RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Simon Dawson AP Photo/Scanpix

Ndure bedre enn noensinne

Selv om det fortsatt bare er februar, har Jaysuma Saidy Ndure aldri vært kjappere.

Jaysuma Saidy Ndure har aldri passert 60 meter på bedre tider enn han har gjort i vinter. Målet med innendørssesongen var å forbedre de første 30 meterne. Det målet ble nådd nesten fra første stund.

Riktig trening
- Jeg ser at han har fått bedre akselrasjon. Det har vi også målinger på, så vi er meget fornøyde. Det beviser at vi har gjort de riktige tingene. Vi skal bygge videre på det. Nå skal vi også jobbe med å få opp toppfarten fremover, sier Ndures trener Olav Magne Tveitå til Nettavisen.

Innendørssesongen endte med norsk rekord på 60 meter på 6,55. Det er ett hundredel bedre enn superstjernen Asafa Powells personlige rekord fra fire år siden.

Bedre enn i høst
I fjor løp Ndure inn til norsk rekord på både 100 meter (10,06) og 200 meter (19,89). Han avsluttet sesongen som en av verdens klart beste sprintere.

- Hva er hans kapasitet på en 100 meter for øyeblikket?

- Jeg vil ikke si for mye om det, men han løper fortere enn han gjorde i høst. Vi håper det skal gå ennå fortere til sommeren. Det tror jeg det er gode muligheter for, sier Tveitå.

Prioriterer kortsprinten
For tre uker siden fortalte han Nettavisen at 100 meter trolig blir sesongens store mål for Ndure, til tross for supertiden på den doble distansen i sesongavslutningen. Innendørssesongen har for treneren vært en bekreftelse på den prioriteringen.

- Det blir ikke mer enn tre 200-metersløp før OL. Samtidig ser vi for oss opp mot 10 konkurranser på kortsprinten fra 9. mai, sier Tveitå.

Treningen unggår skader
Da skal Ndure sesongdebutere på 100 meter i Super Grand Prix-stevnet i Qatar. Det er først fra det stevnet og utover han skal kjøre på med maksfart. Det er en bevistt strategi for å unngå skader.

- Vi konkurrerer oss i toppform. Når vi trener med det i tankene, så blir det lav risiko for skader. Det er gjerne april og mai som er faren. Da er gjerne muskulaturen sliten etter en del vekttrening og hvis man drar på for hardt på trening kommer ofte strekkskader, sier Tveitå.

Til nå har ikke Ndure hatt en skadeplage etter forrige sesong. Tveitå legger til at de trener litt som verdensrekordholderen Asafa Powell. Han gjør i likhet med «Jays» mindre vekttrening og mer løpsbasert trening enn mange av konkurrentene.

I tiden fremover skal Ndure nå på treningssamling i California fra 12. mars-28. april.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere