Gå til sidens hovedinnhold

Nærmer seg Arsenal-oppkjøp

«Silent Stan» rykker stadig nærmere den magiske grensen.

Den amerikanske milliardæren Stan Kroenke eier i dag 29,9 prosent av aksjene i Arsenal Holdings PLC etter at han mandag kjøpte seg ytterligere opp i klubben. Nå mangler han bare 62 aksjer før han har 29,99 prosent, den magiske grensen man trenger for å ta over de resterende aksjene.

Reglene er slik at hvis man når 29,99 prosent så må man legge inn et bud på hele klubben. Det er ingen som vet om han kommer til å kjøpe seg opp forbi denne grensen.

«Silent Stan»
Akkurat hva intensjonene til Kroenke er, er det ingen som vet, ettersom han går under navnet «Silent Stan».

Kroenke var 22. oktober på klubbens årsmøte hvor han nektet å presentere seg selv, eller holde en tale for å prate om klubben.

Men det er på det rene at han er ganske sportsinteressert. Han eier Denver Nuggets og Colorado Avalanche, henholdsvis et NBA-lag og NHL-lag i USA. I tillegg er han deleier i NFL-laget St. Louis Rams og eier et Lacrosse-lag og MLS-laget Colorado Rapids.

Sterk Arsenal-økonomi
Kroenke har litt etter litt økt sin aksjebeholdning i Arsenal med småoppkjøp i hele år. Han er blitt lansert som klubbens redningsmann, selv om klubben per i dag ikke har noe behov for en eier med en stor beholdning rubler eller dollar. Økonomien er en av Premier Leagues sunneste, og de leverte nylig et regnskap som viste at de gikk i pluss.

Arsenal Supporter Trust, som eier 13 prosent av aksjene i sin egen klubb, er positivt innstilt til Kroenke, men mener at det for øyeblikket ikke trengs noen hovedeier, og at de er fornøyd med eierfordelingen slik det er i dag.

De andre store aksjeholderne er:

Alisher Usmanov. Eier 25 prosent.

Danny Fiszman. Eier 16,11 prosent.

Lady Nina Bracewell-Smith. Eier 15,9 prosent.

Retningslinjer for overtakelse:

* Med en gang noen når 30 prosent aksjebeholdning i et selskap blir de oppfordret til å ta over hele klubben, og må da legge inn et bud på de resterende aksjene.

* Prisen som tilbys kan ikke være lavere enn den høyeste prisen kjøperen selv har betalt for aksjene de siste tolv månedene.

* Hvis man etter å ha lagt inn et bud og har nådd 50 prosent av aksjebeholdningen, regnes man for å ha lykkes med oppkjøpet og har da fullstendig kontroll.

* Hvis man ikke har lykkes med å legge inn bud, og man ikke har nådd 50 prosent, får man ikke lov til å prøve å kjøpe opp de resterende aksjene før etter tolv måneder, med mindre man blir oppfordret til det av selskapet.

Kilde: BBC, The Times, Wikipedia

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken