PEYRAGUDES/OSLO (procycling.no): Den 17.etappen i Tour de France var konkurrentenes siste mulighet til å slå Bradley Wiggins og Chris Froome i fjellene.

Men det var ikke slik det skulle gå. For det var Sky-duoen som var best på den harde etappen.

Opp den siste bakken kunne nemlig ingen svare på Sky-duoens tempo. De to beste i sammendraget kjørte fra alle, unntatt rittets yngstemann, Thibaut Pinot.

Ventet på kapteinen
Da hadde Froome allerede ventet på Wiggins utallige ganger de siste kilometerne, og dermed kastet bort en mulig etappeseier.

- Jeg sa bare hold ut, vi er snart der. Planen var å holde sammen, og det var strålende at vi klarte å ta tid på konkurrentene, sa Froome etter etappen.

- Hvem er best av deg og Bradley? spurte en reporter.

- Han er mye sterkere enn meg på tempo. Han er vår leder. Det vil han være så lenge laget vil. Dette var en god dag. Bradley og hele laget kjørte strålende i dag.

Foran var Alejandro Valverde, som hadde stukket fra bruddet opp torsdagens eneste HC-kategori Port de Bales.

Spanjolen kunne sørge for Movistars første etappeseier i årets Tour de France.

- Jeg konsentrete meg om å tømme meg helt for krefter. Det er vanskelig å si hvor bra jeg kunne gjort det i sammendraget om jeg ikke hadde veltet tidlig i rittet, sa Valverde etter seieren.

Likevel var det Wiggins som var dagens store triumfator. Han kjørte fra alle sine hovedkonkurrenter i sammendraget.

- I boks
Froome styrket sin andreplass i sammendraget, da han kjørte fra Nibali. Det betyr at Sky etter alt å dømme får dobbelt i sammendraget. Begge de to i tet er nemlig bedre på tempo enn Nibali, og nå kan kun uhell hindre dobbelt britisk i Paris.

- I dag handlet det om å holde på ledelsen, vi klarte å øke den, så det er en ny suksessfull dag. Nå burde seieren være i boks, men vi er ikke helt i mål ennå, sa Sean Yates etter etappen.

- Avtalen var at Froome og Wiggins skulle holde sammen. Da Nibali stakk i utforkjøringen (etter Col de Menté, etappens første bakke) ringte alarmklokkene, men etter vi hentet han inn, var det samme prosedyre som det har vært frem til nå.

Derfor slapp han
I intervjuet etter etappen, forklarte Wiggins årsaken til at han slapp Froome gjentatte ganger opp den siste kneiken mot mål.

- Jeg følte meg fantastisk over Peyresourde. I den siste bakken dro jeg og begynte å tenke på andre ting. Froome pushet meg for å kjøre enda hardere, men alle de andre var frakjørt og da gikk det mange tanker gjennom hodet mitt, forklarte Wiggins.

- Tempoen gjenstår, men nå ser det veldig bra ut. Jeg tillot meg å kjenne litt på seiersfølelsen opp den siste bakken i dag.

Én av Skys viktigste hjelpere, heter Edvald Baosson Hagen. Også på torsdagens etappe var nordmannen strålende.

- Jeg følte meg ganske bra i dag. Jeg satt godt med til siste bakke, da var det ikke så mye å få gjort foran, men da sparte jeg meg litt, sa Boasson Hagen til TV 2 etter etappen.

Etter etappen ga Nibali ros til sitt Liquigas-lag, og innrømte at beina ikke hadde vært på sitt beste.

- I dag var jeg ikke på topp. Jeg hadde det tøft, så jeg prøvde bare å holde et jevnt høyt tempo. Lagkameratene mine gjorde en strålende jobb, men jeg hadde bare ikke beina. Jeg klarte ikke å kjøre på lette nok gir. Men jeg tapte bare fem sekunder til Van den Broeck, så jeg hang likevel godt på teten, sa italieneren.

Les fyldig referat under resultatene!

