Amerikanske Tim Smyzcek, som måtte spille kvalifisering for å komme med i årets første Grand Slam-turnering, hadde den spanske verdenstreeren i kne med 2-1-ledelse i sett, men Nadal kom tilbake og vant 6-2, 3-6, 6-7, 6-3, 7-5.

Nadal var tydelig medtatt fra 2. sett. Han svettet voldsomt og brukte veldig lang tid under sidebyttene. Tidlig i 3. sett tilkalte han lege, og TV-mikrofonene fanget opp at han snakket om mageproblemer.

Smyzcek vant både 2. og 3. sett, men Nadal samlet seg og unngikk et sensasjonelt tap ved å vinne de to siste settene.

Preget

– Etter en lang periode uten turneringstennis de sju siste månedene, og med bare noen få kamper bak meg, ble jeg preget av varmen og luftfuktigheten. Jeg følte meg veldig sliten under første sett, og det varte resten av kampen, sa Nadal.

– Jeg prøvde å beholde en positiv innstilling, og støtten fra det fantastiske publikummet hjalp meg også.

Kampen varte i fire timer og 12 minutter.

– Det var en veldig vanskelig kveld for meg. Jeg vil gratulere Tim, for han er en gentleman. Ikke mange ville gjort det han gjorde på 6-5 i siste sett, sa Nadal.

En tilskuer ropte ut og forstyrret Nadal akkurat da han servet, men Smyczek sa at serven skulle tas om igjen.

Feil

Nadal, som har 14 Grand Slam-titler, møter useedede Dudi Sela fra Israel i 3. runde. Han må heve seg om han skal ha sjanse til å kjempe om tittelen. Onsdag gjorde han 53 uprovoserte feilslag. Han gjorde tre dobbeltfeil og tapte serven fem ganger.

Hans eneste triumf i Australian Open kom i 2009. Nadal har vunnet alle de andre Grand Slam-turneringene minst to ganger hver. (©NTB)