visste at det ville bli slitsomt og at det ville bli en lang periode på reisefot.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Etter at han vant fantastiske fem – 5 – etapper i Langkawi, er det åpenbart at sesongopplegget passet godt.

- Jeg er mye bedre når det er varmt i lufta, så jeg var glad for å starte sesongen under slike forhold. Jeg skjønte at Tour de Langkawi var innenfor rekkevidden min. Jeg tenkte at jeg kunne hente hjem minst en etappeseier, men jeg forventet selvsagt ikke å vinne alle fem.

Kritiske italienere
Etter Oman har 21-åringen blitt innvilget både trening og hvile. Det hadde selvsagt vært interessant å se ham mot de aller beste under Tirreno-Adriatico, men laget valgte å la ham slippe denne gangen.

I stedet dro han hjem til Colognola ai Colli (i utkanten av Verona) for å trene.

I hjemlandet var det faktisk mange som fnyste av Varnese-Vini-rytteren da han herjet som verst i Langkawi.

- Etter Langkawi registrerte jeg at mange var kritiske på italienske nettsider: Konkurrentene mine var for dårlige, etappene var for korte og så videre.

Jacopo Guarnieri???
Slikt trenger han ikke dvele altfor lenge ved. Selv om rittet i Langkawi ikke er blant de største i verden, er det uansett få forunt å stikke av med fem etappeseirer i ett og samme ritt.

Lagledelsen i Farnese-Vini har også varslet at de kommer til å matche 21-åringen forsiktig i hans debutsesong.

- Jeg har fortalt Andrea at Langkawi var barneskolepensum, nå er han på ungdomsskolen og senere skal han på universitet, forteller Scinto til ProCycling Magazine.

Her blir også Mark Cavendish (i forkant av Tour of Oman) bedt om å felle sin dom over den unge italieneren:

- Hvem? Jacopo Guarnieri? (Liquigas-sprinteren, vår anm.) Å, Guardini.

Deretter forteller ProCycling at han vant fem etapper i Langkawi.

- Wow, det er imponerende. Det er hardt å vinne etapper der nede. Jeg vant nesten der som U23-rytter, men jeg var mer en rask banesyklist på den tiden. Jeg kjenner ikke til denne gutten, men jeg ser fram imot å kjøre mot ham, sier Cavendish til bladet.

Du kan være sikker på at briten har merket seg den unge italieneren nå. Det har nok karer som Heinrich Haussler, Daniele Bennati og Theo Bos – som alle ble slått på den 6.-etappen i Oman – gjort, også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.