Resultater, 17.etappen:
1. Alejandro Valverde (Movistar)
2. Chris Froome (Team Sky) +19
3. Bradley Wiggins (Team Sky) samme tid
4. Thibaut Pinot (FDJ) +22
5. Pierre Rolland (Europcar) +26
6. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Quick Step) s.t.
7. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +37
8. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) +54
9. Chris Horner (RadioShack-Nissan) +1,02
10. Dan Martin (Garmin-Sharp) +1,11

Sammenlagt:
1. Bradley Wiggins (Team Sky)
2. Chris Froome (Team Sky) +2,05
3. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +2,41
4. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) +5,53
5. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) +8,30
6. Cadel Evans (BMC Racing Team) +9,57
7. Haimar Zubeldia (RadioShack-Nissan) +10,11
8. Pierre Rolland (Europcar) +10,17
9. Janez Brajkovic (Astana) +11,00
10. Thibaut Pinot (FDJ) +11,46

Komplette resultater (ekstern lenke)

Slik gikk det til
På den 17.etappen i Tour de France ble det satt fart allerede fra start.

Bruddforsøkene var mange før den første 1.kategorien på etappen, Col de Menté, men ingen fikk gå av gårde.

I bakken kom en stor gruppe seg av gårde, med mange gode klatrere. Pierre Rolland kom seg med i gruppen, noe som satt på varsellampene hos Team Sky. Dermed satt Edvald Boasson Hagen opp et høyt tempo. Det gjorde at rytteren som lå på femteplass i sammendraget, Haimar Zubeldia, måtte slippe favorittene.

På toppen av bakken ble det enorm kamp om klatrepoengene. Fredrik Kessiakoff angrep med rundt 500 meter igjen, og fikk følge av Voeckler og Rolland. Voeckler måtte yte sitt ytterste, men klarte å slå svenske Kessiakoff.

Nedover Menté, satt flere ryttere fart for å prøve å komme seg med i etappens brudd. En av de som satt fart var Vincenzo Nibali, som kom seg til den øverste gruppen. Edvald Boasson Hagen satt fart på etter, men kjørte fra sine lagkamerater i Sky.

Sammen med Alejandro Valverde, Rui Costa, Thomas Voeckler, Fredrik Kessiakoff, Sandy Casar, Egoi Martinez og Jean-Christophe Peraud fikk Nibali en liten luke på den Sky-ledende gruppen. Etter en liten stund valgte Liquigas-rytteren å slippe seg tilbake, til stor glede for Alejandro Valverde. Det førte til at tempoet i favorittgruppen gikk betydelig ned, og bruddet fikk en stadig større luke. Det gjorde også at flere ryttere kom seg tilbake, deriblant Haimar Zubeldia.

Flere ryttere prøvde å dra nytte av den lave farten, men ikke lenge etter satt Liquigas opp farten i favorittgruppen. Det gjorde at mellomgruppen med Azanza, Izagirre, Stortoni, Kadri, Hoogerland, Ten Dam, Chris Anker Sørensen, Vinokourov, Leipheimer og Weening aldri fikk den store luken.

På toppen av 2.kategorien Col des Ares, ble det en ny kamp mellom Voeckler og Kessiakoff. Også denne gangen var franskmannen sterkest. Det var han også da de samme to spurtet om poengene på Côte de Burs. Da hadde også mellomgruppen kom seg opp til teten.

Inn i torsdagens eneste HC-kategori satt Movistar fart i bruddet, mens Liquigas styrte i feltet. Helt i front hadde Gorka Izagirre og Blel Kadri allerede skaffet seg en liten luke. Opp Port de Bales viste imidlertid Alejandro Valverde seg som den sterkeste i bruddet, og var først over toppen. Voeckler var nok en gang før Kessiakoff, og økte ledelsen i klatrekonkurransen.

Helt på toppen av stigningen satt Jurgen van den Broeck opp tempoet i favorittgruppen, men det var ikke noe skikkelig rykk. Likevel var det alt som skjedde i opp stigningen blant favorittene.

I bunnen av siste stigning, med 15 kilometer igjen, hadde Valverde en luke på 2.30 ned til favorittgruppen. Med omtrent 10 kilometer igjen av etappen, stakk Jelle Vanendert. Avstanden frem til Valverde var hele 2.10. Angrepet gjorde at Ivan Basso høynet tempoet, som igjen førte til at Cadel Evans måtte gi tapt. Da stakk Jurgen van den Broeck, og fikk med seg Pierre Rolland og Thibaut Pinot. Vincenzo Nibali hadde ikke kreftene til å svare på belgierens angrep direkte, men slet seg opp.

Rittets yngstemann, Pinot, klarte ikke å dy seg. FDJ-rytteren angrep på ny. Da slet både Vincenzo Nibali og Froome med tempoet, og måtte gi en liten luke til Wiggins, Van den Broeck, Rolland og Pinot. Men begge to kom seg opp igjen.

Foran holdt Valverde god stand, og etappeseieren var aldri i fare for Movistar-rytteren.

I den siste lille kneiken opp mot mål, tok Wiggins føringen i favorittgruppen. Det synes ikke Van den Broeck var nok. Han høynet tempoet nok en gang. Det klarte ikke Horner, Van Garderen og Nibali å svare på. Froome gikk så frem for å dra, for å øke ledelsen til Nibali. Så fort kjørte Froome at bare Wiggins kunne svare på angrepet. Så kjørte han rett fra Wiggins, men ventet på sammenlagtlederen. Gang på gang fikk Froome en liten luke på kapteinen, men ventet hver gang som en trofast hund. Det gjorde at Thibaut Pinot kunne komme seg opp til duoen, men han måtte slippe helt på slutten. Dermed ble Froome nummer to, med Wiggins på tredjeplass.

LIVE-manus

17.15 Froome og Wiggins blir nummer to og tre på etappen.

17.15 Valverde tar denne etappen.

17.12 Duoen Wiggins og Froome blir innhentet av Van den Broeck og Pinot.

17.10 Froome og Wiggins er helt overlegne her, men jeg tror ikke de tar Valverde. Selv om det blir nære...

17.09 Froome og Wiggins kjører fra alle!

17.08 Van den Broeck stikker, Froome tar hjulet. Horner sliter med tempoet. Det samme gjelder for van Garderen. Den hvite trøyen er ikke i fare for amerikaneren nå.

17.07 Wiggins kjører hardt nå, kanskje for en etappeseier for Froome?

17.05 Det blir nok Valverde, han har bare tre kilometer til toppen og er over minuttet foran.

17.04 Pinot, Froome, Wiggins, van Garderen, Nibali, Broeck, Rolland, Horner sitter i favorittgruppen.

17.02 Pinot angriper! Den yngste deltakeren i årets Tour de France viser en herlig innstilling.

17.00 Van de Broeck stikker, får med seg Rolland og Pinot. Av de høyt plasserte i sammendraget har Zubeldia og Evans mest trøbbel, samt Brajkovic.

16.59 Valverde taper plutselig mye tid, utforkjøringen fra Peyresourde er nok kjærkommen for spanjolen.

16.55 Valverde taper tid nå. Hvis noen finner ut at de har svært lyst på en etappe, er dette muligheten!

16.54 At Vanendert stikker fra hovedfeltet er hovedsaklig et svakhetstegn for denne gruppen.

16.52 Valverde mottar en flake fra Movistar-bilen. Liten tvil om at han tar hjem etappen.

Nå stikker Vanendert.

16.49 Klöden med sykkeltrøbbel. Zubeldia sliter med formen. Tyskeren er ikke interessert i å hjelpe baskeren oppover fjellsiden.

16.48 Valverde vinner nok denne etappen. Meget god prestasjon.

16.45 Igjen er i Zubeldia i trøbbel.

Men han klarte seg opp Port de Bales og gjorde mine spådommer overfor Magnus Aarre til skamme.

16.43 Valverde gjør en god jobb i fronten.

16.40 Nå er det Basso som drar for Nibali. Når han er ferdig forventer vi et angrep fra Nibali.

16.38 Wiggins sitter på hjulet til Nibali. Venter på angrepet.

16.36 Costa driter seg ut i bunnen av Col de Peyresourde. Martinez får et godt forsprang. Costa klarer ikke svingen, må stoppe helt opp.

16.34 Valverde distanserer konkurrentene i utforkjøringen. Er nå 1,30 foran nærmeste konkurrent.

16.30 Edvald er med over. Verdt å merke seg det. Edvald og hans Sky har gjort mye mindre jobb i dag enn de pleier, ettersom Liquigas har tatt ansvar.

16.27 Valverde er 50 sekunder foran duoen Costa og Martinez.

16.24 Valverde nærmer seg en etappeseier her. Movistar sitter utrolig fint til, ettersom Rui Costa er nærmest spanjolen.

16.21 Voeckler tar nok en gang flere poeng enn Kessiakoff.

16.16 Det er ikke veldig lenge til Kessiakoff og Voeckler blir kjørt inn. Svensken må holde tempoet oppe om han skal ta med seg denne klatretrøyen hjem.

16.13 Mange utbrytere blir kjørt inn av hovedfeltet. Tyskeren Nerz klarer å holde et bra tempo.

16.11 Svensken gir det han har, men det virker ikke som Voeckler forlater hjulet hans.

16.10 Kessiakoff stikker, Voeckler er selvfølgelig på bakhjulet med en gang.

16.07 Valverde med fartsøkning. Han sitter heller ikke lenge på hjulet til Costa. Går for etappeseieren her Valverde!

16.05 Costa er fortsatt alene i teten. Izaguirre, Martinez, Leipheimer og Valverde sitter 15 sekunder bak Costa. Movistar sitter veldig godt i det, akkurat nå.

16.01 Nerz sitter nå foran Basso og Nibali. Det er nok ikke lenge til Haien fra Messina angriper.

16.00 Nibali sitter snart alene i front med Ivan Basso.

15.59 Voeckler sitter limt til Kessiakoffs bakhjul. De utgjør en gruppe med Weening og Stortoni.

15.58 Liquigas opprettholder farten.

I teten jakter Euskaltel-duoen Rui Costa.

15.56 Liquigas fortsetter hardkjøret.

15.55 Movistar og Euskaltel kjemper en kamp mot hverandre i bruddet. Begge er representert med to mann i teten.

15.52 Kadri, Izaguirre, Martinez, Costa, Valverde og Leipheimer utgjør tetgruppen.

15.51 Bruddet sprer seg opp Port de Bales. Kessiakoff og Voeckler er ikke med i de fremste gruppene. Det er ikke positivt for svensken.

15.49 Costa setter tempoet blant utbryterne, med svensken på hjul.

15.47 Kadri og Izaguirre har fått 30 sekunder til resten av utbryterne. Virker som Kadri er den som holder tempoet oppe.

15.45 Flott kjør fra Liquigas i hovedfeltet. Alle gutta er samlet i teten av hovedfeltet.

15.43 Nå er det nok for Azanza. Kadri og Izaguirre fortsetter kjøret.

15.42 Azanza, Izaguirre og Kadri har en luke på 16 sekunder til resten av bruddet, der sitter Movitar og kjører med sine tre mann. Valverde er nok svært interessert i en etappeseier.

Liquigas har kjørt hovedfeltet litt nærmere utbryterne, er nå 2,35 bak.

15.39 Movistar ser seg nødt til å kjøre inn Euskaltel-gutta. Godt trekk av baskerne.

15.37 Porte har fått en bandasje på armen.

15.35 Azanza, Izaguirre og Kadri har kvittet seg med Plaza.

15.34 Tasmania-gutten Richie Porte (Sky) er i legebilen.

15.33 Liquigas fortsetter råkjøret i hovedfeltet.

15.31 Cavendish er tilbake i feltet etter uhellet, men ikke Porte. Australieren er betraktelig viktigere for Wiggins.

15.29 Franske Kadri blir med den spanske trioen.

15.27 Euskaltel angriper med Azanza og Izaguirre. Får følge av Plaza.

15.24 Skys Porte og Cavendish har et lite uhell.

15.23 Katjusja hjelper til i front av hovedfeltet.

15.20 Liquigas kjører hardt i hovedfeltet. Vincenzo Nibali har nok lyst på både etappeseier og en mulig forsering i sammendraget.

