RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ndure-saken til ny vurdering

(FOTO: AFP/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Den formelle advarselen sprinteren Jaysuma Saidy Ndure fikk etter å ha testet positivt på cannabis i sommer, er annullert.

14. juli ble det kjent at Ndure, som så sent som søndag satte en fenomenal norsk rekord på 200 meter, 28. juni i år testet positivt på det forbudte stoffet cannabis i forbindelse med et friidrettsstevne i Luzern.

Jaysuma Saidy Ndure ble ilagt en formell advarsel av det internasjonale forbundet, men denne er nå annullert. Saken ble nemlig først oversendt det nasjonale forbundet i Gambia. Men siden Ndure ble norsk statsborger i desember 2006, har IAAF nå konkludert med at saken burde ha vært behandlet i Norge.

Passiv røyking
Ifølge en pressemelding fra Norges friidrettsforbund vil saken nå bli behandlet av Antidoping Norge, som behandler alle dopingsaker her til lands.

Jaysuma Saidy Ndure har hele tiden hevdet at den positive testen skyldtes passiv røyking.

- Jeg spilte bare Playstation med noen kamerater. Det var de som røykte, så det er der røyken kommer fra, sa han til TV 2.

Ikke prestasjonsfremmende
Cannabis har dessuten ingen prestasjonsfremmende effekt:

- Nei, cannabis har ingen dokumentert positiv effekt når det gjelder prestasjoner innen idrett, sa professor ved Folkehelseinstituttet Jørg Møreland til Nettavisen tidligere i sommer.

Norges friidrettsforbund så likevel alvorlig på saken:

- I Norges Friidrettsforbund tar vi sterk avstand fra enhver befatning med doping og ulovlige rusmidler. På dette området har vi nulltoleranse. Vi har nettopp skrevet en kontrakt med utøveren, og denne hendelsen er et brudd på denne avtalen, het det i en pressemelding fra landslagssjef Ketil Tømmernes.

OL-håp
Neste sommer kan Jaysuma Saidy Ndure være et medaljehåp for Norge under OL i Beijing. Kun en signatur fra generalsekretæren i det gambiske friidrettsforbundet mangler før han er klar til å konkurrere for Norge i mesterskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere