RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nådeløse menn i Chelsea

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Vi har tatt et tilbakeblikk på året 2005 i Premier League. Alt handler om jakten på de nådeløse mennene i Chelsea.

Hele byen står maktesløs overfor den rike kvegeieren José Mourinho og hans innleide revolvermenn. Helt til helten dukker opp - med sin snertne replikk og lynraske seksløper. Det er en klassisk setting for en god westernfilm. Eller et bilde på tilstanden i engelsk Premier League.

Rent bortsett fra at helterollen i Premier League fortsatt er ubesatt.

Man kan selvfølgelig holde med kvegeieren, og mange gjør nok nettopp det. I Mourinhos tilfelle er han jo ikke ond - bare så frustrerende intelligent. Men de fleste holder med utfordreren. I Premier League er det mange av dem.

Tidligere handlet det om Arsenal eller Manchester United, og til en viss grad Liverpool. Vi klaget da også - Premier League var for forutsigbart.

Hva er den nå?

Chelsea har holdt nullen 22 ganger på 35 kamper i Premier League (fram til julekampene) i ligaen i kalenderåret 2005. Chelsea slapp inn 15 mål i løpet av de 38 kampene i forrige sesong. De har bare sluppet inn 7 så langt denne sesongen.

Det gjør nesten vondt å skrive det. Man føler seg som English Bob etter en duell med Wiliam Munny.

Likevel er man nødt til å ta av seg cowboyhatten og lene seg ydmykt framover til man kjenner lukten av støv. Chelsea er ikke alltid elegante, men de er raskest, smartest og dødelige i duell med hvem som helst.

Så vi venter på helten.

Sir Alex Ferguson har erfaring, han har et imponerende rulleblad og han har dyktige revolvermenn i for eksempel Wayne Rooney og Ruud van Nistelrooy. Men Ferguson holder ikke reimen like stramt lenger. Kustusen er borte. Mesteparten forsvant med Roy Keane, da den fryktede iren ble frigitt etter at han kritiserte sine egne.

Ferguson legger skylden på engelsk presse. Og på Chelsea. Der har han faktisk et godt poeng:

- Alle lagene har problemer fordi Chelseas jevne form gjør det vanskelig å vinne ligaen. Ser du på antall poeng vi har nå på dette tidspunktet i forhold til tidligere sesonger, er det en bedre sum enn fire av de seks siste sesongene, sa Ferguson tidligere i desember.

Her er forklaringen: Chelsea har en sentrallinje som består av Petr Cech, John Terry, Frank Lampard og Didier Drogba.

Eller, la oss skrive det på en annen måte:

Chelsea har en sentrallinje som består av verdens kanskje aller beste keeper, verdens kanskje aller beste midtstopper, verdens nest beste spiller (Lampard var nummer to bak Ronaldinho i Fifas kåring tidligere i desember) og verdens tiende beste spiller (Drogba, ifølge den samme Fifa-kåringen). Legg til verdens kanskje beste manager i José Mourinho, så får du seriemesteren sesongen 2005/06.

Men vi gir ikke opp. Vi kan ikke det. Vi leter i stedet videre, stadig på jakt etter helten - revolvermannen - som kan stoppe Chelsea.

Det er ikke Patrick Kluivert, så mye vet vi. Men en liten stund var det nettopp han. Nederlenderen scoret målet som sendte Chelsea ut av FA-cupen i februar og Newcastle videre. Manchester United sa tusen takk til Newcastle etter 4-1 over skjærene i semifinalen, og Arsenal sa takk til dem begge etter en dramatisk straffekonkseier i FA-cupfinalen på Millenium Stadium i Cardiff.

Det var Uniteds eneste lyspunkt i en ellers skuffende sesong. De røde djevlene endte på tredjeplass i ligaen - for tredje gang på fire år. Hvilket forklarer hvorfor redaksjonens Arsenal-fans kaller United for " bronselaget".

Roy Keane kan mene hva han vil, men mange ser på Darren Fletcher som et eksempel til etterfølgelse. Fletcher er den eneste spilleren som har blitt matchvinner mot Chelsea i ligaen i løpet av hele 2005. Skotten scoret målet da United vant 1-0 på Old Trafford 6. november og påførte Chelsea sesongens hittil eneste tap.

Kanskje heter helten Rafael Benitez? Denne stille, tilsynelatende beskjedne spanjolen som holder til i Liverpool. Man kan nesten begynne å tro at han har klart å vekke den sovende giganten. Liverpool tar med seg null baklengsmål og sju strake seirer til julekampene. En mann som klarer å vinne Champions League med Djimi Traoré på laget vet åpenbart hva han driver med.

Det er bare så synd at Liverpool ikke klarte å vinne mer enn én av sine seks første kamper denne sesongen. En stund så Benitez ut som en mester i unnskyldninger. Nå fremstår han som et målbevisst geni. Det er kort vei mellom himmel og helvete i fotballen. Liverpool holder akkurat nå stø kurs mot himmelen.

Men veien dit er lang i Premier League. For Arsenal er den mest vond. Patrick Vieira forsvant i sommer, Thierry Henry blir til stadighet koblet til Barcelona og begge venstrebackene - Ashley Cole og Gäel Clichy - er langtidsskadde. Allerede i starten av november ga Robert Pires opp håpet om å se noe seriegull på Highbury i mai.

Ved inngangen til romjula ligger Arsenal 20 poeng bak Chelsea. De svake resultatene er sikkert en medvirkende årsak til at stemningen er dårlig blant Arsenal-spillerne for tiden. Noen ganger er det også snakk om flaks eller uflaks - et element mange velger å definere som linjedommere. Arsenal tapte 0-2 for Chelsea i en dramatisk kamp like før jul, etter at linjedommeren feilaktig avvinket Robin van Persie for offisde da nederlenderen kunne gitt Arsenal ledelsen.

Senere kom det fram at Mourinho og managerkollega Arsene Wenger brukte kampen til å krangle om et julekort.

Livet som cowboy er hardt!

Og stjernestatusen er vanskelig å takle. Bare spør Robin van Persie eller Cristiano Ronaldo. Begge ble beskyldt for voldtekt i løpet av 2005. Begge sakene ble avvist. Men selv om de ikke er skyldige i slike grusomheter, er de ikke dermed sagt at de holder stien ren. Saloonene er fulle av unge og nyrike fotballspillere.

George Best festet hardest av alle. I år sa legenden takk for seg. Bests utrolige liv fikk en trist slutt. Men nord-iren fikk sin velfortjente hyllest da han ble gravlagt 3. desember.

Det gjelder å glede seg over de små tingene. Som West Hams gode sesongstart. En hjertevarm klubb med sans for å skape god underholdning. Synd de aldri klarer å beholde talentene de produserer så mange av. Nestemann ut er sannsynligvis Anton Ferdinand.

Eller hva med Wigan? Definitivt et av høstens største sjokklag i europeisk fotball. Sjokkerte er vel også Everton-fansen. Livet med og uten Thomas Gravesen er vidt forskjellig hvis man holder seg på den blåkledde siden av Merseyside. I fjor endte Everton på fjerdeplass i Premier League - til alles overraskelse. I år ligger laget på 16. plass etter 17. runder. Helten er borte.

Så vi leter videre, stadig på jakt etter helten som kan skape spenning i Premier League.

La oss håpe han dukker opp i 2006. Sikkert er det imidlertid ikke. Det er tross alt ikke lett å konkurrere med et lag som har råd til å betale 40 millioner kroner for 16-åringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere