LILLEHAMMER (Nettavisen): Vibeke Skofterud (33) virker å være milevis unna OL-form.

Sesongåpningen har gitt en fasit på 15.- 21.- og 17.plass, og på søndagens kvinnestafett på Lillehammer ble hun parkert av Therese Johaug på andreetappe.

Skofterud vekslet nemlig som nummer fem for Norge 2 etter å ha gått ut i ledelse etter førsteetappe.

Da Skofterud snakket med Nettavisen og resten av pressekorpset etter løpet, var hun svært skuffet og nedbrutt.

- Jeg vet ikke hva som er galt. Jeg har trent bra og egentlig gjort mye riktig for at jeg skal være i form, men i dag fungerte ingenting, sier hun.

Langrennsekspert og tidligere landslagsløper Odd-Bjørn Hjelmeset mener formen hennes er så faretruende at ikke bare en OL-stafett kan ryke, men en plass i OL-troppen også.

- Jeg synes ikke hun skal tenke så mye på OL-stafetten. Akkurat nå må Vibeke bare komme seg med. Per dags dato har hun ikke sjanse til det, sier Hjelmeset til Nettavisen.

Han føler med den norske veteranen.

- Hun har hatt en tung start, men vi vet hva slags potensial hun har. Det er synd på Vibeke, og i dag hadde hun det nok helt forferdelig.

Ikke gitt opp
På spørsmål om hun er lei seg, svelget Skofterud og svarte enkelt og greit:

«Ja».

- Hvor viktig tror du denne stafetten i dag var med tanke på uttaket til OL-stafetten?

- Den er vel like lite viktig som det alle de andre stafettene har vært før et mesterskap. Når det kommer til et mesterskap, så handler det om de som er i form der og da. Sånn sett teller ikke dette så mye. Men det er alltid en fordel å vise seg fram fra en god side. Da må man være i form, og i dag og i går var det ingenting som stemte. Da er det bare å sette en strek over helgen, sier Skofterud til Nettavisen.

Hun har derfor langt fra gitt opp å gå OL-stafett for Norge i Sotsji.

- Jeg må bare gjøre jobben min og være i form. De som er i form, blir tatt ut. De som går stafett er de som presterer i mesterskapet der og da, og det er ikke noe å tenke på nå, sier hun.

- Skjønner at hun er skuffet
Therese Johaug har sympati med landslagskollegaen.

- Jeg skjønner at hun er veldig skuffet. Hun har ikke prestert på den måten hun har gjort i tidligere sesonger og er veldig lei seg. Det er med god grunn, og idretten er brutal sånn sett. Det blir skrevet svart på hvitt. Når man legger ned såpass mye trening og tid og ikke føler at man får ut det man er god på, er det tungt, sier Johaug til Nettavisen.

Skiprinsessen trøster Skofterud med at det kommer viktigere renn i vinter.

- Hun må tenke fremover, og det er fortsatt lenge til OL. Ting kan snu veldig fort og det er ikke mange renn som skal til før at det løsner. Det gjelder å være tålmodig, men jeg skjønner at det er hardt. Jeg har vært i en sånn situasjon selv, og jeg vet hvordan det er, sier Johaug.

- Lenge til OL
Hun gikk altså inn til en overlegen seier for det norske førstelaget søndag, sammen med Heidi Weng, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Ned til Finland på andreplass var det 1.13,1 minutt.

- Var det stafettlaget i OL vi så i dag?

- Det er veldig vanskelig å si. Det er lenge til OL, og det er mange som kan gå seg inn og ut på det førstelaget. Men det gjelder å gripe mulighetene man har på de stafettene som er og ikke minst de skirennene som er. Dem som går fortest får lov til å gå, og Norge stiller med det beste laget. Det er det vi alle ønsker, sier Johaug.

Får ny sjanse
Landslagstrener Egil Kristiansen svarer slik på spørsmål om søndagens stafett har en betydning med tanke på uttaket til OL.

- Det teller uansett positivt å gå gode stafettetapper. Vi tar med alt vi kan bruke til en vurdering. Men det er ingen som helst tvil om at det er de som er i form når vi kommer til OL, som skal gå stafett, sier han til Nettavisen.

Kristiansen bekrefter imidlertid til pressen at Skofterud også får muligheten til å vise seg fram i Davos neste helg.

Nå gleder Skofterud seg til å revansjere seg om en uke i Davos, når det er friteknikk 15-kilometer for damer.

- Jeg er veldig motivert for 15-kilometeren til helgen. Jeg trenger alle de skirennene jeg kan få. Og så tror jeg også et lengre løp kan passe meg bedre, avslutter hun.

På det norske andrelaget, som altså ble nummer fire, gikk Ingvild Flugstad Østberg, Vibeke Skofterud, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla.

På det norske tredjelaget, som ble nummer syv, gikk Celine Brun-Lie, Kari Vikhagen Gjeitnes, Marthe Kristoffersen og Martine Ek Hagen.

På det norske fjerdelaget, som ble nummer 14, gikk Kathrine Rolsted Harsem, Britt Ingunn Nydal, Tuva Toftdahl Staver og Emilie Kristoffersen.

Les mer om søndagens stafett her.