Roger Federer og Rafael Nadal har dominert herretennisen de siste årene, og de to superspillerne har også byttet på med å sitte øverst på verdensrankingen siden februar 2004.

Nadal hadde blant annet en fantastisk 2008-sesong, der han vant både French Open og Wimbledon. Spanjolen sikret seg i tillegg gullet under Beijing-OL den sesongen, og danket dermed Federer ned fra toppen av verdensrankingen og overtok førsteplassen fra sveitseren for første gang i karrieren.

2009 startet også bra for Nadal da han åpnet med å vinne Australian Open, men siden den gang har det gått tyngre for nevøen til den tidligere Barcelona-spilleren Miguel Angel Nadal.

Federer på sin side har slått kraftig tilbake etter en litt svak 2008-sesong, og er igjen nummer en i verden, samtidig som han i løpet av 2009 ble den første tennisspilleren noensinne til å vinne 16 Grand Slam-titler, og regnes nå som den mestvinnende mannlige tennisspiller gjennom tidene, foran Pete Sampras.

- Jeg har større motivasjon
Og dette er en posisjon sveitseren tror han kommer til å beholde også denne sesongen. Federer mener nemlig at han selv har en vinnermentalitet som ingen andre kan måle seg med.

- Noen har større motivasjon til å bli nummer en enn andre. Rafa (Nadal) ser ikke ut til å bry seg så mye om å være den beste. Han viser det i hvert fall ikke, sier Federer til Reuters.

Sveitseren er likevel klar på at Nadal blir hans hardeste utfordrer også denne sesongen, og at spanjolen kanskje bare trenger å kjenne vinnerfølelsen igjen, for å finne motivasjonen.

- Første gang jeg ble nummer en i verden, for seks år siden nå, var det et magisk øyeblikk i karrieren min. Det var helt spesielt, og jeg ønsket intenst å få oppleve det igjen, sier 28-åringen.

- Nadal har hatt en god start på sesongen. Det han opplever nå, minner meg mye om det jeg opplevde i starten på fjorårssesongen. Med en gang du ikke vinner de store turneringene, så begynner de å mase på deg. Jeg er overbevist om at Nadal vil slå tilbake, sier Federer.

Går for «ekte» Grand Slam
Til tross for at Federer er den mestvinnende, finnes det fortsatt milepæler som sveitseren fortsatt ikke har oppnådd i karrieren.

Det har derfor før årets sesong vært mye snakk om hvorvidt 28-åringen kan kopiere australske Rod Lavers prestasjoner fra 1962 og 1969, og vinne en «ekte» Grand Slam. Det vil si å vinne alle fire Grand Slam-turneringene (Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open) i en og samme sesong.

- Jeg skal gjøre mitt beste for å oppnå det, det er sikkert. Men det er ikke førsteprioritet denne sesongen. Det viktigste er å forsvare min posisjon på verdensrankingen, sier Federer.

Mange utfordrere om beinet
Det er imidlertid ikke bare Rafa Nadal som ønsker å stå i veien for Federer denne sesongen. Novak Djokovic, Andy Murray, Juan Martin del Potro og Nikolaj Davydenko er alle med i toppen.

Federer mener at britiske Murray på mange måter minner om Nadal, og at også skotten mangler den mentaliteten som trengs for å bli verdens beste over tid. Sveitseren er også usikker på hva russiske Nikolaj Davydenko kan utrette denne sesongen.

- Davydenko har vist at han kan, og det vil bli interessant å se hva han får til nå. Han har spilt mange kamper, men er ikke vant til å vinne store trofeer. Alle ønsker å slå ham denne sesongen.

- Hver sesong er forskjellig og spesiell. Forrige sesong var veldig følelsesmessig for meg og kanskje den mest spesielle noensinne. Først tapte jeg i Australia, før jeg vant i Paris, og i Wimbledon. Jeg giftet meg, min kone ble gravid, og til slutt så ble jeg pappa, oppsummerer verdenseneren i samtale med Reuters.

Neste mulighet til å se Federer og de andre stjernene i aksjon blir under Barclays Dubai Tennis Championship på ATP-touren. Turneringen serves i gang den 21. februar.

Sjekk siste sportsnytt her