Gå til sidens hovedinnhold

Nachspiel-skandalen sjokkerer en hel verden. Store oppslag i flere aviser

- Kritisk for omdømmet, mener Eurosports Joacim Jonsson.

Sportsklubben Brann har vært det store samtaleemnet i norsk fotball de siste to ukene, etter nachspiel-skandalen som har lagt en mørk skygge over klubbens omdømme.

Styret og administrasjonen jobber for tiden med konsekvensene omkring handlingene som ble gjort på Stadion natt til mandag forrige uke, men hadde lite å informere pressen om etter det syv timer lange møtet tirsdag.

Nå har Brann-saken fått internasjonal oppmerksomhet i blant annet tyske Bild, meksikanske ESPN og britiske The Sun og DailyMail, etter den voldsomme mediedekningen her til lands.

Blant annet The Sun skriver om flere detaljer i saken, som ifølge Nettavisens opplysninger ikke stemmer.

Fra det natt til onsdag først ble kjent at tolv spillere hadde tatt seg inn på Brann Stadion for et nachspiel natt til tirsdag, har saken eskalert dag for dag. Fredag ble det kjent at én person er mistenkt for et mulig seksuelt overgrep.

Les også: Brann-treneren kommer med innrømmelse: - Det var en gedigen tabbe

- Kritisk

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson sier til Nettavisen at oppmerksomheten fra de utenlandske mediene kommer på et ugunstig tidspunkt i prosessen for Brann.

- Det er jo naturligvis kritisk for klubbens omdømme, og mot næringslivet i Bergen som støtter klubben. Samtidig blir det enda viktigere å behandle dette nøye, og at klubben tar tydelige beslutninger den dagen all fakta foreligger.

- Kan ting bli mer kaotisk enn det allerede er, med utenlandske medier innblandet?

- Slik jeg ser det vil det jo skape et enda større press på styret og ledelsen i klubben, i en situasjon hvor man ikke skal ta beslutninger preget av stress og omgivelsene rundt.

Mange har vært kritiske til hvordan Brann-styret uttalte seg om møtet som ble gjennomført tirsdag. TV 2s Jesper Mathisen var en av de som var i harnisk over det som ble presentert:

Joacim Jonsson er derimot mer forståelsesfull til fremgangsmåten til klubben i den vanskelige tiden.

- Uttalelsene på tirsdag var fornuftig. De lar være å forhaste seg fram til beslutninger i en svært sensitiv og viktig sak. Det er helt avgjørende å ikke trå feil i denne prosessen, avslutter Jonsson.

Les også: Ekspertene reagerer på hoppkonflikten: - Dette virker rart


- Understreker alvoret

Trond Blindheim er omdømmeekspert og utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo. Nå er han dosent ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania, og mener at Brann ikke nødvendigvis trenger å være bekymret for den internasjonale oppmerksomheten.

- Utenlandske aviser skriver jo om denne famøse Brann-saken fordi den er oppsiktsvekkende nok til å bli en nyhet utenfor Norge. Saken og hendelser som bryter med folks forventninger, ender fort som nyhetsoppslag., sier Blindheim til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Men det er først og fremst de norske avisenes nyheter om saken, som svekker Branns omdømme. Jeg tror derimot at dette her vil være over om noen uker, så kan Brann konsentrere seg om å berge plassen i Eliteserien igjen.

Les også: Nettavisen erfarer: RB Leipzig i samtaler med Marseille om Sørloth-overgang

- Så du tror ikke det vil ha noen større konsekvens for omdømmet, enn det allerede har?

- Nei, men det er jo med på å understreke alvoret i det som har skjedd. Jeg tror derimot ikke at det vil ha noe innvirkninger på sponsorer og lignende, når man står igjen til slutt.

Nettavisen har forsøkt å få et svar fra Brann, men klubben ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.