*Nettavisen* Sport.

Nato skal hindre OL-terror

Foto: (EPA)

Overvåkingsfly fra NATO skal bevokte gresk luftrom under De olympiske leker i Aten i august neste år.

Frykten for terrorangrep er så stor at greske myndigheter allerede har brukt 5,5 milliarder kroner på sikkerhetstiltak, skriver Berlingske Tidende.

Hellas er arrangører av det første sommer-OL etter 11. september 2001. Frykten for nye terrorangrep fra al-Qaida gjør at regjeringen må bruke mye mer på sikkerhetstiltak enn hva som opprinnelig var beregnet.

5,5 milliarder er det desidert største beløpet som noen gang er brukt på sikkerhet under et OL, og den greske regjering skal være villige til å bruke ytterligere 2,7 milliarder kroner dersom det blir nødvendig.

AWACS-fly
45.000 sikkerhetsfolk - tre ganger så mange som i Sydney i 2000- skal overvåke Aten før og under lekene. Den greske forsvarsministeren, Yiannos Papantoniou, bekrefter at NATOs avanserte overvåkingsfly av typen AWACS skal holde øye med det greske luftrommet.

På den måten vil man forsøke å unngå at terroristene gjentar 11. septemberangrepet og bruker et kapret fly som bombe mot OL, skriver avisa.

Det blir også tatt høyde for bilbomber, lik dem som ble brukt i terrorangrepene i Tyrkia nylig. Ifølge den greske avisa Ta Nea, planlegger myndighetene å sette opp en mur av stålarmert betong rundt den olympiske landsby, for å beskytte de over 26.000 deltakerne og OL-ansatte mot biler fylt med sprengstoff.

24.000 gassmasker
De greske myndighetene har også bestemt at Atens T-baner skal utstyres med gassmasker. Planen, som ble offentliggjort i forrige uke, går ut på å kjøpe 24.000 masker og installere dem i vognene. Dermed vil hver vogn utstyres med 175 masker, som kan beskytte passasjerene i opp mot 25 minutter. Det er ifølge beregningene nok til å komme i sikkerhet etter et eventuelt terrorangrep med kjemiske eller biologiske våpen.

I tillegg har forsvarsdepartementet opprettet en spesialgruppe på 200 eksperter som utelukkende skal arbeide med å beskytte OL mot angrep med masseødeleggelsesvåpen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.