For selv om seriestarten bare er to uker unna, er det noe helt annet som opptar klubbene og mediene i USA. To av ligaens største stjerner virker nemlig å ikke bli klare, men med hver sin årsak:

* Ben Simmons har lenge vært misfornøyd med situasjonen i Philadelphia 76ers. Sist sesong endte med en skuffende exit i semifinalene i øst mot Atlanta Hawks, og Simmons skuffet stort i sluttspillet og ble heftig kritisert.

Han har siden vært klar på at han ønsker seg vekk fra klubben. Likevel har ikke 76ers klart å finne en annen klubb som ønsker tjenestene til Simmons, i bytte mot andre spillere. Derfor har Simmons uteblitt når laget møttes til sesongoppkjøringen i slutten av september.

25-åringen, som har igjen fire år av sin kontrakt og tjener 284 millioner kroner i året de neste fire årene, har med andre ord havnet i en skikkelig skvis. Ifølge ESPN planlegger klubben å bøtelegge 25-åringen 360.000 dollar per kamp han står over. Det tilsvarer litt over tre millioner norske kroner.

Han var ikke tilstede da laget åpnet pre-season med 107-123-tap for Toronto Raptors natt til tirsdag. Med andre ord har han allerede tapt tre millioner kroner denne sesongen.

Les også: Hadde et «Dream Team». Nå sjokkerer storfavoritten: - De har problemer

- Vanskelig å forstå

Simmons en av få som får utbetalt lønnen sin fire ganger i året - rundt åtte millioner dollar i september, like mye ved juletider, i mars og ved sesongslutt. 76ers har valgt å ikke betale ut den første summen til Simmons som følge av at 25-åringen ikke har møtt opp.

- Nøyaktig hva som er årsaken til Simmons streik er noe vanskeligere å forstå. Kanskje er de mange. Det har i hvert fall versert mange rykter om grunnlaget. Sannheten vet nok bare de rundt Simmons og 76ers. Det som i hvert fall er klinkende klart er at begge parter taper på konflikten, sier Vegar Fjell.

Han følger NBA tett og står også bak Philadelphia 76ers' skandinaviske supporterklubb på Twitter.

Han utdyper:

- 76ers står igjen uten en av sine store stjerner med en sterk CV til tross for ung alder. Simmons har nok på sin side har nok pådratt seg et svært dårlig rykte med dette taktikkvalget. Og naturlig nok følger hele NBA med. For hvilken presedens settes dersom Simmons, som senest i fjor signerte en gigantisk fireårskontrakt med 76ers, nå kan streike seg ut av laget fordi han ikke er fornøyd?

Han tror Simmons blir tradet på et tidspunkt denne sesongen, som vil si at han sendes til en annen klubb i bytte mot andre spillere.

Jeg klarer ikke å se for meg at han fortsatt er 76ers-spiller når sesongen avsluttes. Siste mulighet for nå skjer ved trade deadline midtveis i sesongen. Det kan hende vi må vente helt til da. Jeg tror det handler om to ting: for det første kan 76ers få litt ro hvis hans foreløpige erstatter fungerer ålreit. Hvis Tyrese Maxey for eksempel leverer en solid prestasjon, er det ingen hast. For det andre handler det om tilbudene som kommer.

- 76ers virker innstilt på å prise han som om han hadde en verdi lik den han hadde i fjor. Det får de neppe, men de selger neppe veldig billig heller. Jeg tror faktisk de kan komme til å vente noen måneder ut i sesongen med håp om at en superstjerne blir frustrert et annet sted og så kaste Simmons inn i en trade for den stjernen. Men om den strategien lykkes er jeg mer usikker på.

Ikke vaksinert - kan bli dyrt

* Kyrie Irving kan også tape millioner av kroner, men av en helt annen grunn. Han har valgt å ikke vaksinere seg, som kan by på store problemer denne sesongen. Som følge av at Brooklyn Nets-spilleren ikke har vaksinert seg, får han ikke lov til å trene eller spille kamper i hjembyen New York og San Francisco.

Lover i de to storbyene gjør at spillere som spiller for New York Knicks, Brooklyn Nets og Golden State Warriors må være vaksinerte for å kunne entre haller og arenaer. Akkurat nå er ikke det mulig for Irving.

Han kan tape 380.000 dollar, eller 3,2 millioner kroner, per kamp han ikke spiller. Det kan bety over 15 millioner dollar, eller 130 millioner kroner, hvis han ikke velger å vaksinere seg i løpet av denne sesongen.

- Man vet aldri helt med Kyrie Irving. Han er uforutsigbar og en litt løs kanon. Så vet man heller ikke hvordan NBA og staten New York løser det. Hvis situasjonen i USA roer seg i løpet av sesongen, forsvinner kravet om vaksinering for å spille i New York? Det kan jo være at Irving håper på at så kan skje, selv om det virker ganske fjernt for øyeblikket, sier Fjell.

Han mener Nets uansett må ta en avgjørelse - kan de forsøke å gå gjennom hele sesongen med en av sine beste ute i halvpartene av kampene?

- Jeg tror svaret er ja. De har to andre superstjerner som kan dra lasset og sørge for en god grunnserie uten Irving. Faren er skade på enten James Harden eller Kevin Durant. Da vil behovet etter Irving forsterkes. Mitt tips er at de kjenner Irving, lar han være den han er, og gir gass med håp om at han ombestemmer seg eller at reglene endres. De har havnet i en skikkelig skvis, begge to.