*Nettavisen* Sport.

Navnga egne ryttere som dopere

Foto: (Scanpix)

Jonathan Vaughters ble litt overivrig inne på et debattforum.

06.09.12 10:31

«JV1973» er kallenavnet, og inne på forumet til cyclingnews.com er det Jonathan Vaughters selv som styrer kontoen.

Onsdag kveld kastet seg inn i en debatt som egentlig dreide seg om hvorfor han ikke signerte Jörg Jaksche etter at tyskerens dopingkarantene utløp.

Les debattråden med Vaughters her!

Garmin-sjefen er kjent for å gi andre eks-dopere, som for eksempel David Millar og Thomas Dekker en ny sjanse, men i denne debatten sporet han i stedet av og endte opp med å stemple tre av sine nåværende ryttere som (forhenværende) juksemakere.

- Christian Vandevelde, Dave Zabriskie og Tom Danielson, som alle åpenbart har en «fortid», og som fra et etisk standpunkt ikke skiller seg nevneverdig fra Jörg Jaksche, har likevel en pragmatisk forskjell. Den forskjellen er prestasjonsbasert. Jeg visste fra min tid hos US Postal, hvor «innenfor» eller ikke disse rytterne var. Basert på dette, kjenner jeg deres lovbrudd, og selv om de etisk sett ligner på Jacksches sine, var de langt mindre prestasjonsfremmende, skrev Vaughters i debattforumet.

Vande Velde syklet i US Postal fra 1998 til 2003, Zabriskie var der fra 2001 til 2004 - mens Danielson hjalp Armstrong i Discovery Channel i 2005.

Skal ha vitnet mot Armstrong
Problemet er bare at ingen av disse tre har snakket åpent ut om dopingmisbruket sitt. Vandevelde og Zabriskie skal ha vitnet mot Lance Armstrong i USADAs (det amerikanske antidopingbyrået) etterforskning.

Dette har ikke blitt gjort allment kjent, men det kan jo tyde på at rytterne har sikret seg en slags avtale med myndighetene, ettersom de fikk lov til å sykle årets Tour de France.

Danielson har aldri blitt nevnt i samme åndedrag, men Vaughters snakker likevel fritt om hans uvaner i møtet med cyclingnews.com-debattantene:

- Så, Tommy D (Danielson, vår anm.). Dette er en fyr som har brukt «02 vector doping» (økt oksygenopptak via kunstig forhøyet hemoglobinnivå), men en viss suksess. Men når du tester ham uten dette, ser man kjapt at fyren har enorme aerobisk kapasitet. Evnen til å transportere oksygen ut i blodet er ikke den begrensende faktoren i hans kropp. Han er derimot ikke en mentalt sterk utøver, og gir relativt enkelt etter for nerver og press.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Javier Soriano

Så blir han spurt hvordan han velger ut sine ryttere, enten de har en fortid som dopere eller ikke:

- Jeg behandler dem på samme måte, med et forbehold: Og det er at de skal sykle rent på mitt lag. Jeg gjør det på en måte som gir meg dritt fordi jeg ansetter Millar og Dekker, og som gir med dritt fordi jeg ikke ansetter Jaksche. Men jeg kan legge meg om natten og vite at jeg ikke gjør mine valg basert på folks meninger eller en tullete PR-strategi. Jeg vet bare hvordan de kommer til å prestere om de sykler rent.

JV: - Det var ren dumskap
I etterkant av debatten, drev Garmin-sjefen en slags brannslukking via Twitter.

- Dette var ren dumskap. Ingen unnskyldninger. Jeg ble bare for engasjert i debatten, skriver han.

- Er disse rytterne sinte på deg? ble han spurt.

- Nei, lyder svaret.

Men kommentarene til Vaughters vil åpenbart få et slags etterspill.

Bjarne Riis under massivt press
Det er den store dopingetterforskningen av Lance Armstrong og US Postal-laget som nå har fått det til å riste godt i den etablerte sykkelsporten. I tillegg ble boka «The Secret Race» om Tyler Hamilton livs i det amerikanske lagets rekker sluppet denne uka.

Les også: Her er Hamiltons avsløringer om Lance

Her beskrives et slags A- og B-lag, og det er nok dette Vaughters snakker om når han omtaler ryttere som «innenfor» (se første sitat i første avnsitt) eller ikke. Hamilton snakker om hvite lunsjpakker som inneholdt prestasjonsfremmende midler - men som kun ble forbeholdt noen av rytterne:

«De (hvite lunsjpakkene) ble kun gitt til de sterkeste rytterne: George Hincapie, Viatcheslav Ekimov, Adriano Baffi og Jean Cyril Robin. Guttene jeg så på som A-laget. Så følte jeg en erkjennelse synke langsomt inn: Selv var jeg på B-laget», forteller Hamilton i boka.

I Saxo Bank-leiren stormer det rundt Bjarne Riis etter at først Hamilton og siden Jaksche har naglet ham til dopinglegen Eufemiano Fuentes.

- Har du noen gang prøvd en blodoverføring? spurte Riis ifølge Hamilton under deres første møte i Toscana i august, 2001.

- Det må du gjøre. Du kommer til å like det, skal han har fortsatt og gitt han nummeret til hovedpersonen i den etter hvert så omtalte «Operación Puerto».

Riis har nektet for ethvert kjennskap med Fuentes, og er ikke interessert i å kommentere saken ytterligere.

«Vaughters var skeptisk til doping»
En rekke profilerte nåværende og tidligere ryttere skal ha vitnet mot Armstrong under ed i saken. Blant dem Hamilton, Zabriskie, Vandevelde, Vaughters, Levi Leipheimer, George Hincapie og Floyd Landis.

Les også: Sykkelsjef krever Riis-respons

Av disse valgte nettopp Vaughters å innrømme eget dopingbruk like før Armstrong ble fradømt sine sju dopingtitler.

Han er kjent for å være en impulsiv, pratsom kar som gjerne går i dialog med sykkelfans via Twitter eller diskusjonsfora.

I «The Secret Race» beskriver Hamilton ham som en som «stilte spørsmål ingen andre gjorde».

«Hvorfor gjorde vi dette? Hvorfor styrker ikke UCI regelverket? I tillegg var Vaughters usikker når det kom til doping. Han var alltid bekymret for kontrollørene, politiet. Han snakket til og med om skyldfølelse – og den følelsen hadde de fleste av oss gitt opp for lenge siden. For Armstrong var Jonathans spørsmål og tvil bevis på at han ikke hadde de rette holdningene.»

«Etter Tour de France i 1999 var det åpenbart at han ikke passet inn i Lance og Johans (Bruyneel) system. I stedet dro Vaughters til Crédit Agricole i 2000, hvor franske antidopinglover hjalp til med å holde laget på den rette siden. Måten Lance tenkte på, gjorde doping til et faktum i livet som oksygen og tyngekraften. Enten gjør man det, og gjør det til det maksimale – ellers holder man kjeft og kommer seg unna, ferdig med det», skriver Hamilton i boka.

PS! Thor Hushovd hadde Jonathan Vaughters som sjef i Garmin. De to syklet også sammen i Crédit Agricole.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.