Osloklubben Grüner snudde 0-1 til 2-1-seier i kvalifiseringskampen mot Ringerike og sikret opprykket til eliteserien i ishockey torsdag.

Det skapte jubel også i Narvik, som neste år blir Nord-Norges aller første lag på det øverste nivået. Laget har levert en sterk sesong og forsvarte fjorårets serietittel i 1.-divisjon.

Den nordnorske klubben spilte i svensk 3.-divisjon før de fikk konsesjon for spill i norsk 1. divisjon i 2012.

Grüners snuoperasjon og seier betyr at også Narvik rykker opp til eliten neste sesong. Ringerike må på sin side ta den tunge veien ned i 1.-divisjon.

Se kampfakta her (ekstern lenke)

42 år siden sist

Torsdagens Grüner-seier betyr også at kommende helgs avsluttende kamp i eliteseriekvalifiseringen mellom oslolaget og Narvik blir betydningsløs. Begge har allerede opprykket i boks.

Grüner har ikke spilt på øverste nivå siden 1977.

Michael Søderberg sendte Ringerike i ledelsen i skjebnekampen på hjemmebane torsdag. Da var det spilt drøyt 13 minutter av midtperioden. Midtveis i siste periode utlignet imidlertid Herman Abelsen Sagfossen for gjestene fra Grüner og sendte kampen til spilleforlengelse.

Drøyt minuttet ut i forlengningen ble Håvard Ingerød Steen den store helten for Grüner. Dermed var opprykket et faktum.

Fikk dispensasjon

Det hersket lenge tvil om Grüner kunne delta i kvalifiseringen til eliteserien som følge av at Grünerhallen ikke oppfyller eliteseriekravene. Men nylig bekreftet Norges Ishockeyforbund at Oslo-klubben var tildelt dispensasjon til å spille kvalifisering og én sesong i eliteserien ved eventuelt opprykk.

Narvik ble tilbudt den plass i eliteserien allerede denne sesongen som følge av at Lørenskog ikke fikk lisens, men takket nei. Bakgrunnen var at klubben ikke kom til enighet med ishockeyforbundet om betingelsene.

Uenigheten handlet om den økonomiske belastningen klubben ville bli påført ved de mange reisene sørover til bortekamper. Foran neste sesong har ishockeyforbundet sagt ja til å legge til rette for at belastningen skal bli til å leve med.

(©NTB)