14.57 Côte de Burs er neste stigning. Selv om det bare er en tredjekategori vil nok Kessiakoff og Voeckler gi alt for å ta noen små poeng på hverandre.

14.52 Der er navnene oppdatert. Tre mann fra Euskaltel og Movistar nå. De spanske lagene har ennå ikke vunnet etapper i Tour de France, selv om Luis Leon Sanchez (Rabobank) har triumfert.

14.50 Der er mellombruddet og tetgruppen blitt én gruppe. Skal nå oppdatetere alle navnene.

14.48 Pieter Weening har kommer seg opp til tetgruppen, uten resten av mellombruddet. Godt jobba av hollenderen!

14.47 Hovedfeltet har tatt en pissepause. Dermed øker ledelsen til 2 minutter.

14.44 Det er bare åtte mil til mål. Det blir virkelig action opp Port de Bales. Stigningen dit starter om ca. 3 mil.

14.39 Mellombruddet er bare 25 sekunder bak tetgruppen nå. Blir nok samlet snart, men de ligger bare 1,21 foran hovedfeltet.

14.36 Voeckler tar to poeng til på Kessiakoff.

14.34 Der stikker Voeckler for klatrepoeng!

14.32 Liquigas høye tempo er merkbart, bruddets ledelse minker.

14.31 Offensivt fra Liquigas, setter et høyt tempo.

14.30 Mellombruddet nærmer seg, men det er fortsatt femti sekunder frem til tetgruppen.

14.28 Det virker som Casar er misfornøyd med noe. Kanskje er det hva Movistar-duoen Costa og Valverde foretar seg i brudet.

14.27 Tetgruppen klarer å holde mellombruddet på et minutts avstand.

14.25 Liquigas er offensive. De setter et høyt tempo i hovedfeltet. Det er flott å se at Nibali heller velger å forsøke å avansere enn å sikre tredjeplassen. Det blir mye mer underholdene for oss tilskuere på den måten!

14.24 Bruddet nærmer seg Col des Ares. Det blir en ny kamp om poeng mellom Voeckler og Kessiakoff.

14.21 Det er langt flere ryttere i den jagende gruppen enn i teten. Det blir en stor gruppe etterhvert.

14.19 En gruppe forsøker å komme seg opp til teten. Vino er blant rytterne som har støtet seg fra, sammen med to Euskaltel-ryttere.

14.13 Nibali avlyste det angrepet etterhvert, men vi vil nok se en offensiv italiener også senere på etappen.

14.03 Nibali har allerde angrepet Sky. 25 sekunders luke.

14.02 Særdeles spennende trekk fra Nibali. Sky kommer nok til å kjøre inn dette bruddet.

14.01 Nå kan det virke som om Nibali har rykket i utforkjøringen fra Col du Menté.

13.59 Casar og Valvede har i hvert fall en luke til resten av feltet. Om Kessiakoff og Voeckler vil være med på kjøret er usikkert.

13.58 Virker som Valverde, Vosta, Voeckler, Kessiakoff og Casar danner et brudd nå.

13.55 Mon tro om Voeckler og Kessiakoff danner et brudd i utforkjøringen fra Col du Menté nå.

13.54 Det er en 2. kategori og en 3. kategori før vi skal opp HC-kategorien Port de Bales. Mange poeng å hente på denne etappen. Vi får se om Voeckler eller Kessiakoff har dagen i dag.

13.53 Zubeldia sliter skikkelig. Femteplassen kan ryke i løpet av etappen.

13.52 Ti poeng til Voeckler og åtte til Kessiakoff. Nå leder Europcar-rytteren med seks poeng.

13.52 Knallhard fight mellom Thomas og Fredrik!

13.52 Kjemperykk fra Kessiakoff!

13.51 Rolland er den eneste som har en luke.

13.51 Virker ikke som RadioShack sender hjelperyttere til mannen som er nummer fem i sammendraget.

13.50 Rolland stikker igjen. Det kan godt hende at franskmannen er grunnen til Edvalds høye tempo i hovedfeltet.

13.49 Valverde har rykket nå. Bruddet har ikke lenger noen luke.

13.49 Zubeldia er av på enden av hovedfeltet. Kritisk for RadioShack, allerede på første fjell.

13.49 Like før toppen nå. Kessiakoff ser konsentrert ut.

13.48 Edvald har snart tettet luken til bruddet. Kanskje fordi Rolland sitter der, som er godt plassert i sammendraget.

13.47 Bruddets ledelse blir ikke større enn femten sekunder.

13.45 Ikke lenge til Fredrik og Thomas skal spurte om poeng. Det er Trofimov som setter farten for Mentsjov i tet.

13.42 Kessiakoff og Voeckler holder stand helt der fremme. Blir en fantastisk duell. Skal altså deles ut ti poeng til første mann over Col du Menté.

13.40 Bruddet får ikke mer enn tjue sekunder. Det er ikke en ledelse å skryte av.

13.39 Trofimov setter tempoet for Mentsjov i bruddet, russeren går for etappeseier her. Han har Rolland på hjul.

13.37 Nærmer seg toppen. Vi krysser fingrene for Kessiakoff.

13.34 28 mann i dette bruddet. Kommer med alle navnene nå.

13.33 Kessiakoff vil ha de ti poengene som venter på toppen av Col du Menté. Klarer han det tar han minimum to poeng på Voeckler.

13.32 Cobo forsøker å stikke, får med seg Rolland...

13.30 Tviler på at Astana, FDJ og RadioShack er spesielt fornøyd med at Rolland sitter i dette bruddet.

13.29 Kessiakoff og Voeckler setter farten i bruddet. Bare syv kilometer til toppen av Col du Menté.

13.28 Ser ut som Mentsjov er i bruddet.

13.27 Både Kessiakoff og Voeckler går med i bruddet. Her skal de kjempes om polkadottene!

13.26 Kiryienka, Rolland, Cobo er noen av rytterne som går etter Grivko.

13.25 Grivko prøver å stikke fra feltet, bak der så det ut som en Saxo Bank-rytter hadde slitt seg løs.

13.23 Det er bare en mil til toppen av Col de Menté. Der skal det deles ut 10 poeng.

13.22 Der er også Albasini innhentet. Vi starter på nytt!

13.21 Kiryienka og Voigt var del av tolvmannsgruppen, men er nær ved å bli innhentet av hovedfeltet.

13.18 Albasini leder nå med 12 sekunder, en tolvmannsgruppe jakter sveitseren.

13.16 Michael Albasini sitter i brudd.

Sveitseren har hatt en strålende sesong, men i likhet med hele Orica-GreenEdge har han ikke klart å overbevise i Tour de France.

13.13 Eventyret er slutt for Timmer. Det støtes og støtes.

13.12 Argos-rytteren Timmer kjører på han. Jages nå av en gruppe med ryttere fra Saur-Sojasun, Omega Pharma-Quick Step, Astana og Movistar.

13.09 Timmer er alene, femten sekunder foran hovedfeltet.

Euskaltel og FDJ er noen av lagene som er aktive i front av feltet. En ting som er helt sikkert er at Timmer ikke får stikke alene.

13.06 Kessiakoff forteller til TV 2 at været er noe mildere i dag og at det kan spille til hans fordel.

Albert Timmer, Marcus Burghardt er noen av rytterne i brudd.

13.03 Reell start har gått, angrep!

12.59 Syklistene kommer til å kjøre som bare det fra start av.

Rytterne når toppen av Col de Monté etter bare 27,5 kilometer. Både Thomas Voeckler, Fredrik Kessiakoff og Chris Anker Sørensen vil være ekstremt interessert i å ta så mange poeng som mulig på toppen av førstekategorien.

12.58 Peter Sagan (grønn) og Tejay Van Garderen (hvit) har begge avgjort konkurransen om sine trøyer i egen fordel. Sagan vinner Slovakias første trøye i Tour de France, mens Tejay Van Garderen er den tredje amerikaneren som vinner den hvite.

Andy Hampsten (1986) og Greg LeMond (1984) vant begge ungdomstrøyen på åttitallet.

12.55 Rytterne sykler i nøytral sone. Det vil si at den fiktive starten har gått, mens den reelle starten finner sted om fem minutter.

Antageligvis ser vi direkte bruddforsøk også i dag. Det er fjorten lag som enda ikke har vunnet etapper i årets Tour de France, alle disse lagene er ekstremt sultne på en seier. Sky (3), Liquigas (3), Lotto (3), Europcar (3), FDJ (2), Rabobank (1), RadioShack (1) og Garmin (1) har etappeseire i årets Tour de France.

Det er meldt et vær som ikke vil påvirke rittet i veldig stor grad. Temperatur og vind vil ikke plage rytterne, men det er uttrygt for nedbør rundt stigningen. Det kan tale til Vincenzo Nibalis fordel, som er en bedre utforkjører enn Sky-duoen Wiggins og Froome.

BAKGRUNN Årets siste fjelletappe begynner i Bagnères-du-Luchon, som onsdag var målby og åsted for Thomas Voecklers fjerde etappeseier i Tour de France.

Rytterne skal over fem kategoriserte stigninger på vei til Peyragudes. Col de Menté (1. kategori), Cold es Ares (2. kategori), Côte de Burs (3. kategori), Port de Bales (HC) og Peyragudes (1. kategori) er utfordringene på den syttende etappen.

Dette tilrettelegger for angrep på den gule trøyen til Bradley Wiggins og Thomas Voecklers prikkede klatretrøye. Dette er siste mulighet for store omveltninger i begge konkurransene.

På papiret er det bare én utfordrer til hver trøye. Vincenzo Nibali er den eneste som har vist frem kjørestyrke nok til å kunne angripe Bradley Wiggins, mens svenske Fredrik Kessiakoff bare er fire poeng bak Voeckler i kampen om klatretrøyen.

Etappen avsluttes med tre stigninger, Port de Bales, Col de Peyresourde og Peyragudes. Peyresourde og Peyragudes utgjør den siste førstekategorien, mens Port de Bales er utenfor kategori, en såkalt Hors Catégorie.

Port de Bales, HC-stigningen, vil de fleste kjenne fra 2010, da Andy Schleck mistet kjedet og ble angrepet av Alberto Contador. Et av de mest dramatiske øyeblikkene i Tour de France det året.

Sykkelbloggeren The Inner Ring omtaler Port de Bales som en anti-Wiggins-fjell. Briten i gul trøye liker å sette et høyt, jevnt tempo sammen med Michael Rogers, Richie Porte og Chris Froome. Det blir vanskelig i Port de Bales da stigningsprosenten varierer fra 6,5 til 10 oppover hele bakken.

Det er 143,5 kilometer fra Bagnères-du-Luchon til Peyragudes. Den korte etappen innbyr til både fart og spenning.

Det er fortsatt bare åtte lag som har vunnet en etappe så langt i rittet og de som foreløpig står uten triumfer vil være desperate etter å komme i et brudd for å forsøke å vinne en etappe.

To stykker som etter all sannsynlighet vil gå i brudd er Fredrik Kessiakoff og Thomas Voeckler. Svenske Kessiakoff mistet klatretrøyen til franskmannen på gårsdagens etappe, men ettersom det bare er fire poeng mellom duellantene har nok ikke Astana-rytteren gitt opp kampen mot Voeckler.

På Port de Bales eller Col de Peyresourde taler alt for italienske Vincenzo Nibali vil gjøre sine siste desperate forsøk på å ta litt tid på Bradley Wiggins og Chris Froome.

Den britiske duoen har vist få svakhetstegn så langt, men Cadel Evans viste hvordan det kan gå om man sprekker i slike fjell i går.